Bu hafta dünyada yaşanan önemli gelişmeleri sizler için derledik. İşte haftanın haberleri.
İlginizi Çekebilir: Haftalık Global Girişim Ekosistemi Raporu
Avrupa Birliği, Tüm Taşınabilir Elektronik Cihazlarda Ortak Şarj Cihazını Zorunlu Kılıyor
Önümüzdeki sene, 2024 yılında yapılacak olan değişikliğin detayları şu şekilde; Avrupa Birliği tüm taşınabilir elektronik cihazlar için ortak bir şarj cihazını zorunlu kılacak değişimler için adım atacak. Birçok yönden değerlendirilen bu yeni değişiklik taşınabilir elektronik cihaz kullanıcılarının yığınla kablo taşımalarını sona erdirecek.
Günümüzde birçok elektronik cihazın şarj tipi Type-C olarak kullanıyor. Zorunluluğa hazırlık yapar gibi bu şarj tipinde üretim yapan markalar, yapılacak bu düzenleme ile elektronik eşyaların markası ne olursa olsun Type-C şarj tipini benimseyecek. Ayrıca, hızlı şarj teknolojisi de tüm cihazlar için standart hale getirilecek. Böylece, cihazlar arasında uyumluluk sorunları yaşama ve farklı şarj cihazlarına ihtiyaç duyma derdi sona erecek. Apple ürünlerinden aşina olduğumuz kutu açılımında şarj aletinin bulunmaması ve ekstra olarak alınması tüm cihazlar için yaşanacak senaryolardan biri olacak.
New York Times ve OpenAI Karşı Karşıya!
New York Times, OpenAI’ye dava açabilir! Şöyle ki NYT, gazetenin hikayelerini, metin oluşturmak için kullanan AI sohbet robotu ChatGPT üzerinden OpenAI’ye dava açabilir. Gazete, OpenAI’nin içeriğinin kullanımı için ödeme yapmamasından rahatsız. Ayrıca ChatGPT’nin raporlamasına dayalı yanıtlar sağlayarak çevrim içi trafiğini azaltabileceğinden de endişe ediyor.
İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan kaynaklar, New York Times ve OpenAI’nin bir lisans anlaşmasına varmak için haftalardır görüşmelerde bulunduğunu belirtti. Ancak müzakerelerin kötüye gittiğini ve gazetenin şu anda yasal seçenekleri araştırdığını söyledi.
New York Times’ın açacağı bir dava, mevcut verilerden yeni içerik oluşturan, gelişmekte olan üretken yapay zeka alanında bir dönüm noktası olacaktır. ChatGPT, internetten sıyrılan devasa bir veri setini kullanarak çeşitli konularda tutarlı ve alakalı metinler üretebildiği için bu teknolojinin en gelişmiş örneklerinden biridir. Detaylar haberimizde.
Dünya’nın İlk Sıfır Karbonlu 5G Ağı Kullanıma Sunuluyor!
Suudi Arabistan, Dünya’nın ilk sıfır karbonlu 5G ağı için harekete geçti! 4G/5G ağları için geniş bant hizmetleri kurmak için gereken çok fazla elektrik var ve bu şekilde kullanılan elektrik, atmosfere karbon ve sera gazı emisyonları salıyor. Ağ kapasitesi ne kadar yüksek olursa, emisyonlar da o kadar yüksek olur. Ne yazık ki, çevremize salınan sadece karbon emisyonları değil. Kükürt dioksitler, nitrojen oksitler vb. gibi başka kirleticiler de var.
Geniş bant şirketleri CO2 ayak izlerini düşürme yönünde hareket ediyor. Ve şimdi, Suudi Arabistan merkezli emlak geliştiricisi Red Sea Global, bu hedefe yönelik umut verici bir değişimle, dünyanın ilk sıfır karbonlu 5G ağını başlatmak için mobil telekom operatörü Zain KSA ile iş birliği yaptı!
Şirket bir basın açıklamasında sıfır karbonlu 5G ağının Kızıldeniz’deki Six Senses Southern Dunes tatil beldesinde başlatılacağını duyurdu. 28.000 kilometrelik (10.810 mil kare) hedefin tamamına güç sağlamak için 760.000’den fazla güneş panelinden elde edilen yüzde 100 yenilenebilir enerji ile desteklenen yüksek 5G bağlantı hızı vaat ediyor.
Google, Telefonlara Yeni Kilit Açma Özelliği Getiriyor: Watch Unlock
Teknoloji devi Google, Android telefonlarda yeni bir kilit açma özelliği üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Watch Unlock adı verilen bu özellik sayesinde akıllı saatlerle telefonların kilitleri açılabilecek.
Google, Android ekosisteminin öncüsü olarak, sürekli olarak platforma yenilikler kazandırmaya devam ediyor. Android 14’ün lansmanı yaklaşırken, CES etkinliğinde duyurulan ve büyük merak uyandıran Watch Unlock özelliği hakkında yeni bilgiler gün yüzüne çıktı. Bu özellik, Android kullanıcılarının telefonlarını kilidini açmanın farklı bir yolunu sunarak dikkat çekiyor.
İlk olarak Ocak ayında CES 2023’te sergilenen Google’ın Watch Unlock özelliği, sonunda prime time için hazır görünüyor. Wear OS saatleri, Android akıllı telefonlara bağlanarak, kullanıcıların akıllı saatlerini yanına yerleştirerek akıllı telefonlarının kilidini açmalarına olanak tanıyan Smart Unlock adlı özellik de dahil olmak üzere bir dizi özelliği etkinleştirebilir. Şimdi, Google, benzer işlevsellik vaat eden, ancak daha yüksek güvenlik derecesine sahip başka bir özellik sunmaya hazır.
TikTok, New York City’de Yasaklandı! İşte Detaylar
TikTok, güvenlik endişeleri gerekçesi ile hükümet cihazlarında yasaklandı! New York City, TikTok’u yasaklayan yeni kurallar çıkaran en son hükümet oldu! Bu durum, Çin’den gelen potansiyel güvenlik tehditlerini ortadan kaldırmayı amaçlayan bir önlem olarak belirtiliyor. Hemen yürürlüğe giren ve ajanslara uygulamayı 30 gün içinde şehre ait donanımdan silme talimatı veren yeni yasak bildirildi. NYC Teknoloji ve İnovasyon Ofisi için siber tehditlere odaklanan NYC Cyber Command, bir güvenlik incelemesinin ardından yasağı da tavsiye etti.
New York eyaleti de 2020’de hükümet cihazlarında TikTok‘a karşı kendi yasağını çıkarmıştı. Son yıllarda New Jersey, Ohio, Texas ve Georgia da dahil olmak üzere diğer birçok eyalet kendi yasaklarını yayınladı.
Şehirde hemen yürürlüğe giren kararla birlikte hükümet çalışanlarının uygulamayı indirmesi, kullanması ve TikTok’un web sitesine erişmeye çalışmasının yasaklandığını belirtelim. Çalışanların da yasağa uymak için 30 günü var.
ABD Temsilciler Meclisi, TikTok’un hükümet cihazlarında kullanımını Aralık ayında yasaklamıştı. Bu yılın başlarında Biden yönetimi, TikTok’u Çinli mülkiyetiyle yollarını ayırmaya zorlamak amacıyla uygulamaya karşı kendi baskı kampanyasını arttırdı.
Mart ayında TikTok CEO’su Shou Zi Chew, Çin’in uygulamayı ulusal güvenliği tehlikeye atmak için kullanabileceği yönündeki endişeleri üzerine milletvekillerinin beş saatlik sorgulamasına katlanarak Kongre önünde ifade verdi. TikTok’un sahibi Çinli teknoloji devi ByteDance, onu ABD merkezli diğer büyük sosyal medya şirketlerinden ayırıyor.
Intel, Tower Semiconductor’u Satın Alım Sürecini Sonlandırdı
Intel, İsrailli çip üreticisi Tower Semiconductor’u satın alma sürecini sonlandırdı. Gerekli düzenleyici onayını alamadığını söyleyerek sonlandırdı.
Teknoloji devi yaptığı açıklamada, “birleşme anlaşması kapsamında gerekli düzenleyici onayların zamanında alınamaması nedeniyle” planlanan anlaşmayı iptal ettiğini belirtti. Intel, Tower’a 353 milyon dolarlık bir fesih ücreti ödeyecek.
Intel, diğer şirketler için yarı iletkenler üreten bir sözleşmeli çip üreticisi olan Tower’ı Şubat 2022’de 5,4 milyar dolara satın alma niyetini duyurdu.
Tower Semiconductor’ın İsrail’de işlem gören hisseleri, ET ile sabah 4:18 civarında yüzde 8 düştü.
Tower Semiconductor açıklama yaptı. “Dikkatli bir değerlendirme ve kapsamlı müzakerelerin ardından ve gerekli yasal onayla ilgili herhangi bir belirti almadıktan sonra, her iki taraf da 15 Ağustos 2023 tarihini geçtikten sonra birleşme anlaşmasını feshetmeyi kabul etti.” ifadelerini kullandı.
Anlaşmanın feshinin, CEO Pat Gelsinger yönetimindeki dökümhane işini geliştirme taahhüdünde bulunan Intel’e potansiyel bir darbe olduğu belirtiliyor. Dökümhaneler, yarı iletken üreten şirketleri ifade ediyor.
Yıllar geçtikçe Intel çip üretimindeki liderliğini Tayvanlı firma TSMC’ye ve Güney Koreli Samsung’a kaptırdı. Ve şimdi de yakalamaya çalışıyor. Anlaşma, Intel’e Tower’ın odaklandığı radyo frekansı ve endüstriyel sensörler gibi özel teknolojilerde bir yer sağlamış olacaktı.
YouTube Music Yeni Özelliğine Kavuştu! İşte Detaylar
YouTube Music, dinleyecek bir şeyler bulmanıza yardımcı olacak yeni bir yol deniyor! Buna Samples deniyor ve YouTube Müzik uygulamasında yeni bir sekme kaplıyor. Şirket bunu, yalnızca TikTok olan “sizi yeni favori müziğinize götürmek için kısa biçimli video bölümlerinin kesintisiz bir beslemesi” olarak tanımlıyor. 2023’te müzik keşfinin işleyiş şekli göz önüne alındığında işe yarayabilir.
‘Samples’ akışı kişiselleştirilmiş bir akıştır. Bu nedenle onu açtığınızda, uygulama size ilgilenebileceğiniz geniş bir müzik yelpazesi sunmaya çalışır. Beğendiğiniz bir şey bulursanız, şarkıyı oynatmak, videonun tamamını izlemek, bir oynatma listesine eklemek ve hatta film müziği olarak kısa bir video yapmak için dokunabilirsiniz. YouTube’un buradaki avantajı nedir? Tüm bunları tek bir uygulamada yapabileceğiniz tek yer olmasıdır.
YouTube Music ve rakiplerinin tümü nasıl bir düzende işliyor? Keşif mekanizmalarına göre yaşıyorlar. “Selena Gomez’i burada dinleyebilirsiniz” artık önemli bir avantaj değil. Bu nedenle bu şirketlerin, müziği keşfedeceğiniz, paylaşacağınız ve müzikle etkileşime gireceğiniz yer olmaya çalıştığını belirtelim. TikTok burada baskın oyuncu tabii ki. Bazı insanlar için müzik keşfinde o kadar merkezi ki, Spotify’ın “En Popüler Şarkılar” ve “TikTok Şarkılar” çalma listeleri genellikle çok benzer görünüyor.
Şarkılar TikTok’ta, danslar, skeçler veya tepki videoları aracılığıyla viral hale geldiği için, viral olan bir parçanın 30 veya 60 saniyelik bölümü neredeyse her zaman şarkının en akılda kalan kısmıdır. Şimdi TikTok, tüm dinleme deneyimini yakalamaya çalışmak için tam teşekküllü müzik uygulaması TikTok Music’i kullanıma sunmaya başlıyor. YouTube aynı şeyi ters yönden yapmaya çalışıyor. Samples, her şeyi kontrol edebileceğiniz umuduyla size şimdiye kadar kaydedilmiş her şarkının en iyi anını vererek aynı deneyimi yakalamaya çalışmak için tasarlanmış gibi görünüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...