Koronavirüs mutasyonları ve etkileri gün geçtikçe çeşitlenmeye başlıyor. Tedavisi bulunan mutasyonlar kısa süre sonra tekrar değişime uğrayabiliyor. Bilim insanlarının yakından takip ettiği ve hızla çözüm aradığı mutasyonlar için sevindirici bir haber geldi. Delta ve Lambda varyantları için %100 başarı sağlayan yeni bir antikor bulunduğu açıklandı.
Koronavirüs Mücadelesi ve Aşı Süreci
COVID-19 adıyla hayatımıza giren ve tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs mutasyon geçirmeye devam ediyor. Virüsün yayılmaya başlayan orijinal yapısı, aylar içerisinde değişime uğradı. Virüs varyantları olarak da anılan bu değişimler, bilim insanları tarafından normal karşılanıyor. Koronavirüs ailesi olarak bilinen ve eski zamanlarda da görülen bu virüs türü, kısa zaman sonra değişime uğraması ve farklı varyasyonlarla ortaya çıkması ile biliniyordu.
[caption id="attachment_14322" align="alignnone" width="688"]
COVID-19 aşı çalışmaları devam ediyor[/caption]
Dünya çapında sokağa çıkma yasaklarına ve tam kapanmalara neden olan koronavirüs açısı geçtiğimiz aylarda bulundu. Türk asıllı Alman bilim adamlarının yönetimindeki Biontech firması, Çin menşeili Sinovac ve Rus kaynaklı Sputnik aşıları gibi çeşitli aşılar üretildi.
DSÖ: Koronavirüs Mutasyonları Çok Daha Hızla Yayılıyor
Ancak bu aşılar henüz bulunmuşken, koronavirüs mutasyonları nedeniyle aşıların yetersiz kalıp kalmayacağı tartışılmaya başlandı. Delta için hızla önlem almaya çalışan bilim insanları, aynı zamanda Lambda mutasyonu ile baş etmeye çalışıyor.
[caption id="attachment_14323" align="alignnone" width="680"]
Bilinen koronavirüs mutasyonları Delta, Lambda ve Gamma olarak adlandırıldı[/caption]
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son yaptığı açıklamada Lambda varyantına dikkat çekti. Orijinal virüs yapısından ve Delta varyantından farklı bir yapıya sahip olan Lambda, şimdiden 96 ülkede görülmeye başlandı. Diğer virüs türlerinin arasında "en hızlı enfekte olan" bu koronavirüs mutasyonu için bilim dünyasında da endişeler doğmaya başlamıştı. Özellikle bulaş hızının en yüksek olduğu ülkelerinden biri olan Amerika Birleşik Devletleri'nde bu mutasyonların görülmesi, endişeyi daha da arttırdı. Delta mutasyonu ise Türkiye'de 3 ilde ortaya çıkmıştı.
Koronavirüs Mutasyonları için Yeni Antikor Müjdesi Kore'den
COVID-19 ile yoğun bir mücadeleye giren bilim dünyası, yeni bir zaferle çıktı. Kore'nin ünlü ve güvenilir ilaç firmalarından Celltrion, koronavirüs mutasyonlarını nötralize etmeyi %100 başaran yeni bir antikor bulduklarını açıkladı.
[caption id="attachment_14324" align="alignnone" width="662"]
Kore'nin en zengin iş adamı ve Celltrion kurucusu Jung Jin Seo[/caption]
CT-P59 ismi verilen bu antikor, virüsün yeni varyasyonlarına karşı yüksek bir direniş ve nötralize etkisi sağlıyor. Gönüllü denekler üzerinde hızla sonuç veren antikor, halihazırda yayılmakta olan yeni koronavirüs mutasyonları için hazır hale getirilmeye çalışılıyor.
Antikorun başarısı merak konusu olurken, antikor için ilaç firmalarının ve tıp dünyasının çabası tüm dünya tarafından takdir ediliyor. Virüs ile tüm dünyanın mücadele içinde olduğunu belirten Celltrion Pazarlama Müdürü, CT-P59'un gelişmiş tıbbi teknoloji ve araştırma yoğunluğu sayesinde meydana geldiğini ifade etti. Koronavirüs mutasyonlarının, orijinal COVID-19'tan daha hızlı yayılması ve farklı semptomlar yaratması sebebiyle; bilim dünyası da zamanla yarışıyor.
Koronavirüs Nedeniyle 4 Milyon Kişi Hayatını Kaybetti
[caption id="attachment_14326" align="alignnone" width="1100"]
COVID-19 ölüm oranları artıyor[/caption]
2019 yılının Aralık ayında hayatımıza giren ve 1. yılını tamamlayan virüs, güncel istatistiklere göre 4.098.000 kişinin canına mal oldu. Dünya çapında toplam olarak 190 milyondan fazla kişiye bulaşan koronavirüs, 170 milyon kişiye karşı yenildi. Bulaş hızının ve mutasyonlarının her geçen gün çeşitlendiği COVID-19 için çoğu ülkede kısıtlamalar kaldırılsa da, tıbbi ve teknoloji alanlarında mücadele devam ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...