Şimdi de okyanus (derin deniz) dibi çökeltiler ile ilgili araştırma yapılıyor. Bilim adamları, okyanusun dibinden, yalnızca denizden gelen değil, karasal akışla yıkanan çevresel koşulları da gösteren yüzey tortularını getiriyor. Belirli bölgelerin geçmiş koşullarını anlamak için onları laboratuvar analizine gönderiyorlar. Phys.org tarafından Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, bu tür keşiflerin gerçekleştirildiği bir alan, İtalya'nın Calabria kentinin batı kıyısındaki Saint Eufemia Körfezi!
Orada, İtalya'daki Napoli Federico II Üniversitesi'nden araştırmacılar ve iş birlikçileri, son 5.000 yılda İtalya'nın Yunanlılar ve Romalılar tarafından kolonizasyonunun haritasını çıkarmak için deniz tabanı çekirdeklerinde korunan polen tanelerini ve sporları incelemeyi başardı. İlgi çekici içeriğimizin detayları yazımızda.
İlginizi Çekebilir: Okyanus Derinliklerinde Neler Yatıyor?
Çalışma Hakkında Detaylar
Bulgular, bölgedeki bitki örtüsünün üç farklı aşamasını gösterdi. Günümüzden (GÖ) 5055 ila 2700 yıl önce yoğun orman örtüsü, 2700 ila 2000 BP arasında orman azalması ve kuraklık ve 790 BP'den günümüze yoğun tarımla ormansızlaşma. Bu modeller, o sırada bölgede yaşayan Pre-Protohistorik topluluklarla ilişkilendirilebilir.
Bitki örtüsünün ikinci aşaması, Yunan (MÖ 7. ila 5. yüzyıl) ve Roma (MÖ 3. ila 2. yüzyıl) popülasyonlarının yükselişine karşılık gelen Cichorieae kabilesinin tahıllarının ve bitkilerinin korunmasına dayalı tarımsal yoğunlaştırma ile tanınabilir.
Üçüncü ve son aşamada, yaygın ormansızlaşma toprağı istikrarsızlaştırdı. Su akışını da arttırdı. Bölgede Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşüyle bağlantılı bir kırsallaşmaya işaret eden, arazi yönetiminde ani bir düşüşün belirtisi mevcut.
Araştırmacılar, bölgedeki insan yerleşiminin bir sonucu olarak bitki örtüsü değişikliklerini anlamak için palinolojiyi, Akdeniz havzasının arkeolojik çalışmaları ile birleştirebilir. Sonuçlar, İtalya'daki iklimin son 5.000 yılda (orta ve geç Holosen) bir dizi soğuk ve kurak dönemle noktalandığını gösteriyor.
Phys.org'a göre, bugün bölgede hindi meşesi ve kayın bulunuyor. Daha az da köknar katkısı mevcut. Kıyı boyunca tarım arazilerinin yanında çam ve meşe bulunuyor. Geleceğin palinologları bugünün çevresini anlamlandırmak için mücadele edecek mi? Rapora göre, bunu zaman göstereceği aktarılıyor.
Bu arada, bu çalışmanın Sage Journal'da yayınlandığını belirtelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...