Dünyaca ünlü oyun programcısı ve yapımcısı Mevlüt Dinç kimdir? Dinç'in oyun sektörüne uzanan hayatı ve kariyeri hakkındaki detaylar neler? Başarılı programcının Hayat Bir Oyun isimli kitabında ne anlatılıyor?
Mevlüt Dinç Kimdir?
Mevlüt Dinç, 1957 yılında Ordu’da dünyaya geldi. Gençlik yıllarını doğduğu kentte geçirdi. Bu yıllar içerisinde programlamayı kendi çabası ile öğrendi. Ordu Ticaret Meslek Lisesi’nden mezun olduktan sonra Ordu’dan ayrılarak Ankara’ya taşındı. Üniversite eğitimini Ankara Üniversitesi’nde, Ekonomi bölümü üzerine aldı. 1974 yılında başladığı üniversiteden 1979 yılında mezun oldu.
Mezuniyetinin ardından İngiltere’ye giden Dinç, arkadaşının ısrarı sonucunda bir bilgisayar oyunu aldı. Attığı bu adım onun hayatında önemli bir değişim yarattı. Öyle ki oyun dünyası, kısa süre içinde Mevlüt Dinç’in ilgisini çekmeyi başardı. Ardından kariyer hayatını bu alana yönlendirmeye karar verdi.
Bir Oyun Denedi Kariyeri Değişti
1985 yılında oyun sektörüne, oyun yazarı kimliği ile giren Dinç, İngiltere’nin en iyi oyun yazarlarından birisi oldu. 1988 yılına gelindiğinde ise tecrübelerini artık kendi kurduğu Vivid Image adlı şirketinde göstermeye başladı. Vivid Image, hızlı bir yükseliş ile Avrupa’nın bilinen geliştirme şirketleri arasına girdi.
Mevlüt Dinç, şirketinin bünyesinde Amstrad, Amiga, Spectrum, Nintendo SNES gibi önemli platformlar için günümüzde dünyaca tanınan Enduro Racer, Last Ninja 2, Time Machine, Hammerfist, Street Racer, First Samurai ve bunlara benzer oyunların geliştiricisi oldu.
Sobee ile Türk Oyun Sektörüne Atıldı
Avrupa’ya taşan başarılarının sonucunda Mevlüt Dinç, 2000 yılında Türkiye’ye dönmeye karar verdi. Artık amacı Türkiye’deki oyun sektörünün gelişimini hızlandırmak ve bu sürece dahil olmaktı. Dinç, ülkesine döner dönmez Sobee isimli şirketini kurdu.
2006 yılında İstanbul Kıyamet Vakti isimli, Türkiye’nin en büyük oyununu geliştiren kişi oldu. Bundan iki yıl sonra, bir milyonu aşan oyuncu sayısıyla Citroen C4Robot adlı oyunu geliştirdi. Mevlüt Dinç, dünya tarihinin ilk, 11’e 11 oynanabilen, çevrimiçi futbol oyunu I CAN FOOTBALL’u oyuncuların beğenisine sundu.
Sobee, Dinç’in çabaları sayesinde, tıpkı hayal ettiği gibi Türkiye’de oyun sektörünü canlandırdı. 2009 yılında Türk Telekom, bu başarılı şirketin tüm hisselerini satın aldı. 2001 yılında, artık Türk Telekom’un bünyesinde olan Sobee, Türkiye’nin ilk çocuk kahramanı olan SÜPERCAN’ı, oyunuyla beraber halka tanıttı.
Kariyer Hayatı Ödüllerle Taçlandırıldı
Mevlüt Dinç, Jon Dean adlı ünlü oyun yapımcısı ile beraber, Society of Software Author –
Oyun Geliştiriciler Derneği isimli, oyun dünyasının ilk oluşumunu kurdu.
Dinç aynı zamanda, 2014 yılında kurulan Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu’nun başkanlık koltuğuna oturdu.
İngiltere’de yalnızca bir oyunu denemesiyle başlayan ve sonrasında Türkiye’ye taşınan Dinç’in serüveni, içerisinde birçok ödülü de barındırıyor.
Bunlardan ilki, 1986 yılında, Enduro Racer adlı oyunuyla aldığı En İyi Oyun ve En İyi Programcı ödülleri oldu. Sonrasında 1987 yılında, Last Ninja 2 isimli çok sevilen oyunuyla, En İyi Oyun ve En İyi Programcı ödüllerini bir kez daha kazandı.
1990 yılında başarılarına bir yenisini daha ekleyerek Time Machine adlı ödülü ile En Özgün Oyun Ödülü’nün sahibi oldu. Bundan bir yıl sonra First Samurai, ona Yılın Oyun Ödülü’nü ve En İyi Programcı Ödülü’nü kazandırdı.
2000 yılında Actor isimli bir oyun motoru geliştirdi. Bu oyun motoru, Intel’in Pentium 4 dünya lansmanı etkinliğinde kullanıldı.
2002’de Game Boy Advance için ekibiyle beaber Dual Blades adlı oyunu geliştirdi. Bu oyun dünyada satışa sunulduğunda bir ilke imza attı ve dünya çağında satışa sunulan ilk profesyonel Türk oyunu oldu.
I CAN FOOTBALL isimli oyunu ise 2010 yılında Londra’da gerçekleşen, Dünya iletişim Ödülleri’nde, En İyi İçerik Servisi Ödülü’nün sahibi oldu.
Hayat Bir Oyun
Mevlüt Dinç, oyun sektörünün, önce Avrupa’da ardından Türkiye’de hangi adımlarla geliştiğini anlattığı
Hayat Bir Oyun isimli kitabını, 2020 yılının Ocak ayında yayınladı. Kitabın içerisinde, oyun sektörünün gelişimi sırasında edindiği tecrübelerini okuyucularıyla paylaştı.
Kitabın tüm satış gelirleri ise Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlanmakta.
Oyun dünyası ile ilgili daha fazla haber için
buraya göz atabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...