Asteroit keşfedildi ancak bu potansiyel olarak tehlikeli! HelioLinc3D, Vera C. Rubin Gözlemevi'nin yaklaşmakta olan gökyüzü araştırması için geliştirilen yeni nesil bir asteroit keşif algoritması. İlk "potansiyel olarak tehlikeli" asteroit olan 2022 SF289'u belirledi. 2022 SF289 olarak adlandırılan yaklaşık 180 metre uzunluğundaki asteroit, Hawaii'deki ATLAS araştırması ile algoritmanın test sürüşü sırasında keşfedildi.
Öngörülebilir gelecekte Dünya için hiçbir risk oluşturmayan 2022 SF289 bulgusu, HelioLinc3D olarak bilinen yeni nesil algoritmanın, günümüz yöntemlerinin gerektirdiğinden daha az ve daha fazla dağınık gözlemle Dünya'ya yakın asteroitleri tanımlayabildiğini doğruluyor.
İlginizi Çekebilir: Dünya’nın Yanından Küçük Bir Asteroit Geçecek! Canlı İzlenebilecek!
Başka da Bulunmayı Bekleyen Çok Fazla Asteroit Olduğu Belirtiliyor
"Rubin'in binlerce henüz bilinmeyen potansiyel olarak tehlikeli asteroidi aramak için kullanacağı yazılımın gerçek dünyadaki etkinliğini göstererek, 2022 SF289'un keşfi hepimizi daha güvenli hale getiriyor" diye belirtildi.
Güneş sistemi, birkaç fitten büyük olmayan küçük asteroitlerden, ayımız büyüklüğündeki cüce gezegenlere kadar değişen on milyonlarca kaya cismine ev sahipliği yapıyor. Bu nesneler, sistemimizdeki gezegenlerin oluştuğu ve bugünkü konumlarını aldıkları dört milyar yıldan daha eski bir dönemden kalma!
Bu cisimlerin çoğu uzaktadır. Ancak bir kısmı Dünya'ya yakın yörüngededir. Ve Dünya'ya yakın nesneler veya NEO'lar olarak bilinirler. Bunlardan en yakınları kendilerini Dünya'nın yörüngesinden yaklaşık 5 milyon mil veya Dünya'dan Ay'a yaklaşık 20 kat mesafeye götüren bir yörüngeye sahip olanlardır ve özel dikkat gerektirir. Bu tür "potansiyel olarak tehlikeli asteroitler" veya PHA'lar, potansiyel olarak yıkıcı bir olay olan Dünya ile çarpışmayacaklarından emin olmak için sistematik olarak aranır ve izlenir.
18 Temmuz 2023'te ilk olarak, 19 Eylül 2022'de ATLAS tarafından Dünya'dan 13 milyon mil uzaklıkta görüntülenen ilk PHA: 2022 SF289'u tespit etti. Geçmişe bakıldığında ATLAS, 2022 SF289'u dört ayrı gecede üç kez gözlemlemişti. Ancak yeni bir NEO olarak tanımlanmak için bir gecede dört kez gerekli olan gözlemi asla yapmamıştı. Ancak bunlar, HelioLinc3D'nin öne çıktığı durumlardır: Dört geceden veri parçalarını başarıyla birleştirdi ve keşfi yaptı.
2022 SF289, Apollo tipi NEO olarak sınıflandırılıyor. En yakın yaklaşımı, onu Dünya'nın yörüngesine aydan daha yakın olan 140.000 mil yakınına getiriyor. 600 fitlik çapı, "potansiyel olarak tehlikeli" olarak sınıflandırılacak kadar büyüktür. Ancak yakınlığına rağmen tahminlerin, yakın gelecekte Dünya'ya çarpma tehlikesi taşımadığını gösterdiğini belirtelim. Keşfi, Uluslararası Astronomi Birliği'nin Küçük Gezegen Elektronik Genelgesi MPEC 2023-O26'da duyuruldu.
Şu anda edinilen bilgiye göre, bilim adamları 2.350 PHA biliyorlar. Ancak henüz bulunmayı bekleyen 3.000'den fazla olduğunu tahmin ediyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...