Deprem anında %100 güvende olabilmemiz ne yazık ki mümkün değil. Depreme ne zaman ve nerede yakalanacağımızı bilemeyiz fakat deprem öncesi alacağımız önlemler hayati bir önem taşıyor. Aynı zamanda deprem anında kendimizi daha güvende tutabilmek adına uymamız gereken bazı kriterler yer alıyor. Gerek deprem öncesi gerekse depremin sonrasında uymamız gereken kriterler olası bir depremde güvenliğimiz için büyük önem arz ediyor.
1. Yerleşim Alanı Titizlikle Seçilmeli
Yerleşim alanlarının titizlikle seçilmesi alınması gereken önlemlerin en başında yer alıyor. Yaşam yerleri için kaygan ve ovalık bölgelere iskan açılmamalı, konutlar gevşek toprağa sahip arazilere yapılmamalıdır. Yapılan binaların deprem etkilerine karşı dayanıklı olarak inşa edilmesi hayati önem taşıyor. Tüm binaların Yapı Tekniğine ve İnşaat Yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmesi gerekiyor. Mevcut binaların ise dayanılırlıkları artırılmalıdır. Ve mutlaka konutlara deprem sigortası yapılmalıdır.
2. Evdeki Eşyaları Güvenli Yerleştirin
Deprem anında ev içerisindeki eşyalardan dolayı görülebilecek hasarlara karşı da bir takım önlemler alınması gerekiyor. Bu noktada dolap, beyaz eşya gibi devrilebilecek eşyalar, birbirine ve duvara sabitlenmelidir. İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapaklarına mekanik kilitler takılmalı, soba ve diğer ısıtıcılar sağlam malzemelerle duvara veya yere sabit şekilde konumlandırılmalıdır. Eşyaların yerleştirilmesinde önemli olan diğer tedbirleri AFAD'ın internet sitesi üzerinden inceleyebilirsiniz.
3. "Afete Hazırlık Planları" Yapılmalı
Deprem anında güvenliğinizi sağlamak için mutlaka bir acil durum planınızın olması gerekiyor. Ev, iş yeri, okul gibi sürekli bulunduğumuz alanlarda tüm bireylerin katılımı ile "afete hazırlık planları" yapılmalıdır. Bu planın mutlaka her altı ayda bir gözden geçirilmesi, plana göre nasıl davranılması gerektiğiyle ilgili tatbikat oluşturulmalıdır.
4. Alternatif Buluşma Yerleri Belirlenmeli
Deprem sonrası ve acil durumlarda eve ulaşılamayacak durumlar için aile bireyleri ile iletişim kurabilmek adına alternatif buluşma yerleri belirlenmelidir. Bireylerin alternatif buluşma yerleri ev, işyeri, okul içinde, dışında veya mahalle dışında belirlenmelidir.
5. Afet ve Acil Durum Çantası Bulundurun
Deprem sonrası yardım ekipleri size ulaşıncaya kadar acil ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir Afet ve Acil Durum Çantası, sizi ve sevdiklerinizi hayatta tutabilir. Özellikle Afet ve Acil Durum Çantasının mutlaka hazır ve ulaşılabilir konumda olması konusuna çok dikkat edilmesi gerekiyor.
6. Sabitlenmemiş Pencereler ve Eşyalardan Uzak Durun
Deprem anında sabitlenmemiş pencere, dolap, raf ve ağır mobilya gibi eşyalardan kesinlikle uzak durulmalıdır. Sağlam sandalyelerle desteklenmiş bir masanın altına ya da dolgun ve hacimli koltuk gibi koruma sağlayabilecek bir eşyanın yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
7. Başınızı ve Boynunuzu Koruyun
Güvenli bir yer bulduktan sonra hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır. Diz üstü çöktükten sonra başınızı ve ensenizi koruyacak şekilde kapanıp, düşmemek için sabit bir yere tutunmalısınız.
8. Deprem Anında Dışarı Koşmayın
Deprem sırasında kesinlikle dışarı kaçmaya çalışılmamalıdır. Merdivenlere ya da çıkışlara doğru koşulmamalı, balkona çıkılmamalıdır. Aynı şekilde asansörlerden de uzak durularak kesinlikle kullanılmamalı.
9. Gaz Kaçağı Kontrolü Yapın
Depremden sonra olası bir gaz kaçağından çıkan yangınlar oldukça sık görülen ikinci felaketlerdir. Mutlaka gaz kaçağı olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Eğer gaz kokusu alırsanız, gaz vanalarını kapatmalı, cam ve pencereleri açıp binayı terk etmelisiniz.
10. Hasarlı Binalardan Uzak Durun
Yaşanan büyük depremlerden sonra şiddetleri değişen artçı depremler de olmaktadır. Artçı depremler hasarlı binalarda zarara hatta yıkıma yol açabilir. Bu nedenle sarsıntılar tamamen bitene kadar hasarlı binalardan uzak durmalısınız.
İlgili İçerikler: Deprem Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...