Oyun oynamak bazen gerçekten eğlenceli ve çok rahatlatıcı olabiliyor. Arkadaşlarınızla veya bireysel olarak renkli ve sanal bir dünyaya kendimizi kaptırarak saatlerce eğlenceli vakitler geçirmeniz mümkün. Fakat bu bir bağımlılığa da dönüşebilir. Peki bu durum hangi noktada bir bağımlılığa dönüşür? Uzmanların oyun bağımlılığı üzerinde durduğu en önemli sorulardan bir tanesi bu.
Video oyunları neredeyse tam 50 yıldır hayatımızda yer alıyor, fakat buna rağmen zararları hakkında yapılan çalışmalar henüz erken aşamada kalıyor. Hala farklı grupların, uzun süre oyun oynamanın bir bağımlılık olup olmadığı konusunda farklı görüşleri mevcut. Bir grup uzun süre oyun oynamanın bir bağımlılık olduğunu ve bunun zararlı yan etkileri bulunduğunu belirtirken, diğer grup bunun yalnızca basit bir alışkanlık olduğunu savunuyor.
Oyun oynama bağımlılığı ise klinik olarak şu şekilde tanımlanıyor:
"Oyun oynama bozukluğu, 'oyun oynama üzerinde kontrol bozukluğu, oyun oynamanın diğer ilgi alanlarına ve günlük etkinliklere göre öncelikli olması, diğer etkinliklere göre oyun oynamaya verilen önceliğin artması ve olumsuz etkilerine rağmen oyun oynama aktivitesine devam edilmesi ve aktivite süresinin artırılması."
Dünya Sağlık Örgütü, "hastalık" olarak tanımlanan rahatsızlıkların yer aldığı 'Uluslararası Hastalık Sınıflandırması' isimli tıbbi referans kitabına 2018 yılında 'oyun bağımlılığını' da eklemişti.
Oyun Bağımlılığı Nasıl Tespit Edilebilir?
Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından yayınlanan DSM-5 el kitabına göre, oyun bağımlılığını tespit etmek için bazı kriterler mevcut. Eğer çocuğunuz, DSM-5'te yer alan bu kriterlerin en az beş tanesini bir yıl içinde gösterdiyse, bir oyun bağımlısı olabilir.
Belirtilen kriterler ise şu şekilde:
Oyun Bağımlılığını Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Yukarıda bir kişinin "oyun bağımlısı" olarak sınıflandırılabilmesi için Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından belirlenen kriterleri sıraladık. Peki çocuklarda bu durumun önüne nasıl geçilebilir?
Oyun Oynama Süresine Bir Sınırlama Getirin ve Bu Sınıra Kesinlikle Bağlı Kalın
Çocuğunuzun bir oyun bağımlısı olmasını önlemek istiyorsanız öncelikle bu "bağımlılık" aracını kullanma süresine bir sınırlama getirmek gerekiyor. Oyun oynamayı birden yasaklamak yerine, ona oynayabileceği bir süre tanımak, onu daha çok rahatlatacak ve bu bağımlılığını aşmasında yardımcı olacaktır. Kısıtlanan süreye bağlı kalmanız ise çok önemli, çünkü eğer süre kontrolü konusunda gösterilen bir rahatlık, kısıtlamanın ciddiye alınmamaya başlanmasına ve çocuğunuzun eskisi gibi bağımlılık seviyesinde oyun oynamasına sebep olabilir.
Oyun Oynanabilecek Cihazları Geceleri Uyuduğu Odadan Uzak Tutun
Oyun oynanabilecek telefon, tablet, dizüstü bilgisayar gibi cihazları çocuğunuzun uyuduğu odadan uzak tutmaya çalışın. Böylece çocuğunuz sizden gizli olarak gece vakti sizden gizli olarak oyun oynamaya kalkışmayacak, ayrıca gece iyi bir uyku çekerek, sabah karşınıza gözleri oyun oynamaktan ve uykusuzluktan kıpkırmızı olmuş bir halde gelmeyecektir.
Açık Hava Aktiviteleri Planlayın
Ailenizle birlikte açık hava aktiviteleri planlayın. Bu çocuğunuzu bir nebze de olsa sanal dünyadan uzak tutacak ve oyun oynamaktan farklı aktiviteler yapabilmesine olanak tanıyacaktır. Özellikle içinde egzersiz de bulunan açık hava aktiviteleri, uzun süre oturmanın ve kapalı alanda oyun oynamanın getirdiği sağlık risklerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Bu tarz diğer haberlerimize buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...