Türkiye’nin seçkin üniversite ve kurum emeğiyle hayata geçirilen Dostext Projesi engellere farkındalık oluşturarak ortadan kaldırmaya odaklanıyor. Dostext Projesi’nde işitme engelli bireyler merkez alınarak sosyal hayattaki iletişim zorluklarının karşılıklı olarak çözülmesi amaçlanıyor.
Günümüzde gelişen teknolojiyi en etkili şekilde kullanarak düşüncelerini hayata geçirmek isteyen ekip, işitme engeli bireyler için hayat kolaylaştırıcı ve etkili bir çözüm üzerinde çalışmalar yürütüyorlar. Dostext, işaret dili çalışmalarını dijitale aktararak işitme engelli bireyler için her an her yerde kolaylıkla anlaşabilme ve anlaşılabilmesine etkin bir çözüm olarak aracılık ediyor.
800 Milyon Kişiye Umut Olacak Bir Sosyal Girişim
İşitme engelli bireyler ile iletişime geçmenin bir yolu olduğu düşünülen yazılı iletişim, doğru olduğu düşünülen yanlışlardan sadece bir tanesi. İletişim kurmak için çoğunlukla başvurulan işaret diliyle paralel olarak öğrenilen dil bilgisi veya yapısı Türkçe’nin dil bilgisi ile oldukça farklı olduğu biliniyor. Bu nedenle yazılı iletişim ile aktardığınız bilgiler karşılıklı olarak farklı olabilir. Girişim, Türkiye’nin seçkin kurumlardan biri olan TÜBİTAK tarafından genç girişimcilere destek verilmesi için düzenlenen BİGG programına kabul edilerek her geçen gün görünürlük sağlamaktadır.
İşitme engelli bireyler ile iletişimi kesintisiz ve sorunsuz olarak gerçekleştirebilmek için geliştirilen işaret dilini, günümüzde sıklıkla kullandığımız online çeviri uygulamaları gibi Türkçe’ye çevirebilen aynı zamanda tam tersini de gerçekleştirebilen bir çözüm.
İlginizi Çekebilir: Kahve Tutkunlarına Özel Girişim: Jetermo
Dostext Nasıl Çalışıyor?
"Bir işitme engellinin dünyasında herkesin işaret dili bildiğini düşünsenize DosText bu hayali gerçekleştirmeyi amaçlıyor!”
Veri, ses algılama süzgecinden geçip gerekli kütüphanelerde belirli kalıplar halinde araştırılıyor ve ilgili dosya bulunup ekranda gösterimi yapılıyor böylelikle belirlenen animasyon dosyasına girmiş oluyor daha sonra oluşturulan model üzerinde hareketi sergiliyor. Bu modeller uygulamalara, bilgisayarlara uyumlu hale getirilerek kullanıcıya sunuluyor.
Kullanıcı isterse bir eklenti ile bütün ses ve metinleri işaret dilinde de görebilecek. Ekranların sağ altında, açılıp kapanabilen animasyon diğer kullanıcıların dikkatini dağıtmazken işitme engelli kullanıcılara “ses” olacak.
Animasyon Fikri Dikkat Çekiyor
Projenin dikkat çeken bir diğer yönü ise bahsedilen “animasyonlar”. Birçok sektörde yer alan animasyonlar, Dostext Projesi ile işaret dilini sergilemek için oluşturulacak. Bu animasyonların stüdyoda işaret dili eğitmenleri veya işitme engelli bireylerle çalışmalar yapılıp, derin öğrenme aracılığıyla vücutlarında önceden belirlenen noktaların vektörleri elde edilerek oluşturulması planlanıyor. İşaret dili eğitmenleri stüdyoda giyilebilir teknolojiler giyecek. Bu teknolojiler sayesinde, derin öğrenme ile, hareketlerin vektörleri elde edilecek. Her hareketin animasyon modeli Unity gibi programlar ile üretilecek.
“Meta da olsa bu evrende insan “nüfusunun %10’u” göz ardı edilemez ve soyutlanamaz. Bütün platformlarda ve tabi ki gerçek hayat koşullarında olması gerektiği gibi engellerin eşitliğe set vurmasına izin vermeyeceğiz, tüm bireylerin hakkı olan eşitliği sağlamak için Dostext’ le çok değerli bir adım atacağız.”
Dostext Projesinin Farkı Ne?
“Kaybedersek, kaybeden bir grup Z Kuşağı olacağız. Ancak kazanırsak Türkiye’de 4.5 milyon, Dünya’da 800 milyon olacağız.”
Projenin detaylarını okuduğunuzda sizi çok heyecanlandıran yönleri veya bu konuda birçok görsel iletişim kanalı oluşturulurdu videolar, resimler hatta animasyonların hayata geçirildiğini düşünmüş olabilirsiniz. Dostext Projesi’nin fark oluşturduğu nokta ise; doğrudan işitme engellilerin iletişim kanalı olmaya ve halihazırdaki projelerin tersine süreklilik göstermeye odaklanıyorlar. Etkinliğin ve sürekliliğin artması aynı zamanda algoritmanın daha başarılı işlemesi için kullanıcı sayısının artması oldukça önemli bir husus.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...