Caltech kısa süre önce ilk güneş çiftliği prototipini yörüngeye fırlatmak için 100 milyon dolarlık bir bağış aldı. Uzay güneş enerjisi santralleri, haftanın yedi günü 24 saat yörüngeden yenilenebilir enerji alabilecek.
İlginizi Çekebilir: 3D Yazıcıda Bu Kez Su Ürünü Üretildi
Yörüngeye Güneş Çiftlikleri Geliyor
Proje araştırmacıları, haftanın yedi günü, günün her saati uzaydan güneş enerjisi alabilecek bir teknoloji geliştirmeyi hedefliyor. Enerjiyi toplayıp yörüngeden Dünya'ya aktarabilen son teknoloji ultra hafif yapılar inşa ediyorlar.
Uzayda güneş enerjisi toplamak çok uygundur.Uzaydaki enerji potansiyeli, güneş panelinin metrekaresi başına buradaki Dünya'dan yaklaşık sekiz kat daha iyi. Sorun, ekipmanı başlatma, monte etme ve bakım maliyetlerinin zor olması.
Ancak, California Teknoloji Enstitüsü (“Caltech”) çalışanları, yaklaşık 10 yıldır bir uzay güneş enerjisi projesi üzerinde çalışıyor. Bu süre zarfında milyonlarca dolar bağış topladılar ve yaklaşık 10 cm alana sahip işlevsel "fayans" prototipleri yarattılar. Sadece güneş enerjisini yakalamakla kalmıyorlar, aynı zamanda radyo frekanslarına dönüştürme görevini de üstleniyor.
Her biri 2,8 g'dan daha hafif, son derece entegre, son derece esnek karolar. Neredeyse sıfır boşa alan bir konfigürasyona katlanabilir olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, bir fırlatma aracına kolayca sığabilecekleri ve kendilerini yerleştirecekleri yörüngeye gönderilmelerinin daha kolay olduğu anlamına geliyor. Aşağıdaki videoda, ışığı toplayan ve bir alıcıya enerji ileten bir prototip karo gösteriliyor.
Bu nedenle, tüm uzay güneş dizisi, ultra modüler bir montaj olarak tasarlanmıştır. Fayanslar 2 m genişliğinde ve 60 m uzunluğa kadar şeritler halinde olacak şekilde dizayn edildi. Bu şeritler yaklaşık 60x60 m boyutlarında modüller halinde birleştiriliyor.
Bu yılın Aralık ayında prototip uzayda test edilecek. Projeye tam olarak ne kadar para harcanacağı belli değil.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...