İnsanlar için yazılı iletişim sırasında emoji kullanmak artık sıradan bir durum haline geldi. Şimdi ise sırada, internet üzerinde oluşturduğumuz avatarımızı gerçek zamanlı hareket ettirmek var. Avatar kavramını internet ortamında kullanılan profil görselleri olarak biliyor olabilirisiniz ancak gelecekte avatarlar, 3 boyutlu kopyalarımız olacak. Bu yeniliğe çoktan bir isim verildi. MetaHuman. Metaverse’e doğru adım adım!
Gerçeğinden Ayırt Edilemeyecek Canlılıkta
Görselde yer alan kişilerden hiçbiri aslında gerçek değil. Onlar tamamen dijital ortamda tasarlanmış MetaHuman’lar. Her bir detayı özenle tasarlanmış görünüşleriyle, mimikleriyle ve tavırlarıyla gerçeğinden ayırt edilemeyecek canlılıktalar. Üstelik eskiden bu tarz bir tasarım yapmak haftalar, aylar sürebilecekken artık yalnızca 4-5 günde yapılabiliyor.
Geçmişte bu tarz bir tasarımı yapabilmekten çok “render edilmesi” sorun oluşturuyordu. Örneğin bilgisayar yardımıyla yaratılan ilk film karakterlerinden Jurassic Park filmindeki dinozorun her bir karesinin render edilmesi 12 saat sürmekteydi. 1 saniyede en az 24 kare olduğu düşünüldüğünde, 30 saniyelik bir dinozor görüntüsünün render edilmesi 360 günde gerçekleşebiliyordu. 28 yıl öncesinin teknolojisiyle 30 saniyelik bir dinozor görüntüsünü elde etmek neredeyse 1 yıl alıyordu.
MetaHuman Devri Başlıyor
Metaverse, kelimesini bu günlerde sıklıkla duymaya başlamış olsak da bu kavram hiç de yeni değil. Aslında belli dönemlerde teknoloji dünyasında gündeme gelen metaverse, her seferinde “doğru zamanın gelmemesi” nedeniyle ertelenmişti. Şu anda hala doğru zamanın gelip gelmediği konusunda tartışmalar mevcut ancak geri dönülmez bir yola girildiği de bir diğer gerçek.
Örneğin görselde yer alan Microsoft’un metaverse çalışmasını inceleyebilirsiniz. Burada avatarların belden aşağısı olmadan havada süzüldüğü görülüyor. Peki, bu tasarımlardan daha gerçekçisinin yapılması mümkün mü?
Oyunculuğun Dijital Ortama Kopyalanması
2018 yılında Çin’li bir oyuncudan yola çıkılarak örnek bir karakter oluşturuldu.
Siren adlı dijital insan, gerçek zamanlı olarak oyuncunun kendisi tarafından kontrol edilebiliyordu. Aynı yıl ünlü oyuncu Andy Serkis’in dijital bir kopyası oluşturuldu. Serkis’in gerçek hayattaki oyunculuğu, eş zamanlı olarak dijital dünyada hayat buldu.
Bu kopyalar yalnızca insanların dijital ortamda gerçeğine yakın avatarlarını oluşturmaya yaramıyor. Kişinin yüz ifadesi, mimikleri ve konuşma tarzı bir kez yakalandığında artık bu
her formdaki tasarıma uyarlanabiliyor. Bunu mümkün kılan ekip, artık isteyen herkesin gerçekçi bir avatar tasarlayabileceği bir uygulama geliştirdi. İşte, MetaHuman kavramı bu şekilde ortaya çıktı.
Asıl adı MetaHuman Creator adlı araç bulut tabanlı olarak çalışıyor. Hazır verilen yüz tiplerinden istenilenleri karıştırabildiğiniz, dijital ortamda genetik çaprazlama ihtimallerini görebileceğiniz özelliklere de sahip. Düşünüldüğünde bu işlemlerin oldukça kolay olduğunu düşebilirsiniz ancak yüzdeki en ufak kırışıklığı bile ayarlayabildiğiniz bu araç ile çok farklı sonuçlar elde edebilmek mümkün. Üstelik yaptığınız her değişiklik gerçek zamanlı olarak oluşuyor ve MetaHuman’ınız hareket edebiliyor!
MetaHuman ile Gerçekleştirilen Konferans
Şu anda metaverse kavramının öncülerinden kabul edilen Epic Games’in bir oyun motoru olan Unreal Engine, MetaHuman ile uyumlu şekilde çalışabiliyor. Bu demek oluyor ki MetaHuman kullanılarak oyunlar veya animasyonlar yapılabiliyor. Bunun için gereken tek şey yüzünüzün ve vücudunuzun hareketlerini yakalan bir teknoloji. Aslında bu yakalama teknolojisi günümüzde birçok telefonda mevcut. Telefonlardan biraz daha profesyoneliyle ortaya çıkan sonuç ise inanılmaz!
Eski bir görsel efekt uzmanı olan Doug Roble, “ışık sahnesi” adlı cihazla cildinin ışık ile etkileşime geçtiği bölgeleri özenle kayıt altına alarak kendi avatarını dijital ortama taşımayı başardı. Dijital ortama geçirdiği avatarını dilediği her şekilde kullanabileceği bir formata da dönüştürdü. Tüm bu aşamalardan sonra kendisi ve kopyası 2019 yılında bir TED Konferansı’na katıldı.
O arka planda, vücut hareketlerini yakalayan giysisi ve yüz hareketlerini yakalayan özel kaskıyla konuşmasını yaparken, dijital kopyası eş zamanlı hareket ederek dev ekrandan konuşmayı gerçekleştirdi.
Bu konuşmanın olduğu dönemde Doug Roble, dönemin en önemli görsel efekt şirketlerinden Digital Domain’de çalışmaktaydı. 28 yıl boyunca çalıştığı şirketten, TED konuşmasını yaptığı günden beş ay sonra ayrılma kararı aldı. Peki bu başarılı efekt uzmanı sizce sektörü tamamen bıraktı mı dersiniz? Hayır, bırakmadı. Roble, 2021 yılının Temmuz ayından itibaren Facebook’ta çalışıyor.
Bu demek oluyor ki adını Meta olarak değiştiren Facebook, MetaHuman teknolojisi ile gerçekçi avatarlarla dolu yeni bir evren yaratıyor.
MetaHuman projesi hakkında sizin düşünceleriniz neler? Sizce gelecekte bizi neler bekliyor?
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...