Dünyada genel kabul görmüş tabiriyle gaming oyun oynamak anlamına gelmektedir. Her ay dünyada geniş kapsamlı raporlamalar yapan Gooinn hazırlamış olduğu Gaming Raporuna sizler için bir bakış attık.
Gooinn bu raporlamayı yaparken dijital oyunları taban alarak gerçekleştirmiş durumda. Ülkemizde ve dünya genelinde, dijital oyunların ve oyuncuların durumuna dair bu detaylı çalışmayı Gooinn üzerinden de erişebilirsiniz.
Oyun Dünyası
Oyun oynamak; artık günümüzde bilgisayar, konsol veya mobil fark etmeksiniz yediden yetmişe herkesin yaptığı bir eylem. Kitlenin yaş oranlarının genişlemesi, cihazların taşınabilir hale gelmesi, oynanabilirlik ve erişimin kolay oluşu gibi sebeplerle bu alan ivme kazanarak genişlemekte.
Genişleyen oyun dünyasın bu ivme ile beraber dünya ticaret sahasında da kendine oldukça önemli bir yer edinmeye de devam ediyor. Tüm diğer sektörlerde de olduğu gibi, teknolojinin gelişmesi ile ortaya muazzam bir pazar çıkmıştır. Bugün dünya üzerinde en çok kazanılan sektörlerin başında oyun dünyası gelmektedir. Gaming, yani oyun oynamak git gide hitap ettiği kitleyi genişleteceğe benziyor.
Oyun Dünyasının Cepheleri
[caption id="attachment_26292" align="alignnone" width="2560"]
Oyun Dünyası ve Cepheleri
www.startupteknoloji.com[/caption]
Dünya genelinde 90’lı yıllara kadar oyun dünyasında çok fazla bir çeşitlilik bulunmazken, ipi belirli marka ve cihazlar göğüslüyordu.
Ancak 1990 yılından itibaren işler biraz değişti. Ancak iyi ki değişti… Zira ne demişler rekabet kaliteyi doğurur, doğurdu. Gelin bu değişimin faktörlerine bir bakalım.
Konsol Oyunları
Kontrol mekanizmaları veya tuş mantığından kopmaksızın video oyunu oynamamıza yardımcı olan cihazlara verilen addır. Dünyada ve ülkemizde Xbox, Nintendo ve PlayStation markalarının oldukça fazla oranda kullanıcısı bulunmaktadır.
Xbox, Microsoft’un, PlayStation ise Sony’nin oyun dünyasına kazandırdığı cihazlardır.
Masaüstü Oyunlar
Bilgisayarlar aracılığıyla oynanan oyunlar masaüstü oyunlar, gaming dünyasını bambaşka boyuta taşıyan bir tür olmuştur. Oyun dünyasına fare, klavye ve direksiyon cihazları gibi alternatif kontrol mekanizmalarını da masaüstü oyun türleri kazandırmıştır. Günümüzde de halen oldukça fazla talep kârı vardır.
Çevrimiçi (Online) Oyunlar
Gaming dünyasının kullanıcıları tarafından internet tabanlı erişim imkânı sağlayan oyun türleridir. Bireysel veya ekipçe sisteme girilerek oynanabilir. Oldukça geniş bir kitleye hitap eden bir türdür.
Mobil Oyunlar
Dünyada en çok ilgi gören türlerden biri de mobil oyunlardır. Taşınabilir cihazlar ile oynanması sebebiyle ‘’sürekli bağlı kal’’ imkânını sunması hiç şüphesiz bu tercihin en etkin sebeplerindendir.
Bugün tüm dünya genelinde bilgisayarlar, tabletler, cep telefonları, dijital asistanlar ve medya oynatıcılar gibi cihazlarda da oynanışı mümkün kılan mobil oyunlar pastanın en büyük dilimlerinden. Hatta bu kategorinin en yeni üyesi ise Netflix’tir.
Günümüzde bu kategorilerin yanı sıra gelişmekte olan bir diğer başlık ise Esports’dan da bahsetmemek olmaz. Sosyal etkileşimin bile artık internet üzerinden olduğu bir dünyada spor ve mücadele de ekranlara taşınmadan olmazdı.
Elektronik spor veya e-spor adıyla bilinen bu alanda da büyük bir ivme kat ediliyor. Bu oyunlar takım odaklı çok oyunculu çevrimiçi savaş arenaları, tek oyunculu nişancı oyunları, savaş oyunları, sanal spor oyunları gibi çeşitlilik gösterebilmektedir.
Dünyada Oyun Dünyası
[caption id="attachment_26293" align="alignnone" width="800"]
Dünyada Oyun
www.startupteknoloji.com[/caption]
Dünyada gaming sektörünün değeri son on yılda çok büyük bir oranda artmıştır. Bu büyümeye bakıldığında, pazarın 2023 yılında 200 milyar doları geçeceği çok net bir şekilde görülüyor.
Gaming dünyasın sahip olduğu gelirin en büyük payını mobil oyunlar tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca bu kazanımın 2022’ye kadar 121 milyar doları aşacağı tahmin edilmektedir. Konsol oyunları ise elde edilen gelirin üçte birini oluşturmaktadır. Konsol oyunlarının getirisinin ise 2025 yılında 100 milyar doları aşması beklenmektedir
Çevrim içi oyunlara bakıldığında ise 2020 yılında % 21,9’luk büyük bir büyüme kaydederek 21,1 milyar dolar gelir elde etmeyi başarmıştır. Günlük oyunlar dünya genelinde yaygın olarak görülmektedir. Bu yaygınlaşma teknolojik ve modern gelişmelerle mümkün olmuştur.
Çevrim içi oyunlar, sosyal ağlardaki oyunlar, mobil oyunlar, el konsolları, geleneksel ev tabanlı oyun konsolları ve daha fazlası insanların oyunlara erişimin kolaylaştırmıştır ve erişim konusunda geniş bir alanı da gerçek kılmıştır.
Ülkelerin Durumu
[caption id="attachment_26294" align="alignnone" width="942"]
Ülkelerin Durumu
www.startupteknoloji.com[/caption]
2020 yılında İspanya, Hong Kong ve Amerika Birleşik Devletleri dünya çapında en yüksek konsol oyun oranlarına sahip olan ülkeler olduğu tespit edilmiştir. Vietnam en fazla yetişkin oyuncuya sahip ülke durumundadır.
Nijerya ve Filipinler ikinci ve üçüncü sırada yer alarak en fazla yetişkin oyuncuya sahip diğer ülkeler arasına girmişlerdir. Endonezya, Kolombiya ve Peru’da da çok sayıda yetişkin video oyunu oynamaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri’nde göze çarpan bir diğer özellik ise insanların cep telefonu ile oyun oynamadıklarıdır. Bu ülkenin insanlarının halen taşınabilir el konsollarını kullandıkları, bir PS Vita oyuncusu olan beni hem şaşırttı hem de mutlu etti.
[caption id="attachment_26295" align="alignnone" width="1255"]
Ülkelerdeki Oyun Firmalarının Durumu
www.startupteknoloji.com[/caption]
Türkiye’de Gaming Dünyası
Türkiye’de oyun girişimleri özellikle 2021’in ilk yarısında büyük yatırımlar almıştır. StartupCentrum’un yayınladığı raporda da bahsi geçen araştırmaya göre Türkiye’de toplam 35 oyun girişimi yatırım almıştır.
Bu dönemde ülke genelinde alınan yatırımın toplam rakamı 704 milyon dolar iken ülkemizdeki oyun dünyası bu rakamın % 35’ine tekabül etmektedir. Ülkemizde; Dream Games, Rollic Games, Peak Games, Gram Games, TaleWords, Joygame, Hoody Studios, Loop Games, Daxe Games bu markalardan bazılardır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oyun dünyasında güzel yatırımlar yapılmakta. Teknolojinin ortaya çıkardığı ve geliştirdiği her alanda olduğu gibi bu alanda da markalaşmada önemli adımlar atacağımız belli. Bakalım oyun dünyasında kararlı adımlar atan Türkiye, dünya oyun sektörüne neler kazandıracak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...