2019 Kasım ayında Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan Covid - 19 salgınında 1. yılı geride bıraktık. Bu aşamada uzmanlar ve dünya halkı en çok da bu hastalığın aşısının ve ilacının çıkmasını beklediler.
2020'nin son haftaları özellikle aşı gelişmelerini dinlemekle geçti. Özellikle Amerika ve Kanada bu konuda çok hızlıydılar ve aşılara hemen onay verdiler.
Dünya genelinde Amerika, İngiltere, Çin, Almanya, Rusya ülkelerinde çıkan aşıların hepsi faz 3 aşamasını geçti. Dünya genelinde Almanya'da ortaya çıkan Biontech ve Çin'de ortaya çıkan Sinovac aşısı kullanılıyor.
Ülkemize ise ilk başta Sinovac (Çin) aşısı geldi. Daha sonrasında Biontech (Almanya) aşısı da ülkemize geldi. Ayrıca ülkemizinde yürüttüğü ve faz-2 aşamasını geçmiş aşı çalışması bulunuyor.
17 Nisan tarihinde dünya genelinde 2.4 milyar doz aşı uygulandı, bunun 1.5 milyon dozu ülkemize ait. 895 milyon doz aşı Çin'de uygulanırken 309 milyon doz aşı ABD'de uygulandı.
Aşı çalışmaları başladıktan bir süre sonra bazı milletler bir takım teoriler uydurdu. Bunların başında da kısırlaştırma, öldürme, farklı hastalıklar verme vb. gibi teoriler bulunuyor.
Aşı Türleri
[caption id="attachment_10338" align="alignnone" width="760"]
Covid-19 aşı[/caption]
Bu yazımıza başlamadan önce aşı türlerini bilmemiz gerekiyor. İşte aşı türleri:
Şimdi gelin Covid - 19 aşıları için ortaya atılan bu teori veya söylentilere göz atalım...
Kısırlaştırma Teorisi
Dünya nüfusunun %10-15'inin kısır olduğu biliniyor. Bunun yanı sıra çağımızın en büyük sorunu olan kısırlık konusunda özellikle milletimiz fevkalade dikkatli hareket ediyor. Türkiye'de ise 2016 verilerine göre 2.6 milyon kişinin kısır olduğu bazı verilerde belirtiliyor.
Kısırlık yapan etkenlerin arasında özellikle Patlamış mısır, cips, patates kızartması, börek, donmuş yiyecekler, hazır soslar, çikolata, dondurma, fast food ve hayvansal yağlar gibi yüksek oranda trans yağ içeren ürünler bulunuyor.
Aynı şekilde bazı organ hastalıkları da kısırlığı tetikliyor. Bu konuda bağışıklık sistemine ve iltihaplanmaya çok dikkat etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra sigara, alkol vb. zararlı maddelerden de kaçınılmalı.
Yine bazı kimyasallar maddelerin yaratacağı hastalık sonucunda kısırlık tehlikesi doğuyor. Doğum kontrol hapları veya iğnelerinin de %100 kısır yaptığı bazı kaynaklarda belirtiliyor. Bu maddelerin bulunduğu yiyecekler dahi uzun vadede kısır olmak için yeterli. Fakat bu durum
Covid -19 aşıları için geçerli değil.
Aşıların Felç Yapma Olasılığı
[caption id="attachment_1156" align="alignnone" width="2000"]
Türkiye'de de kullanılan SinoVac aşısı.[/caption]
Felç geçirme olasılığını da bir çok şey tetikliyor. Özellikle hareketsiz ve monoton bir hayatınız varsa uzun vadede sağlıklı günler geçirmeyeceğinizi bir çok uzman belirtiyor. Amerika'da yapılan bir araştırmaya görse deneklere 4 günlük kahvaltı süresince şekerli ve yağlı şeylerin yedirilmesi neticesinde beyindeki sinirlerde sorun keşfedilmiş ve bunun zamanla bilişsel sağlığı tehlikeye attığı gözlemlenmiştir.
Bu deney bize özellikle çok yağ ve şekerden uzak durmamızı gösteriyor. Tabii ki yağsız bir hayat olmaz burda ki yağdan kastımız trans yağ gibi yağ türleri. Zeytinyağı ve tereyağının aşırıya kaçmadan kullanımı sizlere daha faydalı bir hayat sunacaktır.
Bir diğer unsur da her gün orantısız şekilde simit, poğaça gibi unsurları tüketmek. Bu besinleri de orantısız tüketmenin zamanla beyindeki sinirlere zararı olduğu belirtiliyor. Simit ve poğaçanın burda örnek olarak verildiğini bilmenizi isteriz. Burda ki asıl gerekçe orantısız bir şekilde yenen karbonhidrat ürünleri. Keyifli bir kahvaltı poğaçasız ve simitsiz olmaz fakat bunların yanında klasik kahvaltı tabağından da ayrılmamanız gerekiyor.
Bugüne kadar felç yapan aşı veya iğneye biz henüz rastlamadık, Covid19 aşılarında da bu durumun olmadığı biliniyor. Tabi yine felç yapacak unsurlar kimyasal bir şekilde dozların içine yüklenebilir fakat bu yasal olmayan imkansız bir şey.
Bedene Çip Yerleştirilmesi
Öncelikle bu teori nasıl ortaya çıktı inanması güç. Bill Gates'in şirketinin aşı çalışmalarına istinaden ortaya atılan bu teoriyi Bill Gates duyduğunda çok şaşırmıştı. Çip sıvı değildir böylece bir dozun, aşının içine sokulamaz.
Çip insan beynine veya bedenine yerleştirilebilse de içine yerleştirilemez yani bedenin dışında (derilerimizin üstünde) olur.
''DNA'mız ile Oynanacak'' Söylentisi
En çok konuşulan teorilerden birisi olan bu teori günümüzde her ne kadar mümkün olsa da Covid - 19 aşıları için bu durum söz konusu değil. Günümüzde geliştirilen bu aşılar mRNA'yı kullanıyor. İngiltere'de kullanım onayı alan ve Türkiye'nin de sipariş verdiği Pfizer/BioNTech aşısı da bunlardan biri.
Fakat Oxford Üniversitesi profesörlerinden Jeffrey Almond:
"mRNA'yı bir insana enjekte etmek insan hücresindeki DNA'ya hiçbir etkide bulunmaz" diyor.
''Cenin Dokusu'' Söylentisi
Southampton Üniversitesi'nden Dr. Michael Head, bu söylenti için: "Herhangi bir aşı üretim sürecinde cenin hücresi kullanılmıyor" diyor.
Covid-19 aşılarıyla ilgili bazı söylentiler bu şekildeydi yine bunlardan farklı olarak söylentiler de mevcut. Bazı söylentiler insanı şaşkına çevirirken bazıları ise düşündürüyor. Peki siz ne düşünüyorsunuz bizimle paylaşmayı unutmayın!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...