Dünya büyüklüğünde bir gezegen keşfedildi: HD 63433 d! Evet, gök bilimciler, yaklaşık 400 milyon yıllık bir gezegen ailesinde, heyecan verici yeni bir üye keşfetti! Güneş boyutunda bir yıldız olan HD 63433'ün etrafındaki yörünge dansında tüm kuralları çiğneyen, Dünya boyutunda kavurucu bir ötegezegen olan HD 63433 d ile tanışın!
Yeni keşfedilen bu ötegezegen için belirtelim. Gelgit kilitlemesi olarak bilinen benzersiz bir özelliğe sahip kozmik tuhaf bir toptur. Bir tarafta hiç bitmeyen bir günün olması, her zaman yıldızına dönük olması, diğer tarafının ise sürekli karanlığa gömülmesi gibi. Bir yarısının sonsuz güneş ışığıyla yıkandığı, diğer yarısının ise hiç bitmeyen bir gece olduğu bir gezegen hayal edin.
NASA'nın TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) ile donanmış gök dedektifleri, sistemdeki iki gezegeni bildiklerinden bu yıldız mahallesine zaten aşinaydı. Ancak merak onlara galip geldi ve gizli sürprizleri ortaya çıkarmak için daha derin bir soruşturma yapılmasına yol açtı. TESS verilerini dikkatlice inceleyerek ve bilinen gezegenlerden gelen sinyalleri ustaca çıkararak, her 4,2 günde bir tekrarlanan küçük bir geçişe rastladılar. İşte! Üçüncü, daha küçük bir gezegen olan HD 63433 d ortaya çıkarıldı. Daha fazla detay haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Merkür Gezegeninde Yaşama Dair Umut Verici Keşif!
Yaklaşık 400 Milyon Yaşında
HD 63433 d, kabaca Dünya boyutunda olmasına rağmen, kozmik anlamda bir gençtir. Yaklaşık 400 milyon yaşındadır. Perspektife koymak gerekirse, ana gezegenimiz 4,5 milyar yaşındadır. Bu göksel tot aynı zamanda yıldızına Merkür'ün Güneş'imize olduğundan sekiz kat daha yakındır ve bu da güneşli tarafında 2,294°F (1,257°C) kadar parlak bir sıcaklık oluşmasına neden olmaktadır.
İşin ilginç yanını belirtelim. Bilim insanları, gezegenin güneşli tarafının, CoRoT-7 b ve Kepler-10 b gibi diğer lav dünyalarında bulunan kavurucu koşullara benzer bir "lav yarıküresi" olabileceğinden şüpheleniyor.
Genç olmasına rağmen HD 63433 d bilimsel araştırmaların tamamen ulaşamayacağı bir yer değil. Aslında gezegenlerin oluşumu ve evrimi hakkında çok önemli bilgiler sağlayabilir. Araştırmacılar, yalnızca gündüzleri kavurucu sıcaklıklara değil. Aynı zamanda bu ateşli dünyanın gizemli "karanlık tarafına" da daha derinlemesine dalmak istiyorlar.
Yakında 2024 Amerikan Astronomi Topluluğu Toplantısı'nda tartışılacak olan keşif, TESS Genç ve Olgunlaşan Ötegezegenler Avı (THYME) projesi sayesinde gerçekleşti. Ortak yazarlar Benjamin Capistrant ve Melinda Soares-Furtado tarafından yürütülen çalışma, HD 63433 d ve onun yıldız mahallesinin özelliklerini araştırıyor.
Sürprizlerle dolu bir evrende, HD 63433 d dikkat çekici bir göksel tuhaflık olarak öne çıkıyor. Bilim adamlarını onun sırlarını çözmeye ve kozmik anlatıyı da yeniden yazmaya davet ediyor. Bu haberin NASA tarafından bildirildiğini de ekleyelim.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...