Son zamanlarda insanlara uygulanan çipler kamuoyunun gündemini oldukça meşgul ediyor. Bu doğrultuda yeni bir beyin çipi dizaynından bahsedeceğiz. Bu tasarım beynin sinirsel aktivitelerinin ölçülmesini sağlamanın yanında uygulama yapılan bölgeye ilaç iletimini de sağlayabiliyor. İşte detaylar...
Beynin İçine Doğrudan Erişim Mümkün mü?
[caption id="attachment_23165" align="alignnone" width="768"]
Beynin elektriksel aktivitesini ölçebilmek için elektrotlar kullanılıyor -
startupteknoloji.com[/caption]
Beynin elektriksel aktivitesini ölçebilmek geçtiğimiz yirmi yılda beynin süreçleri, işlevleri ve hastalıkları hakkında bize çok yarar sağladı. Şimdiye kadar bu verilerin çoğu kafa derisine yerleştirilen
elektrotlar yoluyla (EEG: Elektroansefalografi) elde edildi. Fakat günlük aktiviteler sırasında doğrudan beynin içinden sinyalleri alabilmek mümkün değil. Eğer bu gerçekleştirilirse nöroloji alanında yeni ufuklar açılabilecek. Böyle sinirsel bir arayüzü oluşturmanın pratikteki zorlukları bu atılımın önünde yer alan en büyük engel olarak duruyor.
Nöronlarla temas eden çok küçük elektrotlarda ve bağlantılarda kullanılan malzemeler vücuttaki zorlu ortamda çalışabilecek kadar esnek ve dayanıklı olmak zorunda. Çünkü iltihaplanma ve ateşlenme gibi vücudun doğal biyolojik tepkileri elektrotların veri iletim performansını zamanla düşürüyor. Bu nedenle uzun ömürlü beyin arayüzleri geliştirmeye yönelik girişimler şu ana kadar bu soruna bir çare bulamadılar. Peki ya iltihap sökücü (antienflamatuar) ilaçları elektrotların beyinle temas ettiği noktalarda yerel olarak uygulayabilseydik bu değişir miydi?
Nasıl Çalışıyor?
[caption id="attachment_23166" align="alignnone" width="750"]
Yeni Tasarım Beyin Çipi Nasıl Çalışıyor?
startupteknoloji.com[/caption]
Microsystems & Nanoengineering'de yayınlanan yakın tarihli bir çalışmada Koreli araştırmacılardan oluşan bir ekip aynı anda sinirsel aktiviteyi kaydedebilen ve implantasyon bölgesine sıvı ilaçlar iletebilen yeni bir çok işlevli beyin arayüzü geliştirdi. Hali hazırdaki esnek olmayan cihazlardan farklı olarak mikro iğnelerden ve ince metalik iletken hatlardan oluşan üç boyutlu bir tasarım yapıldı. Bu sayesinde beyinden elde edilen sinyaller harici bir alıcıya taşınabiliyor. Bu çalışmanın en dikkat çekici yönü mikro-akışkan sıvı taşıyabilen kanalları veri iletimi yapabilen iletken hatlarla birleştirebilmesidir. Bu kanallar uygulanacak ilacın bulunduğu küçük bir hazneye bağlı şekilde bulunuyor. Diğer yandan hazne ve mikro iğneler arasındaysa bir sıvı akışı sağlanabilmiş ve uygulama yapılan alana ilaç istikrarlı bir şekilde taşınabiliyor.
Bizi Neler Bekliyor?
[caption id="attachment_23168" align="alignnone" width="696"]
Gelecekte beyin çipi hayatımıza girecek mi?[/caption]
Dayanıklı çok işlevli beyin arayüzlerinin geliştirilmesi birden fazla disiplini etkiliyor. Beyin arayüzü sayesinde felçli kişilerin düşüncelerini kullanarak robotik kollarını veya bacaklarını hareket ettirebilmeleri sağlanabilir veya elektrik ve kimyasal uyarılarla nörolojik hastalıklara çare bulunabilir.
Öte yandan Elon Musk'ın kurucusu olduğu
Neuralink şirketi de benzer bir çaba içerisinde bulunuyor. Bu çalışma ve Neuralink arasındaki temel farkı (veri iletiminin yanında) beyne yerleştirilen çip ve elektrotların ilaç desteğiyle uzun ömürlü olmalarının önünü açmak şeklinde tanımlayabiliriz.
Bu olağanüstü gelişmeler sizin kulağınıza nasıl geliyor? Değerli yorumlarınızı bekliyoruz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...