Tıp dünyasında hayvandan insana nakil edilen organlar üzerine yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle son yıllarda yapılan yeniliklerle birlikte önemli gelişmeler yaşandı. İnsanların hastalıkların çözüm bulunamadığı noktalarda hayvanlardan alınan organ nakilleri hayat kurtarıcı olabiliyor. Bilim insanlarının iki yıl önce yaptığı açıklamaya göre ise “ önümüzdeki beş yıl içinde domuzdan insana kalp nakli yapılabilecek” ifadelerine yer verilmişti. Yapılan bu açıklamanın en somut örneği ise geçtiğimiz aylarda domuzdan insana yapılan ilk böbrek nakli olarak kayıtlara geçmişti. Domuzdan insana yapılan bu böbrek nakli diğer organların da yolunu açmış oldu. Zira son günlerde gerçekleştirilen bir operasyonda dünyada ilk kez bir domuzdan kalp nakli ameliyatı gerçekleştirildi.
Domuzdan Kalp Nakli Yapıldı
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Maryland eyaletinde yer alan bir hastanede ölümün eşiğinde olan 57 yaşındaki bir hastaya son çare olarak domuzdan alınan kalp ile nakil yapıldı. Böylesi bir ameliyat dünyada daha önce gerçekleştirilmemişti. Maryland Üniversitesi Tıp Merkezi'nde görevli doktorlar ameliyat için özel bir izin aldı. Alınan izinden sonra gerçekleştirilen ameliyat yaklaşık 7 saat sürdü. Kalp nakli gerçekleştirilen David Bennett adlı hastanın durumunun şu an için iyi olduğu açıklandı.
David Bennett’in oğlu Associated Press'e verdiği demeçte, deneyin işe yarayıp yaramayacağını bilmediklerini ancak babasının ölmek üzere olduğu için bu kararı almak zorunda olduklarını ifade etti. Hasta Bennett ise ameliyattan bir gün önce, "Ya öleceğim ya da bu ameliyatı olacağım. Ameliyatın riskli bir karar olduğunu biliyorum ama bu aynı zamanda benim son şansım" dedi.
Birçok Hasta İçin Ümit Oldu
Nakil için bağışlanan organların uyumluluğu konusunda büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bu da bilim insanlarını hayvan organlarını nasıl kullanacaklarına yönelik araştırma yapmaya yönlendiriyor. Ülkenin nakil sistemini denetleyen Birleşik Organ Paylaşımı Ağı'nın paylaştığı veriler ise çarpıcı. Zira geçen yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde 3,800'den fazla kalp nakli gerçekleştirildi. Ameliyatın gerçekleştirildiği üniversitenin hayvandan insana nakil programının bilimsel direktörü Dr. Muhammed Mohiuddin, "Bu işe yararsa, acı çeken hastalar için bu organlardan sonsuz bir tedarik olacak" ifadelerinde bulundu.
Daha Önce Maymunlar Üzerinde Denenmişti
Bu ameliyat, operasyonu gerçekleştiren Dr. Bartley Griffith’in bu alanda yaptığı ilk çalışma da değil. Griffith hayvandan insana yapılan organ nakilleri üzerine uzun zamandır çalışmalar yürütüyordu. Zira bu ameliyatı gerçekleştirmeden önce 50 habeş maymununa domuz kalbi nakli gerçekleştirmişti. Operasyonun ardından açıklamalarda bulunan Griffith “Heyecanlıyız ama yarının bize ne getireceğini bilmiyoruz. Bu daha önce hiç yapılmadı” dedi.
Bebek Fae 21 Gün Hayatta Kalmıştı.
Hayvanlardan insanlara yapılan bu tür kalp nakilleri geçmişte de yapıldı. Ancak çoğu başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Zira hastaların vücutları hayvandan alınan kalpleri reddettiği başarı sağlanamıyordu. 1984 yılında ölmekte olan bir bebeğe yapılan kalp naklinde babundan alınan bir kalp kullanılmıştı. Ancak Bebek Fae sadece 21 gün hayatta kalabilmişti.
Gen Düzenlemesi Yapıldı
Bu sefer yapılan kalp naklindeki fark ise gen düzenlemesi. Nakledilen kalbin vücut tarafından reddedilmesine neden olan bir şeker gen düzenlemesi ile çıkarıldı. Kullanılan bu yöntemle birlikte kalbin insan vücuduna uyum sağlaması bekleniyor. Eğer David Bennett bundan sağlıklı bir şekilde yaşamına devam edebilirse tıp tarihinde ilk defa kullanılan bu yöntem kalp nakli bekleyen birçok hasta için ümit olacak. Amerika Birleşik Devletleri’nde her gün organ nakli bekleyen 17 kişi hayaıtnı kaybediyor. OrganDonor.gov sitesinde yer alan verilere göre ise ülkede 100 binden fazla kişi organ nakli bekliyor.
Geçtiğimiz Eylül ayında ise araştırmacılar domuzdan alınan organların organ nakli bekleyen hastalar için çözüm olabileceğini belirtmişti. Araştırmacılar umut verebilecek bu yöntemle ilgili bir dizi deney gerçekleştirdi. Yapılan bir deneyde domuzdan alınan bir böbrek beyin ölümü gerçekleşmiş bir kişinin vücuduna yerleştirilmişti. Başarıyla gerçekleştirilen deneyin ardından ise organın vücutta çalışmaya başladığı açıklanmıştı.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...