Dünyada bir ilk olarak James Webb, gezegen oluşumlarını inceliyor! Evet gezegenler, proto planet diskler olarak bilinen devasa toz ve gaz disklerinde oluşur. Bilim insanları geçmişte bu disklerden onlarcasını görüntülemiş olsa da, oluşum sürecinde yalnızca iki gezegeni doğrudan gözlemledi.
Şimdi bilim adamlarından oluşan bir ekip için belirtelim. James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak bu sayıyı önemli ölçüde artırmayı umuyor.
Bunu yapmak için, cihazlarını daha önce Hubble gibi teleskoplar tarafından görüntülenen proto-gezegen diskleri üzerinde eğittiler.
İlginizi Çekebilir: Uzayın Derinliklerinde “Kaynayan Okyanus Suyu Dünyası” Keşfedildi!
Henüz Bir Gezegenin Oluştuğu Gözlemlenmedi
Henüz bir gezegenin oluştuğunu gözlemlemediler. Ancak bunun sadece bir zaman meselesi olduğunu umuyorlar. Webb elbette devasa kozmik toz perdelerinin arasından bakmak için tasarlandı.
Bilim insanları, James Webb'in yakaladığı görüntüleri Hubble Uzay Teleskobu ve Atacama Büyük Milimetre Dizisi (ALMA) tarafından yapılan önceki gözlemlerle birleştirdi. Sonuçları için belirtelim. The Astronomical Journal'da üç farklı makalede yayınlanıyor.
HL Tau, SAO 206462 ve MWC 758 ön gezegen disklerinin görüntülerini yakaladı. Hubble ve ALMA gözlemlerine dayanarak, Webb'i kullanarak yeni oluşan gezegenleri yakalamayı umuyorlardı. Yeni oluşan bir gezegeni doğrudan gözlemlemeseler de gözlemleri onları şaşırttı.
Üç makalenin ortak yazarlarından Gabriele Cugno bir basın bülteninde şu açıklamalarda bulundu.
Bilim insanları henüz James Webb'i kullanarak oluşum sürecindeki bir gezegeni doğrudan yakalamayı başaramadı. Ancak denemeye devam edecekler. Şöyle ki, kendi güneş sistemimize yeni ışık tutabilecek Jüpiter benzeri gezegenler bulmayı umuyorlar.
Michigan Üniversitesi gök bilimcisi Michael Meyer şu ifadelerde bulundu. “Güneş gibi yıldızların yalnızca yüzde 15'inde Jüpiter gibi gezegenler var. Bunların nasıl oluştuklarını, geliştiklerini anlamak ve teorilerimizi geliştirmek gerçekten önemli”
Ön gezegen disklerinin yeni oluşan gaz devleriyle nasıl etkileşime girdiğini anlamak, bilim adamlarının Dünya'nın evrimini daha iyi anlamalarına yardımcı olacak. Bunun nedeni de Jüpiter'in Güneş Sistemimizde önemli bir rol oynamasıdır.
Meyer şu açıklamalarla devam etti. "Bazı gök bilimciler, bu gaz devi gezegenlerin, disklerin iç kısımlarında oluşan kayalık gezegenlere su dağıtımını düzenlediğini düşünüyor."
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...