Domain nedir sorusu internet ile ilgilenen herkesin merak ettiği bir sorudur. Alışverişten eğitime kadar bir çok şeyin dijitalleştiği günümüzde, internet de kullanımı arttırmakta. Web sitelerinin kullanımı artık bir zorunluluk haline geldi. Bu yazımızda domain nedir ve ne işe yarar gibi sorulara cevap bulacağız.
Domain Nedir?
CERN mühendislerinden olan Tim Barners-Lee'nin icat ettiği ağ paylaşımı olan
World Wide Web (WWW) ve bilgilerin kolayca paylaşılmasını sağlayan
HTML sayesinde, internet dünyasının temeli atıldı. Bilgiler çeşitlendikçe ve arttıkça, internet siteleri de gün be gün sayısını arttırdı.
Domain nedir sorusunun cevabı da tam olarak burada yatıyor. Berners-Lee'nin 1980'li yıllarda temelini attığı bu sistem ardından, internette var olan ve "site" adı verilen bilgi içeriklerinin bir isme kavuşması gerekiyordu. Böylece IP adresi olarak belirlenen rakamlar kullanmaktan ziyade kişiler, bir ismi aratarak belli bir kaynağa ulaşacaktı.
Domain dediğimiz şey, sitenin alan adıdır.
Domain Ne İşe Yarar?
Domain nedir sorusunun cevabını aldık, peki bu domain ne işe yarar? Öncelikle belirtmemiz gerekirse, her site bir domain sahibi olmak zorundadır. Bir örnekle açıklamaya çalışalım ve
"www.google.com" adresini örnek alalım. Buradaki
"www" kısmı World Wide Web'in kısaltmasıdır ve internetin ağ sistemini belli eder. Google şirketi böylelikle internet ağının bir parçası haline gelir. Ortadaki
"google" kelimesi ise domain olarak karşımıza çıkar.
Her sitenin sonunda gördüğümüz
".com" ya da
".org" gibi eklentilerse domain uzantısını gösteririr. İnternet ağında var olan ve domain sahibi olan bir sitenin hangi uzantıda var olduğu belli ederi. Ancak bazen buna ek olan bazı harfler de görebiliriz. Domain uzantısının yanında
".tr" (Türkiye) veya
".uk" (Birleşik Krallık) gibi küçük eklentiler de domain uzantısıdır ancak bir ülkeyi temsil ederler ve sitenin konumunu ve hangi ülkeye ait olduğunu belli ederler.
Domain ve URL Aynı Şeyler Midir?
Kesinlikle hayır.
URL ve Domain'in karıştırılma nedeni birinin diğerini kapsamasıdır. Bir site, içerisindeki çeşitli sayfaların bütünüdür ve bu sayfalar da kendi içinde farklı sayfalar üretebilir. Biz o site içerisinde gezinirken ilgimizi çeken bir sayfada, görselde ya da makalede durabiliriz.
Daha sonra beğendiğimiz o yeri aratmak istediğimizde sadece domain kullanırsak, çok genel bir arama yapmış oluruz. Sitenin kendisi önümüze çıkacaktır. Ancak istediğimiz sayfa büyük ihtimalle domainin devamında belirtilen bir sayfadır. Domain ve devamındaki kelimelerin tamamı URL adını verdiğimiz uzun bir bağlantıyı oluşturur.
Youtube'da gezinirken bir çok kanalı ziyaret edebilirsiniz. Örneğin SpaceX'in Youtube kanalını keşfettiniz ve çok hoşunuza gitti. Domain nedir diye sorarsak alacağımız cevap
"www.youtube.com" olacaktır. Ancak SpaceX'in Youtube'daki kanalı
"www.youtube.com/spacex" olarak yazıldığında artık bir URL olur ve bize istediğimiz sayfayı işaret eder.
HTTP ve HTTPS Anlamı Ne?
Bir web sitesini aşama aşama tanıyoruz. Her domainin
HTTP ya da
HTTPS gibi harflare de sahip olduğu dikkatimizi çekmiştir. Protokol adı verilen ve bu harfler, bir siteye nasıl ulaşılması gerektiğini gösterir. Tam ismi Hypertext Transfer Protocol olan HTTP, adında da geçtiği üzere transfer aracıdır ve siteyi bize ulaştırma yolunda seçilecek adımı belirtir.
HTTPS eklentisinin son harfi ise bu transfere Security (Güvenlik) yetisi kazandırır. Bunun anlamı iste bize ulaştırılacak olan sitenin güvenilir ve tanımlanmış bir site olduğunu gösterir. Eğer basit bir arama yaparak HTTP uzantılı bir site bulursanız, Google sizi siteye girme konusunda uyarır çünkü güvenlik tanımlaması yoktur.
İnternet Sitelerinin Uzun Yolculuğu
Günümüzün dijital dünyası bize gerçek olmayan ama gerçeği de aratmayan bir olanak sağlıyor. Sonsuz bir evrenin içinde sayısı milyarları bulan bilgi akışı içerisinde her gün daha çok ve daha yeni şeylerle iletişime geçiyoruz. Hergün ziyaret ettiğimiz web sitelerinin bu uzun serüveni ise arama motorları tarafından saniyeler içerisinde önümüze geliyor.
HTTP ile başlayan, Berners-Lee'nin meşhur WWW kısaltmasıyla devam eden ve domain ile ismine kavuşan sitelerin gizemine artık siz de hakimsiniz!
Peki ismi ve lokasyonu belirlenmiş bir web sitesine tıkladığımızda, karşımıza çıkan şey nasıl yaratılıyor? Eğer bu soruyu merak ediyorsanız konuyla ilgili diğer yazılarımızı da mutlaka okumalısınız! Siz bir internet sitesi kursaydınız,
domain (alan adı) olarak neler belirlerdiniz?
Kaynak:
tr.godaddy.com
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...