Yerli ve yabancı milyonlarca parçaya kolaylıkla erişmenizi sağlayan Spotify hakkında neler biliyorsunuz? Genç yaşta birçok başarıya imza atan ve girişimcilere ilham veren Daniel Ek kimdir? Spotify'ın kurulma hikayesi nedir?
Daniel Ek Kimdir?
[caption id="attachment_9216" align="alignnone" width="696"]
Daniel Ek-statupteknoloji.com[/caption]
1983’te İsveç, Stockholm’de doğan Daniel Ek, orta sınıf bir ailenin çocuğuydu. Oldukça başarılı bir öğrenci olan Ek, gençlik yıllarını Rasgsved isimli küçük bir bölgede geçirdi. Lise eğitimini ise IT-Gymnasiet’de tamamladı.
Lise eğitiminin ardından üniversite eğitimine İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü'nde devam etti. Burada mühendislik bölümü öğrencisiydi fakat bu uzun sürmedi. Diğer birçok başarılı girişimci gibi o da üniversiteyi bırakarak girişimcilik hayatına daha fazla vakit ayırabilmenin yolunu açtı.
Daniel Ek’in aile yaşantısında müziğin her zaman ayrı bir yeri vardı. Özellikle de anneannesi ve dedesi, müzikle oldukça ilgili kişilerdi. Anneannesi bir opera sanatçısıyken, dedesi bir caz piyanistiydi.
Müzikle dolu bir ailede gözlerini açan Daniel Ek, 4 yaşındayken gitar ile basit parçalar çalabilmeye başlamıştı. İlkokula başladığında, müzik öğretmeni ondaki bu ışığı hemen fark etti. Hayatının geri kalanında Ek, işinin yanı sıra kendi parçalarını besteledi.
Tasarlamaya ve İnternete Meraklıydı
[caption id="attachment_9220" align="alignnone" width="696"]
daniel-ek-konferans-startupteknoloji.com[/caption]
Daniel Ek, durmaksızın yeni fikirler üzerine düşünen ve tasarlayan meraklı bir kişiliğe sahipti. Kişiliğinin bu parçası, o henüz 13 yaşındayken bile kendini göstermeye başlamıştı. İnternete olan merakı onun 13 yaşında ilk web sitesini tasarlamasına yol açtı. Böylece hayatında ilk kez para kazanmaya başlamıştı.
14 yaşına geldiğinde bu konuda kendini daha da geliştirdi. C++ ve HTML CGI yazılım dillerini kendi başına öğrendi. Edindiği bilgiler ve yeteneği ile insanlara internet sitesi hazırlamaya başladı. Önceleri yalnızca 100-200 dolar gibi kazançlar elde ederken, çok kısa bir sürede herkesi şaşırtacak kadar büyük gelirler elde etmeye başladı.
15 yaşında, internet sitesi hazırlama işinden aylık ortalama 50.000 dolar civarında kazanıyordu. Bu haliyle bile ebeveynlerinin toplam gelirinden daha fazla gelire sahipti.
Google Onu Reddetti
[caption id="attachment_9227" align="alignnone" width="696"]
daniel-ek-konuşma-startupteknoloji.com[/caption]
Yeterince bilgi birikimine sahip olduğunu düşünerek, 16 yaşında Google’a iş başvurusunda bulundu. Fakat Google Daniel Ek’e, önce üniversiteyi bitirmesini içeren bir yanıt verdi. Aldığı olumsuz yanıt onun moralini bozmak yerine daha fazla çabalaması için onu harekete geçirdi.
Genç Yaşta Vergi Mükellefi Oldu
18 yaşına geldiğinde Daniel Ek, yanında 30 kişiyi istihdam eden bir genç girişimci olmuştu. O yıllar içerisinde Stockholm Vergi Dairesi’nden gelen mektuba göre Daniel Ek vergi mükellefi olmuştu.
Deneyim Kazanmak İçin Çalıştı
[caption id="attachment_9224" align="alignnone" width="696"]
daniel-ek-sahne-startupteknoloji.com[/caption]
Geleceğinin parlak olduğundan ve başarılı bir kişi olacağından çok emindi. Potansiyelinin farkındaydı. Genç yaşta edindiği tecrübelerle özgüveni yüksek bir kişi haline gelmişti.
Kendi işinin yanı sıra daha ciddi bir tecrübe yaşamak için 2006 senesinde Tradera isimli bir İsveç şirketinde işe girdi. Burada çalışırken aynı zamanda başka şirketlerde de çeşitli görevlerde yer aldı. Girişimcilik hakkındaki tecrübelerini hızla arttırmaya devam etti.
İlk Şirketi Advertigo’yu Kurdu
Tradera ile içerisinde bulunduğu piyasayla alakalı birçok bilgi elde etti. Böylece Advertigo adında bir reklam şirketi kurarak girişimciliğe dair ilk adımını atmış oldu. Aynı yıl içerisinde çok büyük bir hızla yükselen Advertigo, Tradedouble isimli İsveçli bir dijital pazarlama şirketi tarafından satın alındı. Bu girişim Daniel Ek’e iş hayatında önemli bir motivasyon kaynağı oldu.
23 Yaşında Milyoner Oldu
Şirketini sattıktan sonra 23 yaşında milyoner olan Daniel Ek’in ilk yaptığı şey, kırmızı bir Ferrari almak oldu. Bu yıllarda Stockholm’ün gece hayatının önemli bir siması haline geldi. Bir anda değişen arkadaş çevresi ile beraber en ünlü ve elit mekanlarda eğleniyordu. Fakat bu durum Daniel Ek için dışarıdan göründüğü kadar hoş değildi.
Verdiği bir röportajda, o dönemler depresyonda olduğunu açıkladı. Ek, yakın çevresinin aslında onu sevmediğini ve yalnızca parası için onunla arkadaş olduğunu fark etmesi ile psikolojik açıdan zor günler geçirdiğini belirtti.
İnzivaya Çekildi Spotify’ı Keşfetti
Daniel Ek, Advertigo’yu sattıktan sonra kısa bir süre μTorrent’in CEO’su oldu. μTorrent satıldıktan sonra bu görevini sonlandırdı. İş hayatında edindiği tecrübeler sayesinde genç yaşta birçok başarıya imza attı ve büyük çapta tanınan bir isim haline geldi. Serveti, tüm hayatını idare ettirmesine yeterdi. Fakat o, adını bir imza gibi üzerinde taşıyabileceği hayalindeki şirketini henüz kurmamıştı.
μTorrent’in CEO’luğundan ayrıldıktan sonra yeni bir fikir üzerinde düşünmeye başladı. O fikir, Spotify’dı.
İlk önce hayatının düzenini değiştirmeye karar verdi. Lüks evini ve Ferrari’sini satarak bu değişikliğine ilk adımını attı. Daha sonra şehir dışında küçük bir kulübede yaşamaya başlayarak zihnini toparladı. Aynı zamanda aklındaki Spotify fikri durmaksızın onu heyecanlandırıyordu. İnzivaya çekildiği dönemde bile günümüzde Spoitfy’in kurucu ortaklarından olan Martin Lorentzon ile görüşüyordu.
Korsan Müziklere Son Vermeyi Amaçladı
[caption id="attachment_9218" align="alignnone" width="739"]
daniel-ek-ve-martin-lorentzon-startupteknoloji.com[/caption]
2005 senesinde korsan müzikler giderek yaygınlaşıyordu. Daniel, bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyordu. Yasaların koruyuculuğu bir yerde tıkanıyordu ve bunun önünü kesmek için başka bir şeye ihtiyaç vardı.
Eğer çok kaliteli bir platform kurulur ve insanlara daha iyi bir hizmet sağlarsa, korsan müziklere olan talebin azalacağını düşündü. Böylelikle 2006 senesinde Spotify’ın temelleri atıldı. Pazar araştırması 2 yıl sürdü. 2008 yılında Daniel Ek, ortağı Martin Lorentzon ile Spotify’ı kullanıcıların beğenisine sundu.
2008 senesinde birçok büyük müzik şirketi ile anlaşmalar yapan şirket, piyasaya hızlı bir giriş yapmayı amaçladı. Fakat her şey planlandığı gibi gitmedi ve Daniel ile Martin ilk yılda 5 milyon dolar zarar etti.
Yatırımcıların Kapısında Uyudu
Yatırımcı bulmak her girişimcilik hikayesinde olduğu gibi Spotify için de hiç kolay olmadı. Öyle ki Daniel Ek’in, yatırımcıların kapısında uyumak zorunda kaldığı günler oldu.
5 milyon dolarlık zararlarının en büyük nedeni Spotify’ın sadece davetiye sistemiyle kullanılabilmesiydi. Bu sistem, platformun büyüme hızının kontrol edilmesi açısından gerekliydi.
2009 yılında davetiye sistemi bir süreliğinde devre dışı bırakıldı. Fakat beklenilenden daha büyük bir ilgi ile karşılaşan Spotify, tekrardan davetiye sistemine dönmek zorunda kaldı.
Bu dönemlerde Spotify’ı beğenen kişiler arasında Mark Zuckerberg’te vardı. 2009’da Facebook’ta paylaştığı bir gönderide, Spotify’ı öven açıklamalarda bulundu.
Kısa süre sonra Spotify davetiye sisteminden tamamen vazgeçti ve üyelik sistemini oluşturdu. Üye olanlara bazı ayrıcalıklar tanınırken, üye olmayanlar için de bazı kısıtlamalar getirildi. Kimi kullanıcılar bu yeni düzenlemelerden rahatsız olsa da uygulamanın kullanıcı sayısı giderek artmaya devam etti.
Şu anda Spotify, 350 milyon kullanıcıya sahip. Bu kullanıcıların 150 milyonu ise Spotify’i ücretli orak kullanmayı tercih ediyor.
Yakın zamanda Clubhouse benzeri bir oluşumu da platforma kazandırmayı planlayan Daniel Ek, CEO’su olduğu Spotify için yenilikleri takip etmeye devam ediyor.
Daniel Ek’ten Girişimcilere Tavsiyeler
[caption id="attachment_9222" align="alignnone" width="660"]
daniel-ek-gitariyla-startupteknoloji.com[/caption]
Daniel Ek'in, onun gibi bir girişimci olmak isteyenler için belirli tavsiyeleri var. Daniel Ek tavsiyelerinde:
"Girişimci olmak isteyen bir kişinin daima yetenekli insanlarla beraber çalışması gerekir. Başarılı isimlerle çalışılmadığı sürece hiçbir şirketin başarılı olamaz,
Girişimci yeterince bilgi sahip olmadığı bir konuda, işin uzmanından yardım almalı,
Girişimci mutlaka bir mentorun deneyimlerinden yararlanmalı,
Girişimci okumayı, çalışmayı ve deneyim kazanmayı asla bırakmamalı,
Girişimci yerel başlamalı, global düşünmeli." söylemlerinde bulundu.
38 yaşındaki Daniel Ek'in serveti Forbes’in açıkladığı tahmini rakamlara göre 4.8 milyar civarında. Büyük servetine ve şöhretine rağmen Daniel Ek, sade bir hayat sürüyor. 2018 yılında evlendiği Sofia Ek ve kızları Ellisa ile Collinne ile Stockholm’de yaşamını sürdürürken, günlerini aynı şehirdeki ofisinde geçiriyor.
Kaynak – , , ,
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...