Şubesiz dijital bankalara ilişkin detaylar belirleniyor. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) tarafından hazırlanan yönetmelikte, dijital bankalar ile bankacılıkta finansal inovasyonu teşvik etmek, finansal kapsayıcılığı artırmak ve bankacılık hizmetlerine erişimi kolaylaştırmak amaçlanıyor.
Dijital Banka Nedir?
Dijital Bankaların, sadece dijital kanallar üzerinden hizmet veren şubesiz bankalar olduğu tanımı yapılmaktadır. Yani bankacılık hizmetlerini fiziksel şubeler olmadan elektronik bankacılık dağıtım kanatları yoluyla sunan kuruluş da diyebiliriz.
[caption id="attachment_18983" align="alignnone" width="1024"]
Dijital-startupteknoloji[/caption]
Hizmetlerini, internet bankacılığı, mobil bankacılık, telefon bankacılığı, açık bankacılık servisleri ve ATM ile Kiosk cihazları gibi yollarla müşterileri ile buluşturuyor.
Dijital Bankaların kuruluşu için gerekli olan asgari sermaye tutarı ise 1.000.000.000 TL olarak belirlenmektedir. BDDK'ya bu tutarı artırma yetkisi verilmektedir.
Faaliyete İlişkin Kısıtlamalar
Dijital Bankaların faaliyetleri belirli konu başlıkları olarak kısıtlanmaktadır. Örneğin müşteriler yalnızca finansal tüketicilerden ve KOBİ'lerden oluşabilir.
Dijital Bankaların ana merkezleri ile ona bağlı hizmet birimleri dışında teşkilatlanmaya gidemeyeceği ve fiziksel olarak şube açamayacağı belirtilmektedir. Bunun yanı sıra müşteri şikayetlerini ele almak üzere en az 1 fiziksel ofis kurma zorunlulukları da vardır.
Dijital Bankaların müşterilerine kullandırabileceği teminatsız nakdi kredilerin toplamı, müşterinin aylık gelirinin 4 katı, eğer müşterinin aylık geliri tespit edilemez ise bu tür müşterilere kullandırılacak olan kredilerin toplamının 10.000 TL'yi aşamayacağı da belirtilmiştir.
İş Planı ve Bilgi Sistemleri Gereklilikleri
BDDK, bilgi sistemlerinden sorumlu, en üst düzey yönetici olarak belirtilen personelin, en az genel müdür yardımcısı seviyesinde atanmış olmasını ve aynı zamanda bankanın yönetim kurulunun doğal üyesi olarak belirlenmiş olmasını şart koşmaktadır.
BDDK, dijital bankaların kuruluş ve faaliyet izni sırasında normal banka sürecinden farklı olarak, bankanın pazarlama stratejisine ve pazar büyüklüğü ve pazar boşluğu analizine, gelecek 5 yılın fiyatlama politikasına, edinilmesi gereken müşteri sayısına, yapılan yatırımın ne zaman başa baş noktasına geleceğini öngören projeksiyonlara yer verilmesini istemektedir.
[caption id="attachment_18986" align="alignnone" width="706"]
Dijital-Banka-
startupteknoloji[/caption]
BDDK, bilgi sistemleri tarafında da işlem güvenliğinden kimlik doğrulamaya birçok ek bilginin sağlanmasını da istemektedir.
Bu değişimi, bankacılık sektöründeki dönüşüm olarak okuyabiliriz. Finansal sektörün yeni oyuncuları haline gelecek olan dijital bankaların, bankalar arası rekabet açısından da önem taşıyacakları hiç şüphesiz. Bankacılık sektöründeki bankaların bir kısmının dijital bankacılığa hazır olduğunu söylersek de yanılmış olmayız. BDDK'nın bankalar ve dijital bankalar arasındaki rekabete yönelik düzenlemelere gidebileceği de anlaşılmaktadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...