Dünya'nın en büyük mercan restorasyon projesi Kızıldeniz'de başladı! Evet, Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ndeki (KAUST) bilim insanları, dünyanın şimdiye kadarki en büyük mercan restorasyon projesine başladı.
KAUST Mercan Restorasyon Girişimi (KCRI), Suudi Arabistan'ın kuzeybatısındaki NEOM kıyısında yer alan bir taze mercan fidanlığıdır. Her yıl 40.000 mercan üretmeyi hedefliyor. Bu devam eden ikinci bir tesisle küresel resif restorasyonuna yönelik önemli bir adımdır. Kapasitesi mi? İlkinin on katı kadar yılda 400.000 mercan yetiştirebiliyor.
Bu girişim, prototip aşamasında bile devrim niteliğinde bir hamle sunuyor. Dünya'nın en büyük ve en gelişmiş karasal mercan yetiştirme çiftliğinin yolunu açıyor. Dünya'nın en büyük mercan restorasyon projesi ile ilgili detaylar haberimizde...
İlginizi Çekebilir: Türk Telekom Ventures’ın Yatırım Yaptığı Girişimlerin Portföy Değeri 190 Milyon Dolar
Bu Büyük Restorasyon Projesi, Krallığın Deniz Korumasını Artırmaya Yönelik 2030 Vizyonuyla Örtüşüyor
100 hektarlık büyük bir alanda bu proje yapılıyor. Buraya da 2 milyon parça mercan koymayı planlıyorlar. Bu ileriye doğru büyük bir adımdır. Bu proje için belirtelim. Hem Suudi Arabistan'dan hem de dünyanın dört bir yanından gelen teknolojileri birleştirerek küresel ölçekte mercan restorasyonunu sergileyecek.
Geçtiğimiz yıl KCRI, NEOM kıyısının yaklaşık 20 km açığında bulunan Şuşah Adası'nda 100 hektarlık bir resif restorasyon projesini başlatmıştı. Bu konum, sığ resiflerden derin resiflere kadar çeşitlilik gösteren bir mercan kayalığı ekosistemine ev sahipliği yapıyor. Adanın yakınındaki bazı sığ resifler neredeyse tamamen mercan örtüsüne sahipken, diğerleri büyük ölçüde bozulmuş durumda ve restorasyon çalışmaları gerektiriyor.
İlk ayda, "KCRI bir düzine önemli türden yaklaşık 5.000 mercan üreterek 2023 yıllık hedefinin neredeyse yarısını gerçekleştirdiğini" duyurdular.
Girişim için belirtelim. Üretkenliği en üst düzeye çıkarmak için yedi tekniği ve beş farklı mercan yetiştirme odası tasarımını inceledi. Çeşitli resif yaşam alanlarını yeniden inşa etmek ve sürdürmek için de yılda yarım milyon mercan üreteceklerini tahmin ediyorlar.
Bu büyük restorasyon projesi, krallığın deniz korumasını artırmaya yönelik 2030 vizyonuyla örtüşüyor. Suudi Yeşil Girişimi kapsamında 2030 yılına kadar kara ve deniz alanlarının yüzde 30'unun korunması hedefleniyor. Şu anda 66.000 kilometrekarelik kara ve deniz koruma altında.
KAUST Başkanı Profesör Tony Chan, mercan resiflerinin karşı karşıya olduğu küresel krizin önemli olduğunu belirtti. "Amacımız, mevcut mercan kayalığı bozulma oranını tersine çevirecek bir yola öncülük etmektir. Üniversite, bu vizyonu hayata geçirmek için teknolojiler geliştiren fakültemizin dünya lideri uzmanlığına katkıda bulunuyor."
NEOM CEO'su Nadhmi Al-Nasr'a göre bu, sürdürülebilirliğe ve çevresel zorluklara yönelik yenilikçi çözümlere olan bağlılıklarını yansıtıyor. Ayrıca mercan resiflerinin en önemli deniz çevre sistemlerinden biri olarak rolünü de vurgulayacaklar.
KCRI, KAUST'ın kapsayıcı stratejisiyle eşleşerek olumlu toplumsal ve küresel etkiler yaratma konusundaki kararlılığını ortaya koyuyor. Bu, mercan restorasyon çabalarının sınırlarını genişletmek ve deniz koruma alanında da gelecekteki ilerlemeler için bir temel oluşturuyor. İnşaat hızla ilerliyor ve Aralık 2025'e kadar tamamlanması hedefleniyor.
Verilere göre mercan resifleri küresel ölçekte ülkelerin ekonomilerinde önemli bir rol oynuyor. Bir tahmin, mercan resiflerinin yıllık yaklaşık 375 milyar dolar değerinde ekonomik mal ve hizmetlere katkıda bulunduğunu öne sürüyor. Ayrıca mercan resifleri dünyadaki en eski ekosistemler arasındadır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...