Derbilerde çok sık gördüğümüz bir süredir dillerden düşmek bilmeyen VAR((Video Assistant Referee) teknolojisi ilk kez 2016 yılında ardından 2017 yılında FIFA Konfederasyonlar Kupa’sında kullanılmaya başlandı.
Daha sonra da liglerde sık sık kullanılan bir uygulamaya dönüştü. Bu teknoloji hakemlerin karar alma aşamasına yardım etmeye yönelik bir uygulamadır. Uygulamanın beğenenleri olduğu kadar beğenmeyenleri de mevcut. Kimi zaman bu teknoloji tartışma konusu haline geliyor. Hakemler genellikle tereddütte kaldıklarında veya oyuncuların itirazına maruz kaldıklarında VAR'a başvuruyorlar.
VAR Ne Zaman, Ne için Kullanılmaktadır?
İsmini sıklıkla duyduğumuz bu teknolojinin ne anlama geldiğini gelin hep beraber öğrenelim. VAR teknolojisi hakemin ekran karşısındaki pozisyonların tekrarını izleyen diğer hakemlerle bir kulaklık vasıtasıyla iletişim kurduktan sonra gelen bilgiler doğrultusunda karar vermesine yarar yeni nesil bir uygulamadır.
Böyle bir teknolojinin gereklilik arz ettiği 2010 2010 Dünya Kupası'nın ikinci turunda oynanan Almanya-İngiltere maçında fark edilmişti. Frank Lampard isimli oyuncunun çektiği şutun topun kale çizgisini geçmesine rağmen hakem devam kararına varmıştı. İşte bu maç ardından böyle bir teknolojiye olan ihtiyaç hakkında konuşulmaya başlanılmıştı.
2018-2019 Sezonu’yla birlikte Süper Toto Süper Lig, TFF Süper Kupa, Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finali ve sonrası, Spor Toto 1. Lig Play-Off gibi birçok müsabakada VAR uygulamasının kullanılmasına karar verildi. TFF’nin hazırladığı broşürde VAR’ın amacı için Minimum müdahale ve maksimum fayda sağlamak denilmişti. VAR bir pozisyonu incelerken sürecin başından sonuna kadar incelemektedir.
VAR hakemleri maçı VOR odası adı verilen bir odada TV ekranlarından takip etmektedir. Buradaki görevliler maça etki eden kararları inceler eğer yapılan belli bariz varsa hakeme bilgi verilir. Eğer yoksa müdahale edilmez. Hakem kendisi VAR incelemesi isterse VAR incelemesi yapacağını gösterir ve oyunu durdurur. Hakem karar verdikten sonra oyun devam eder. Uygulama hakemin verdiği kararın yanlış olup olmadığını ölçer. Ancak VAR’ın vardığı sonuç kesin olmamakla birlikte son söz hakeme aittir. Kısacası VAR’a gidip gitmemek hakemin kendi isteğine kalmış bir durumdur. Var teknolojisini yararlı bulan kişiler de var bu teknolojiyle şike yapıldığını düşünenler de var.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...