Avustralya'da 16 milyon yıllık dev örümcek fosili bulundu! Avustralya'nın 16 milyon yıl önce yaşamış en büyük örümceğinin olağanüstü fosil kalıntıları bulundu! 2017 yılında, Avustralya Müzesi (AM) ve New South Wales Üniversitesi'nden (UNSW) paleontologlar, New South Wales'in merkezindeki McGraths Flat'te antik kalıntıları ortaya çıkardı. Bu, "goethite" adı verilen, demir açısından zengin kayalardan oluşan ünlü bir fosil alanıydı.
Yeni bulunan fosile bilimsel olarak Megamonodontium mccluskyi adı verildi. Fosillerin yaşının 11 ile 16 milyon yıl arasında olduğunun tahmin edildiğini belirtelim. Resmi açıklamaya göre de, bu bulgu özellikle dikkat çekici. Çünkü Avustralya'da yalnızca birkaç örümcek fosili gün yüzüne çıkarıldı.
Matthew McCurry,şu ifadelerde bulundu. ''Kıtada şimdiye kadar yalnızca dört örümcek fosilinin bulunması, bilim adamlarının örümceklerin evrimsel geçmişini anlamasını zorlaştırıyor. Bu keşfin bu kadar önemli olmasının nedeni budur; Örümceklerin neslinin tükenmesiyle ilgili yeni bilgileri ortaya çıkarıyor ve geçmişe dair anlayışımızdaki bir boşluğu dolduruyor”
İlgi çekici dev örümcek fosili haberimizin detayları için okumaya devam edelim.
İlginizi Çekebilir: İşte Antik Dünya’ya Işık Tutan Dinozor Fosilleri!
Dev Örümcek Fosili, Kapsamlı Bir Şekilde İncelendi ve Tarandı
Araştırmacılar, gelişmiş bir istifleme mikrofotografi yöntemi kullanarak, bu eski örümceğin iyi korunmuş fosilini kapsamlı bir şekilde inceledi ve taradı. Bu yaklaşım, fosillerin önceden gizlenmiş anatomik özelliklerini ortaya çıkardı.
Canberra Üniversitesi'nden doçent Michael Frese şu ifadelerde bulundu. ''Taramalı elektron mikroskobu, örümceğin pedipalpleri, bacakları ve ana gövdesindeki pençelerin ve kılların en küçük ayrıntılarını incelememize olanak sağladı. Setae, çeşitli işlevlere sahip olabilen saç benzeri yapılardır. Kimyasalları ve titreşimleri algılayabiliyor. Örümceği de saldırganlara karşı koruyabiliyor ve hatta ses çıkarabiliyorlar"
Fosil bulguları, fırça ayaklı tuzak kapısı örümceği olarak bilinen modern Monodontium cinsine güçlü bir benzerlik gösteriyor. Ancak bu tarih öncesi canlı, bu canlı türüne kıyasla oldukça büyüktü. Yaklaşık beş kat daha büyüktü.
McCurry, şu ifadeleri de ekledi. “Bu fosilin yaşayan en yakın akrabası artık Singapur'dan Papua Yeni Gine'ye kadar uzanan ıslak ormanlarda yaşıyor. Bu, grubun bir zamanlar Avustralya anakarasında benzer ortamlarda yaşadığını, ancak daha sonra Avustralya kuraklaştıkça neslinin tükendiğini gösteriyor"
Üstelik bu kapsamlı analiz, bu örümceğin Barychelidae familyasına ait ilk fosil keşfini temsil ettiğini ortaya çıkardı.
Barychelidae, özellikle fırça ayaklı tuzak kapısı örümceklerini içeren migalomorf bir örümcek ailesidir. Bu örümcek ailesi, kendine özgü kazma faaliyetleriyle dikkat çekiyor.Aynı zamanda Avustralya, Asya, Afrika ve Amerika dahil dünyanın her yerinde bulunabilir.
Araknolog Robert Raven ise şöyle açıklama yaptı. "Bu sadece Avustralya'da bulunan en büyük fosilleşmiş örümcek değil, aynı zamanda Barychelidae familyasının dünya çapında bulunan ilk fosilidir. Bugün canlı olan fırça ayaklı tuzak kapısı örümceklerinin yaklaşık 300 türü vardır, ancak bunların fosil haline gelmeleri çok sık değildir. Bunun nedeni yuvalarda çok fazla zaman geçirmeleri ve bu nedenle fosilleşmek için doğru ortamda bulunmamaları olabilir"
Fosil için belirtelim. Şu anda müzenin paleontoloji koleksiyonunda yer alıyor. Araştırmacıların da daha ileri çalışmalar yapması için çevrim içi olarak erişilebilir durumda.
Bu arada belirtelim. Bulgular Linnean Society Zooloji Dergisi'nde bildirildi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...