21. yüzyılda ilk defa geniş kitlelere böylesine çarpıcı bir öneri sunuldu: "Alışveriş yapmayı bırakmalıyız". Peki alıveriş yapmayı gerçekten durdurabilir miyiz?
Birleşmiş Milletlere göre bu yeni yılın başında aşırı tüketim, en büyük çevresel sorunumuz olarak karşımıza çıktı. İklim değişikliği, türlerin yok olması, suların tükenmesi, kirlilik, ağaçların yok olması ve diğer krizleri düşündüğümüzde artık her birimizin ne kadar tükettiği, nüfustan daha önemli hale gelmeye başladı. Zengin bir ülkedeki ortalama bir insan, fakir bir ülkedeki ortalama bir insandan 13 kat daha fazla alışveriş yapıyor.
Bir Numaralı Sorumlu: Ucuz Giyim Sektörü
On yıllardır her büyük doğal kaynağın tüketiminde neredeyse sürekli bir artışa tanık olduk. Gezegeni yenilenebileceğinden 1,7 kat daha hızlı kullanıyoruz. Araştırmalara göre bu hızla 2050'ye kadar kaynak kullanımı yalnızca 21. yüzyılda üç katına çıkmış olacak. Senaryonun en kötü suçlularından biri ise hızla tükettiğimiz moda.
Düşük fiyatlar, tüm mağazayı gezmeye teşvik edecek stratejik konumlar ve şirketlerin çevre duyarlılığına dayanan satış politikaları nedeniyle alışveriş rakamları hızla arttı. Üretim ve tüketim bir döngü içerisine girdi. Giysilerin ömrü 21. yüzyılda hiç olmadığı kadar keskin bir şekilde azaldı.
İngiltere merkezli Ellen MacArthur Vakfı, 2017 yılında yayınladığı önemli bir raporda, giyim endüstrisinin çevresel etkisini azaltmanın belki de en iyi yolu olarak “giysilerin ortalama giyilme sayısını artırmayı” önerdi. Giysilerimizin kullanımını iki katına çıkarmak, hazır giyim ticaretinin iklim kirliliğini neredeyse yarı yarıya azaltacaktır. Dünya çapındaki giysi üretimini bir yıllığına durdurmak, tüm uluslararası uçuşları durdurmaya ve aynı süre boyunca tüm deniz taşımacılığını durdurmaya eşit olacaktır.
Yine de bir ikilemdeyiz, çünkü milyonlarca insan geçimini kıyafet üreterek kazanıyor. Bu işçilerin çoğu, sektöre büyük ölçüde bağımlı olan daha fakir ülkelerde bulunuyor.
En büyük ikinci üretici ülke olan Bangladeş'te imalat işlerinin üçte birinden fazlası ve ihracatın yaklaşık %85'i hazır giyim endüstrisinden geliyor. Yerli halkın beşte birinin ulusal yoksulluk sınırının altında yaşadığı bir ülkede hazır giyim sektörü 4 milyondan fazla kişiye iş sağlıyor. Çalışan on kişiden altısı ise kadınlardan oluşuyor. Alışveriş yapmayı bir anda durdurmamız belki çevre kirliliğinin önemli ölçüde azalmasına yol açabilir fakat halihazırda yokluk içinde yaşayan bu insanların işlerinin tehlikeye girmesine de sebep olabilir.
Kaynak:
https://www.fastcompany.com/90640964/what-would-happen-if-the-world-stopped-shopping
Yaşam konulu diğer haberlerimize
buradan ulaşabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...