Dünyanın ilk bilgisayar programcısı, Ada Lovelace kimdir? Lovelace’in icadının hikayesi nedir? Lovelace, döneminin hangi zorluklarını aşmıştır?
Ada Lovelace Kimdir?
Söz konusu
bilgisayarlar olduğunda, erkeklerin bu alanda daha ön planda olduğu bilinir. Fakat dünyanın ilk bilgisayar programcısı bir kadındır. Hem bir kontes hem bir anne hem de ilk bilgisayar programcısı olan Ada Lovelace, günümüzde kadınlar için önemli bir rol modeldir.
Kullandığımız bilgisayarlar programlarının temelini atan Augusta Ada Byron (Ada Lovelace) 10 Aralık 1815 yılında Londra’da doğdu. Lovelace soyadını, 1835 yılında evlendiği Lord Lovelace’ten aldı.
Başarılı mucidin çocukluğu hastalıklarla geçti. Öyle ki henüz 8 yaşındayken onu neredeyse kör edecek kadar şiddetli baş ağrıları ile mücadele etti. 14 yaşındayken geçirdiği kızamık nedeniyle felç kaldı. Tam bir yıl boyunca yataktan kalkamayan Lovelace, yaşadığı tüm bu zorluklara rağmen kendini bilimden ve matematikten mahrum bırakmayan bir kişiliğe sahipti. Onun bu sayılara olan aşkı, yaşadığı dönemin getirdiği şartlara rağmen onu başarıya ulaştıracaktı.
Sayıların Büyücüsü Lakabını Aldı
[caption id="attachment_10979" align="alignnone" width="700"]
ada-lovelace-ve-charles-babbege-
startupteknoloji.com[/caption]
Gençlik yıllarında Mart Somerville, William Frend ve William King gibi çok önemli bilim insanları tarafından eğitildi. Kendisinin ilgi gösterdiği matematik hakkında ilk ciddi eğitimini bu isimlerden aldı. 19. yüzyılın tanılan mantık ustası Augustus De Morgan’dan da ders alma şansını yakalayan Lovelace, 17 yaşındayken bile gelecek vaat ediyordu.
1833 yılında 18 yaşına gelmiş olan Lovelace, Cambridge Üniversitesi’nin bilinen en iyi matematik profesörlerinden biri ile tanıştı. Profesör Charles Babbege, Lovelace’in sahip olduğu potansiyeli hemen fark etti. Öyle ki onun eğitim hayatına doğrudan etki ederek kendini geliştirebilmesi için uğraştı verdi. Profesör Babbege, Lovelace’i matematik ve mantık alanında eğitti ve onunla birlikte bu alanlarda önemli çalışmalar yürüttü. Profesör Charles Babbege, Lovelace’e “Sayıların Büyücüsü” lakabın verdi.
Evliliğinden Sonra Bile Matematiği Bırakmadı
[caption id="attachment_10981" align="alignnone" width="615"]
ada-lovelace-kimdir-
startupteknoloji.com[/caption]
Ada Lovelace, 1835 yılında William King ile evlenerek 1838 yılında Lovelace Kontesi oldu. Fakat evlilik hayatı onun matematiğe olan ilgisini asla etkilemedi. Üç çocuklu bir anne olarak bilimi asla bırakmadı. Nitekim kendisi matematiği, aile hayatından bir kaçış kapısı olarak nitelendiriyordu. Kendini durmaksızın geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek Lovelace’i her şeyden çok mutlu ediyordu.
Lovelace, ne kadar iyi bir eğitim almış olursa olsun, kadın olması nedeniyle hiçbir zaman bir erkek kadar yeterli görülmedi. Günümüzde bile kadınlar ve erkekler arasında tam anlamıyla bir eşitlik sağlanamamışken, Lovelace, 19. yüzyılın başlarında, o dönemdeki cinsiyetçi baskılara rağmen pes etmedi. 1800’lü yıllarda azmi ve çalışkanlığıyla önemli başarılar elde eden Ada Lovelace, adını günümüze kadar taşıdı.
Dünyanın İlk Bilgisayar Programcısı Oldu
[caption id="attachment_10978" align="alignnone" width="696"]
difference machine-
startupteknoloji.com[/caption]
Profesör Babbage, günümüzde kullandığımız bilgisayara benzemese de “Difference Machine” isimli bir bilgisayar üzerinde çalışıyordu. Bu ilkel bilgisayar, müziği, yazıları ve resimleri bir dijital ortama aktarabilme amacı ile tasarlanıyordu. Lovelace’in Difference Machine için özel bir algoritma oluşturdu. Lovelace’in algoritması, bu ilkel bilgisayarın çalışmasını sağladı. Oluşturduğu algoritma ise ona, dünyanın ilk bilgisayar programcısı, unvanını kazandırdı.
Lovelace’in bu başarısı, 2009 yılından itibaren her yıl Ekim ayının ikinci Salı gününde, Ada Lovelace Günü olarak anılmaya başlandı.
Bilim ve teknoloji adına bu önemli buluşa imza atan Ada Lovelace, 27 Kasım 1852’de doğduğu kent olan Londra’da, 37 yaşında kansere yakalanarak hayata veda etti.
Ada Lovelace'in, kısacık ömrüne sığdırdığı bu önemli başarı hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Kaynak - ,, , , ,
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...