Dünyanın en büyük bankalarından biri olan ABD merkezli JPMorgan, sektörü 1 trilyon dolarlık bir fırsat olarak nitelendirdikten sonra popüler blockchain tabanlı dünya Decentraland'da sanal bir şube açarak Metaverse'e büyük bir adım atmış oldu.
Decentraland'daki Metajuku alışveriş merkezinde bulunan şube ziyaretçileri, gezici bir kaplan ve JPMorgan CEO'su Jamie Dimon'un dijital bir portresi tarafından karşılıyor. Oyuncular üst kata çıktıklarında ise bir yöneticinin kripto para ekonomisi hakkında yaptığı sunumu izleyebiliyorlar.
JPMorgan şubenin adını şirket içi blok zinciri ödeme sistemi olan “Onxy” olarak belirledi. Şubenin ismi bankaya gelen müşterilerin ve şirketlerin Metaverse’te bulmayı umdukları iş fırsatlarının detaylı bir şekilde açıklandığı bir raporla birlikte duyuruldu.
JPMorgan Metaverse’i 1 Trilyon Dolarlık Fırsat Olarak Görüyor
JPMorgan’a göre Metaverse, önümüzdeki yıllarda neredeyse her sektöre bir şekilde girmiş olacak. JPMorgan, piyasa fırsatının ise yıllık 1 trilyon doların üzerinde olduğunu düşünüyor. Ayrıca her yıl sanal ürünlere halihazırda 54 milyar doların harcandığı da raporda paylaşıldı.
Raporda sanal arazinin ortalama fiyatının geçen yıl haziran ve aralık ayları arasında 6.000 dolardan 12.000 dolara çıktığını açıklandı. Oyun içi reklam harcamalarının ise 2027 yılına kadar yılda 18,4 milyar dolara ulaşacağını tahmin ediliyor.
JPMorgan, Metaverse'de inşa edilen yeni ekonominin arkasındaki itici güç olarak çalışmalarında yeni yollarla para kazanmak için Web3'ü kullanan bir dizi bireysel Metaverse kurucusuyla anlaştığını da raporda açıkladı.
JPMorgan, Adidas ve Nike'ın NFT tabanlı ürünler ve vitrinler yaratma hamlesinin yanı sıra Samsung'un bir Metaverse mağazası açmasını benimsemede ileriye doğru atılmış büyük adımlar olarak nitelendiriyor.
Ancak JPMorgan’ın raporunun tamamı olumlu şeylerden bahsetmiyor.
Raporun bir bölümünde şirket yaptığı açıklamada, "Metaverse'in sunduğu olanaklar büyük heyecana sebep oluyor. Ancak topluluk oluşturma, kendini ifade etme ve ticaret için tam potaansiyelini sağlaması için, kilit alanların daha da geliştirilmesi gerekiyor." dedi. Bu açıklamayla şirketin genel kullanıcı deneyimindeki kusurlara, avatarların zayıf performansına ve ticari altyapıdaki zorluklara karşı atıfta bulunduğu açıkça görülüyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...