Geride bıraktığımız her gün insanlık ve teknolojiler, faaliyetler gelişmeye ve dünya değişmeye devam ediyor. Artık teknolojiyi kullanmadan toplum içinde yaşamamız ve çalışmamız tam anlamıyla imkansız hale geldi. Bu değişime ve yeniliklere ayak uydurmak için yeni yapılanmalara da açık olmak zorundayız. Hızla değişen dünyada kendimiz için yapabileceğimiz en iyi şey dünyayı yakalamak ve uyum sağlamak olacaktır. Bu şekilde Toplum 5.0 için daha kolay şekilde hazır hale gelebiliriz.
Teknolojinin sundukları, artık sadece bizim hayatımızı kolaylaştırmak için bizimle birlikte değil, direkt olarak hayatımızın vazgeçilmeyecek en temel parçası halindedir.
Toplum 5.0 Nedir?
Yukarıda bahsettiğim üzere, artık teknolojiden kaçmak ve teknoloji olmadan toplum içinde yaşamak ve çalışmak imkansız hale gelmiştir. Toplum 5.0 ile aslında tam olarak bu gelişmeler kabullenme aşamasına geliyor. Yapay zekanın ve hayatımızdaki etkilerinin değerlendirilip insanların yapay zekayla, makine ve robotlarla olan ilişkisini en verimli düzeye çekmeyi sağlayan bir toplum modelidir. Daha kısa şekilde Japonya’nın geliştirdiği bir büyüme ve kalkınma stratejisi olarak tanımlamak mümkündür.
Tüm bunları yaparken temel hedefi ise bizlerin yaşam kalitemizi arttırması vardır. Bunu yaparken yeni gelecek olan teknolojik yenilikleri bizim hayatımıza en mükemmel şekilde entegre etmek ve sorunları çözmek için kullanacaktır. Aynı zamanda çok derin bir bakış açısıyla teknolojinin getireceği her ihtimal incelenecek ve değerlendirilecek, toplumsal olarak yaşanan sorunlara çözüm üretilecek. Yani kısaca Toplum 5.0’ın merkezinde bizim refah düzeyimizi arttırmak ve teknolojiyle birlikte daha verimli bir toplumlar oluşturmak vardır.
Toplum 5.0 Gelişimi
Toplum 1.0 (Avcı-Toplayıcı Toplum)
M.Ö 13.000 Yılına kadar sürmüştür. Bu dönemde hiçbir teknoloji kullanılmıyordu. İnsanlar yaşamlarını sürdürmek için belirli topluluklar halinde avcılık yaparak ve çeşitli bitkilerin doğadan toplanmasıyla yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Her şey doğal kaynaklara dayanarak ilerliyordu.
Toplum 2.0 (Tarım Toplumu)
M.Ö 13.000 yılında başlayarak M.S 1700 Yılına kadar sürmüştür. Toplum Tarımsal üretimle ekonomisini şekillendirmektedir. Nüfus yapısında insanların büyük yoğunluğu tarım sektöründe çalışıyordu. Bu yüzden insanlar bu dönemde yerleşik hayat tarzını benimseyerek bu yaşam standardına evrilmiştir. Aynı zamanda hayvancılıkla uğraşmışlar ve evcilleştirerek toplumda önemli gelişmeler elde etmişlerdir.
Toplum 3.0 (Sanayi Toplumu)
1760’larda gerçekleşen Sanayi devrimiyle birlikte insanlar makineleşmeye ve endüstriyel üretime doğru şekillendiler. Bu dönemde fabrikalar kuruldu, demiryolları yapıldı, teknolojik gelişmeler başladı. Fabrikalarda seri üretimin başlaması sayesinde ev ve işyeri kavramlarının birbirinden tamamen ayrıldığı bir dönem olduğu için sanayi toplumu tarihte önemli bir öneme sahiptir. Sanayi toplumu aynı zamdan şehirleşme ve yerleşik hayata geçilmesinin de öncüsüdür.
Toplum 4.0 (Bilgi Toplumu)
Bu dönemde bilgisayarlar ve internetle birlikte dünya bilgiye dayalı bir şekilde gelişmeye başladı. Ekonomiler de dahil olmak üzere tüm dünya bilgiyi oluşturmaya, öğrenmeye ve saklamaya yönelmiştir. Her şeyin dijitalleşmeye başladığı, inanılmaz hızlanan bir toplum anlayışı benimsenmiştir. En önemli rolleri dijitalleşme, otomasyon ve iletişim teknolojileri almıştır.
Toplum 5.0 (Süper Akıllı Toplum)
Bu dönemde teknolojileri direkt olarak insanların faydası için kullanarak tamamen insanların ön planda bulunduğu refah seviyesi yüksek toplumlar oluşturmak en önde gelen hedeflerdir. Yapay zeka, robotlar, nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojiler oldukça yoğundur. İnsanlar ve makinalar artık her alanda etkileşim içerisindedir. Yapay zeka ile aramızdaki iş birliği artacaktır. Sadece teknolojik gelişmeleri değil, bunların etkileşimini ve toplumsal etkilerine de önem verilmektedir.
Sonuç
Toplum 5.0 ile birlikte toplum daha sürdürülebilir, akıllı, bağlantılı ve insan odaklı bir geleceğe doğru evrilecektir. Buradaki teknolojik gelişmeler, yaşam tarzlarımız, iş dünyası, eğitim ve neredeyse her şey tamamen değişecektir.
İlginizi Çekebilir: Yaratıcı Kodlama Nedir? -StartupTeknoloji
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...