Türkiye tarihinin en acılı günü olan 6 Şubat depreminden sonra vatandaşlar kan bağışı seferberliğine yoğun ilgi gösteriyor! Merkezi, Kahramanmaraş olan depremin aynı günde iki büyük yıkıcı etkisi görüldü. 7,7 ve daha sonra meydana gelen 7,6 büyüklüğünde ki depremler dolayısıyla ihtiyaç artışı olan kan bağışı için Kızılay harekete geçti. Afetzedelere ve yardıma ihtiyacı olan vatandaşlara destek olmak için tüm Türkiye birlik oldu. 81 ilde kurulan Kızılay Kan Bağış Merkezi ile kan bağışları toplanmaya başlandı.Kan Merkezine gelen Metin Şahin adlı vatandaş, “Ülkemizi sarsan depremden dolayı kan ihtiyacını karşılamak için kan vermeye geldim Kızılay’a, sıramı bekliyorum. Ülkemizin başı sağ olsun. Allah’ım kötü afetlerden bizleri korusun” dedi.Kağan Şafak adlı vatandaş ise, “Deprem bölgesinde tanıdığım insanlarda var üniversiteden arkadaşlarım. Akrabalarım da zarar gördü onlara yardımım dokunsun diye kan vermek istedim” ifadesini kullandı.
İlginizi Çekebilir: Bir Amaca Sahip Olmanızın Girişiminizin Başarısı İçin Önemi Neden Kritiktir?
Kızılay’a Kan Bağışı Yapmak İçin Şartlar Neler?
Bağışçılar kan bağışı işlemi öncesinde isim, soy isim, doğum tarihi, TC kimlik numarasını içeren nüfus kartı, ehliyet veya pasaport ayrıca ikamet bilgilerini vererek kendilerini tanıtmalıdır. Kimlik ibrazı Sağlık Bakanlığı’nın hazırlanmış olduğu Ulusal Kan ve Kan Bileşeni Hazırlama, Kullanım ve Kalite Güvencesi Rehberi 2016’ya göre zorunludur.18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)İlk kez kan bağışında bulunacaklar için üst yaş sınırı: 61 yaşından gün almamış olmalı. Düzenli kan bağışçıları için üst yaş sınırı 65 yaşını doldurduktan, 70 yaşından gün alana kadar kan bağış merkezi doktorunun onayı olmak şartıyla yılda en fazla 1 kez olmak üzere kan bağışlayabilir.
Bağış Toplamda Ne Kadar Sürer?
Kayıt, muayene, kan bağışı ve ikram işlemleri yaklaşık 30-35 dakika sürmektedir.
Kan Bağışı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Kan verdikten sonra hemen sigara içmemeye özen gösterin. Sigara, içerisindeki toksik maddeler sebebiyle kanınızda tepkilere sebebiyet vererek baş dönmesi, baygınlık gibi durumlar oluşturabilir.Gün içerisinde kan bağışında bulunduğunuz kolunuz ile ağırlık kaldırmamanız gerekiyor. Bu, kapanan damar duvarındaki pıhtının açılmaması için önemlidir.Bağışı yaptıktan sonraki ilk birkaç saat boyunca normalden fazla su ve içecek tüketmeye çalışın. Bu vücudunuzun değerlerinin toparlanması ve çabucak yerine gelmesi için çok önemli. Alkol ve gazlı içecekler dışındaki sıvı maddeler ile vücudunuza destek verin!Kan bağışı sonrası sıvı ve ter kaybı yaşanmaması gerekiyor. Bunun için spor faaliyetlerinize bir-iki gün ara verilmeniz önerilir. Ayrıca hamam, sauna uygulamalarından uzak durmanız gerekmektedir.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...