Yaşadığımız coğrafya gereği sık sık depremlere maruz kalıyoruz, özellikle çarpık kentleşme gibi bölgelerde oturuyorsak hafif depremlerden bile sert bir şekilde etkilenebiliyoruz. Bu yüzden de deprem çantası bizim için çok önem gösteriyor.
Deprem çantasının önemini geçtiğimiz yıl İzmir ve Elazığ depreminde görmüştük. Bir çok kişi 72 saat kadar enkaz yığının altında kaldı bunun yanı sıra sokakta kalan vatandaşlar ani bir şekilde yiyecek bulamadı işte deprem çantası bu durumlarda çok işe yarıyor. 91 saat enkaz altında kalan 3 yaşındaki çocuğun elinde minik ve açık bir deprem çantası olsaydı su ihtiyacını, yemek ihtiyacını kendi başına giderebilirdi belki.
Örneğin 2020 yılında yaşadığımız 5.2 büyüklüğündeki İstanbul depremi sonrası kentsel dönüşüm projeleri hızlanmıştı ve bu deprem sonucunda İstanbul büyük bir hasar almıştı. 1 kişi ölmüş bir camiinin minaresi yıkılmış ve bir çok bina ağır hasar almıştı.
Oldukça önemli olsa da hala birçok ailenin evinde deprem çantası bulunmuyor. İstanbul'un yakın zamanda 7'nin üstünde bir büyüklüğe sahip depremin yaşanması çoğu uzman tarafından söyleniyor ve uyarılıyor. Bu konuda ülke olarak yapılabileceğimiz en önemli şeyler çarpık kentleşmeyi sonlandırmak, afet toplanma alanları inşaa etmek ve nüfusu kontrol altında tutmak olarak sıralanıyor.
Prof. Dr. Jeolog Celal Şengör'e göre İstanbul 5 milyondan fazla nüfusu kaldırabilecek bir şehir değil. Yine de aile içinde, evimizde herhangi bir afet karşısında kolay önlemler alabiliriz.
Deprem Çantasının İçinde Bulunması Gerekenler
Bu malzemeler sizlere en az 72 saat boyunca bir enkaz yığının altında yetebilecek malzemelerdir.
Su insanoğlunun en temel ihtiyacıdır. Yetişkin bir insanın günde 2LT'den fazla su tüketmesi tavsiye edilir. Bir enkaz yığının altında 72 saat altında kaldığımızda, yanımızda 4.5L su olursa bu 3 gün boyunca bize yeterli olacaktır. Bu suyun miktarını kendinize göre artırabilirsiniz, ancak 4.5L'nin altına düşürmeyin.
Özellikle kan şekerinizi yüksek tutmak için her gün 1 tane tüketmek üzere 3 çikolata bulundurabilirsiniz. Bunun yanı sıra her güne 2 tane düşecek şekilde 6 tane konserve yemeği deprem çantanızda bulundurmanızda fayda var.
Felaketzedeler için çadır bir ihtiyaçtır. Günümüzde devlet felaketzedeler için çadır sağlasa da yanınızda tedbir amaçlı katlanabilir bir çadır bulundurmanız iyi olacaktır.
Dışarıda kaldığınız zaman süresince rahat bir şekilde uyumanız için gereklidir.
Enkaz altında bir köşeye koyacağınız bu fener ile yerinizi belli edebilirsiniz. Özellikle fener ilk yardım çantasında olması gereken bir eşyadır.
Powerbank'ler günlük yaşantımızda bir yere giderken telefonumuzu şarj etmede çok işe yarıyor. Telefonunuz yanınızda ve zarar görmemişse bir powerbank yardımıyla onu şarj edebilir ve tanıdıklarınızı arayabilirsiniz.
Enkaz altında elimizden geldiğince sağlığımızı muhafaza etmeliyiz.
Bıçak bir çok temel ihtiyacımızı karşılamada önem taşıyor.
Bazı önemli telefon numaraları:
112 Acil Çağrı Merkezi
155 Polis İmdat
156 Jandarma İmdat
184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi
144 Sosyal Yardım
168 Kızılay Gıda Yardımı
Yemek yerken ve üstümüzü temizlemek için çokca ihtiyacımız olacak.
Diğer Hususlar
Deprem çantamız mümkün olduğunca hafif ve tek elle taşınabilir olmalı ve her aile ferdine ait 1 adet deprem çantası bulunmalı. İçerisinden malzemeleri bulmanın zor olmayacağı bir çanta tercih edilmeli.
Deprem çantasını deprem anında erişimi kolay bir yere koymamız önem arz ediyor. Bu da doğal olarak çantayı evin dış kapısının yanına koymamız gerektiğini gösteriyor.
Çantanızı Mevsimden Mevsime Değiştirin
Deprem çantasını mevsim şartlarına göre değiştirmek uygun olacaktır. 1 deprem çantasını 4 mevsim aynı bölgede tutmamalıyız, deprem çantamızın içinde bozulabilecek materyaller varsa onu buzdolabında muhafaza edebiliriz. Deprem çantasını soğuk ve serin bir yerde saklamalıyız. Özellikle ilaçların bozulmaması için bu hususa dikkat edilmeli.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...