Uzun zamandır dünyayı etkisi altına alan Covid 19 salgınına karşı şimdiye kadar birçok firma tarafından aşı geliştirilmiş durumda. Bu kez de Teksas'ta yaşayan bilim insanları tarafından, Covid 19 virüsüne karşı yeni bir aşı geliştirdikleri ifade edildi. Aynı zamanda ifade edilene göre, bu yeni aşı için patent alınmayacak.
The Guardian’ın haberine göre Covid 19 virüsüne karşı, diğer aşılardan daha ucuz olacağı ifade edilen yeni bir aşı geliştirildi. Teksas Çocuk Hastanesi Aşı Gelişimi Merkezi’nden bilim insanları Dr. Peter Hotez ve Dr. Maria Bottazzi, mayadan yaralanarak yeni bir Covid 19 aşısı geliştirdi. Ekip, 2011 yılından bu yana Sars ve Mers virüsleri üzerinde çalışıyordu ve aşı prototipi geliştirmişti. Şimdi ise bu prototiplerden yola çıkarak yeni bir Covid 19 geliştirdiklerini ifade ettiler. Teksaslı bilim insanları geliştirdikleri bu yeni aşısına 'Corbevax' ismini verdi.
“Dünyaya İyilik Yapmak İstiyoruz”
Dr. Peter Hotez ve Dr. Maria Bottazzi, geliştirdikleri yeni Covid 19 aşısı için patent almayacaklarını açıkladı. Dr. Bottazi, patent almama kararına dair, "Dünyaya iyilik yapmak istiyoruz. Doğru olan buydu ve ahlaki olarak bunu yapmalıydık. Gözümüzü bile kırpmadan bu kararı verdik" şeklinde açıklamada bulundu. Ayrıca geliştirdikleri Corbevax aşısı için, patent almamalarının aşıyı özel kıldığını ifade etti. Dr. Bottazi’ye göre aynı teknoloji temel alınarak 60’tan fazla aşının geliştirilmiş durumda.
Corbevax’ın, Diğer Covid 19 Aşılarından Daha Uygun Fiyatlı Olacağı İfade Edildi
Yine ifade edilenlere göre, Corbevax aşısı, diğer Covid 19 aşılarından daha uygun fiyatlı olacak. Dr. Bottazzi, özellikle finansman konusunda hükumet kurumlarından herhangi bir yardım alamadıklarını açıkladı. Bunun için de çalışmaların devam edebilmesi adına yardımseverlere seslendi. Bunun yanı sıra Corbevax aşısının, şu anda piyasada bulunan birçok Covid 19 aşısından çok daha uygun fiyatlı olacağı ifade edildi. Dr. Bottazzi ve ekibi aşının erişebilir olması konusunda oldukça titiz davranıyor görünüyor.
Corvebax aşısı için spike proteinin maya hücresine yerleştirilip temel proteinin kopyalanması ile elde edildi. Sonrasında ise bağışıklık sistemine katılması sağlandı. Corbevax aşısının geliştirilmesinde büyük katkıları olan Dr. Bottazzi, şu açıklamalarda bulundu: "Proteini direkt ve sentetik olarak, laboratuvarda maya sistemi kullanarak yapıyoruz. Mayanın, virüsteki ile aynı proteini geliştirmesini sağlıyoruz. Bu şekilde vücudu bağışıklığa kavuşturuyoruz."
Corbevax aşısı aslında tamamen Hepatit B aşısına benzer bir şekilde maya ile geliştirildi. Bu yüzden kaynak kısıtlamaları sebebiyle, yapılan klinik test sonuçları henüz açıklanmadı. Ancak hastanenin yapmış olduğu açıklamaya göre aşının orijinal Covid virüsüne karşı yüzde 90, Delta varyantına karşı ise yüzde 80 etkili olduğu ifade edildi. Aynı zamanda Corbevax’ın Omicron varyantı üzerindeki etkisinin henüz saptanmadı. Ancak Omicron varyantı üzerindeki anlaşılması için klinik testler devam ediyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...