Her dönem dünyada birçok doğal afet gerçekleşiyor. Bu afetlere hepimiz az çok aşinayız. Doğu Karadeniz’de gerçekleşen seller ve su baskınları, toprak kaymaları, geçtiğimiz senelerde Van’da gerçekleşen çığ felaketi, depremler, son günlerde birçok ilimizde yaşadığımız orman yangınları hayatımızın içinde yer alıyor. . Öyleyse başlayalım.
Dünyada son yüz yılda birçok sel, volkanik faaliyetler, fırtınalar deprem ve yangınlar sebebiyle birçok can kaybı yaşandı. Bunların bazısı insan kaynaklı afetlerken birçoğu da doğal afetler sebebiyle gerçekleşti. Bu doğal afetleri şu şekilde sıralayabiliriz.
Yüzyılın en büyük felaketlerinden biri Çin’de yaşandı. Sağanak bahar yağmurları ve sert bir kışın ardından gelen kar erimeleri Çin’de uzun süreli bir kuraklığa yol açtı.
Milyonlarca kişi hayatını kaybederken, yerleşim yerleri de yerinden oldu. Sel sebebiyle birçok kişi evlerini kaybetti.
Bazıları Çin’de yaşanan büyük kıtlığın sebebini kuraklığa bağlarken, bir çoğu insanlık tarihinde görülen en büyük kıtlığın başlıca sorumlusunun dönemin
olduğunu söylerler. Mao, ülkeyi sanayiciliğe açmak isterken, milyonlarca kişinin demir ve kireçtaşı madenlerinde çalışmasını emretti.
Çin’de yaşanan kıtlıkta 15-55 milyon arası kişinin öldüğü düşünülüyor. Yaşanan bu kıtlık sonucunda tarih boyunca insan eliyle ve ideolojik sebeplerle meydana gelen en büyük ölümlerden biri gerçekleşmişti.
Çin’de Tangshan çevresindeki bölge gece 3.42’de 7.0 büyüklüğündeki depremle sarsılmıştı.
Otoyol, demir yolları ve köprülerin çöktüğü depremde, toplu taşımalar da hizmet veremedi. Depremin ardından Tangshan’da bir anıt yapıldı.
Orta Afrika ülkesi
’da Nyos Gölü’nden kaynaklanan patlama tetiklendiğinde 100bin ila 300bin ton arası karbon dioksit birden açığa çıktı.
Derindeki göl suyunda karbon dioksit patlaması gerçekleştiğinde bir gaz bulutu halini alıyor.
Gaz bulutu suyun üzerinde yer değiştirdiği zaman tsunamiler meydana gelebilir. Benzer bir patlama önceki yıllarda Monoun Gölü’nde meydana gelmiş. Bu patlama 37 kişinin ölümüne sebep olmuştu.
Tarihte kaydedilen en şiddetli
lardan biri olan siklon, Bangladeş’in güney doğu bölgesini yaklaşık 249km hızlı rüzgarla vurdu. 20 metrelik fırtına dalgası 138bin kişinin ölümüne sebep olurken 10milyon insanı evsiz bıraktı. Kasırga vurduktan bir gün sonra ise Bangladeş’de bir nehir çevresindeki köyleri ve tarlaları su bastı.
Venezuela’nın
nin altyapısını çökerten seller on binlerin ölümüne sebep oldu. Şiddetli yağmurlar binlerce evi tahrip ederken ani seller, kasabaların yok olmasına sebep oldu.
Endonezya’nın
nın kuzey batı açıklarında gerçekleşen deprem, 9.0 büyüklüğünde olmuştu. Okyanusun altında gerçekleşen deprem sahile vurduğunda 30metre büyüklüğünde
yol açmış ve tahmini olarak 227bin insanın ölümüne yol açmıştı.
Sumatra sahillerine yakın bir köy ise tsunami sebebiyle harabeye dönmüş.
Orta Amerika ülkelerinden
25km batısında 7.0 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde yüz binlerce kişi hayatını kaybederken morgların ölen kişileri almadığı ifade edildi. En az çeyrek milyon yerleşim yeri ve ticaret işletmeleri çökerken birçoğu da zarar gördü. Deprem, ne yazık ki bu yüzyılın gördüğü en feci depremler arasına girdi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...