DART (Double Asteroid Redirection Test yani İkili Asteroid Yönlendirme Testi) tehlikeli bir asteroidin Dünya'ya çarpmasını önlemeye yönelik gezegen savunmasını amaçlayan bir teknoloji çalışmasıdır.
Hedefinde Didymos Göktaşının Küçük Uydusu Var
NASA tarafından başlatılan proje uzayda bir asteroidin hareket yönünü çarparak değiştirmeyi amaçlıyor. DART Kasım 24 Kasım 2021’de SpaceX’in Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi. Uzay aracının hedefinde Dünya’dan 11 milyon kilometre uzaklıktaki Didymos sistemi var. Bu sistem 1996’da keşfedilen Didymos göktaşından 2003’te tespit edilen Dimorphos mini uydusundan oluşuyor. DART’ın çarpması planlanan Dimorphos 170 metre çapında bir göktaşı.
DART yaklaşık 6,6 km/sn hızla (23.760 km/saat) bu minik aya çarpacak ve onun rotasında bir sapma gerçekleştirecek. Çarpışma ile uydunun hızı %1’in biraz altında değişecek. Bunun sonucunda yörüngesel periyodu yani bir tam tur süresi de birkaç dakika etkilenecek. Bu zaman farkı Dünya'daki teleskoplar tarafından gözlemlenip ölçülebilecek.
DART'ın hedef asteroidi Dünya için bir tehdit değil. Ekim 2021 itibariyle yakın çevremizde tahmin edilen asteroitlerin yalnızca %40’ını keşfettik. Şu ana kadar tespit edilen ve boyu 140 metreden büyük hiçbir asteroidin önümüzdeki 100 yıl boyunca Dünya’ya çarpma olasılığı bulunmuyor. Fakat keşfedilmeyi bekleyen diğerleri için bir bilinmezlik söz konusu. Dolayısıyla bu program gelecekte Dünya’yı tehdit edebilecek bir asteroidin keşfedilmesi durumunda çarpışmayı önlemek için üzerimize gelen göktaşına çarparak rotasını değiştirmenin etkili bir yöntem olup olmadığını deneyecek.
DART Yolculuk Fotoğrafları
DART uzay aracı üzerindeki DRACO adı verilen yerleşik bir kamera taşıyor. Bu süre boyunca gezi fotoğrafları çekerek Dünya’ya iletmeye başladı. 7 Aralık 2021’de DRACO kapağını açtı ve ilk izlenimlerini Dünya’dan yaklaşık 3,2 milyon kilometre (sadece 11 ışık yılı saniyesi) uzaklıktan yolladı. İlk fotoğrafta Perseus, Koç ve Toros takımyıldızlarının kesişimde yer alan yaklaşık bir düzine yıldız uzayın siyah fonunda yer alıyor.
NASA 10 Aralık’ta Messier 38'deki (M38 veya Deniz Yıldızı Kümesi olarak bilinen) bir dizi yıldızı gösteren bir fotoğraf daha yayınladı. Çekilen bu fotoğraflar DRACO’nun doğru bir şekilde ayarlanması için de kullanılıyor. Bu sayede ikili asteroit sistemi Didymos'u çok daha iyi bir şekilde görüntüleyebileceğiz.
DART yoluna tüm hızıyla devam edip Eylül 2022’nin sonlarına doğru Dimorphos'a çarptığında sarf edilen emeklerin sonucunu görebileceğiz. Umarım bu yöntem başarılı olur ve Dünya’mız yeni bir güvenlik şemsiyesine kavuşur. Sizler de bu yolculuğu NASA’nın “Asteroidlerdeki Gözler” (Eyes on Asteroids) sayfasından takip edebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...