Delta varyantı nedir? İlk olarak Hindistan'da görülen Covid-19'un yeni bir mutasyonlu halidir. Ülkemizde ise geçtiğimiz haftalarda görüldüğü açıklanmıştı. Kimileri yasakların bitmesiyle rahatlık yaşarken kimileri Delta varyantının Türkiye'de görülmesinden sonra endişeli bir tavır sergiliyor. Peki Delta ve Delta Plus nedir?
Delta Varyantı Ne Zaman Ortaya Çıktı?
İlk olarak Aralık 2020'de görülen bu mutasyonlu virüs önce İngiltere ardından ABD'de görülmüştü. Virüsler gücünü kaybetmemek için mutasyona uğrarlar ve Delta varyantı da bunun bir örneği. Delta varyantını diğer mutasyonlardan ayıran temel fark %50-60 oranında daha hızlı yayılabilmesi.
Delta Varyantı Özellikleri
Delta varyantını endişeli kılan bir diğer özelliği ise genetik dizilimidir. Çünkü genetik diziliminde spike proteini bulunmaktadır. (Spike proteini: Hücrelere yapışmasını ve hücrelerin içine girmesini sağlayan dikensi çıkıntılar)
Ülkemizde Delta Varyantı Var mı?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarına göre bu mutasyona 26 farklı ilde rastlandı ve 300'den fazla kişi bu mutasyona maruz kaldı. Dün yapılan açıklamada da ülkemizde 3 ilde 3 kişide Delta Plus görüldü.
Önceden Hastalık Geçirenlere Karşı Etkisi Nedir?
Covid-19 geçiren kişiler tekrar virüse yakalandığında normalde daha az etkileniyor çünkü bağışıklık sistemi ona göre bir güç kazanıyor. Fakat Delta varyantı bunu egale ediyor. Yani Covid-19 geçirmiş olsanız dahi Delta varyantına yakalandığınız takdirde hastalığı ağır geçirebilirsiniz.
Belirtileri Nedir?
Delta varyantını diğer varyantlardan ayıracak şekilde herhangi bir ek belirti yoktur. Genellikle baş ağrısı, mide bulantısı, yüksek ateş, kusma, ishal, burun akıntısı gibi rahatsızlıklar nedeniyle görülmektedir. Tat, koku alma gibi şikayetler bilindiği üzere her Covid-19 hastasının yaşadığı bir durum. Fakat Delta varyantında bu durumun nadir gözlemlendiği ortaya çıktı.
Delta Varyantı Yurt Dışında Nasıl Bir Etki Gösterdi?
Hindistan'da vaka sayıları 30 binlerden 400 binlere kadar yükseldi. İngiltere'de vakaların %95'ini delta varyantı oluşturuyor. Bu varyant Rusya'da geçtiğimiz günlerde en yüksek ölüm oranını ortaya koydu.
Bu virüsün açık havada bulaşıp bulaşmadığı bilinmese de kapalı ortamlarda bulaşma oranının arttığı biliniyor.
Delta Varyantını Ülke Olarak Nasıl Engelleyebiliriz?
Delta varyantından kaçınmamız mümkün fakat bunun için halk sağlığı kurumlarının doğru adımları neticesinde ortaya çıkacağı söyleniyor. Örneğin Avustralya'da 14 delta varyantı görüldükten sonra ülkeye karantina uygulanmıştı.
Delta Varyantı ülkemizde görüldükten sonra sağlık çalışanlarına ve 50 yaş üstüne 3. doz aşı imkanı sunuldu. Bunun haricinde dozların aralığı 6 haftadan 4 haftaya indirildi.
Delta Varyantından Nasıl Korunabiliriz?
Aşılamaya geçmeden önce aşıdan daha kuvvetli ve uzun vadeli bir tedavi yöntemi varsa o da beslenmedir. İsterseniz 4. doz aşıyı yaptırın fakat sağlıksız beslenme rutininiz varsa aşılar ne kadar etki edebilir muamma...
Sağlıklı beslenmek tüm canlıların, doğanın bile 1. kaynağıdır. Günlük almamız gereken vitamin ve mineralleri almak, gereken protein - karbonhidrat - yağ oranını günlük olarak karşılamak çok önemli. Özellikle Covid-19'un en sevdiği şey de bağışıklık sisteminin düzgün çalışmadığı insan tipidir, bağışıklığınızı hızlandıracak, iyileştirecek aktiveteler yapmanızı ve ona göre beslenmeler almanızı tavsiye etmekteyiz.
Standart şartlarda her yıl rutin kontrollerimizi (check-up) yapmamız bizi birer sağlıklı insan yapabilir. Fakat Covid-19 gibi bir dönemde her yıl yaptığımız bu rutini 6 ayda 1 olarak da değiştirebiliriz, özellikle Covid-19 geçirmiş hastaların bir süre sonra check-up yaptırması çok olumlu olacaktır. Böylece hastalığın onlar üzerinde bıraktığı bir iz var mı, varsa da nasıl önüne geçilebilir sorularının cevapları verilmiş olur.
Aşılama konusunda ise ülkemizde Sinovac ve Biontech aşıları bulunmaktadır. Biontech aşısının Delta varyantı üzerinde %79 etkili olduğu söylenmektedir, Sinovac için ise herhangi bir çalışma bulunmuyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...