Yara Birkeland ismi verilen kargo gemisi, dünyanın ilk elektrikli ve kendi kendini yönetebilen deniz aracı. Norveç'ten denize açılan gemi herkesi heyecanlandırdı. Yara Birkeland, iki şehir arasında ulaştırma ve kargo hizmetleri olarak kullanılacak.
Elektrikli ve Mürettebatsız Kargo Gemisi: Yara Birkeland
Norveç menşeili teknoloji şirketi Kongsberg tarafında yapılan Yara Birkeland, nihayet görevine başladı. Teknik özellikleri nedeniyle üzerinde uzun süre çalışılan kargo gemisi, tamamen elektrikli olması ile dikkat çekiyor. Şirketin CEO'su Geir Haoy attıkları bu adımın hem doğa hem de küresel iklim değişiklikleri adına önemli olduğunu vurguladı.
[caption id="attachment_19234" align="alignnone" width="758"]
Dünyanın ilk elektrikli ve otonom kargo gemisi[/caption]
Yeşil enerji adıyla da bilinen görüş, doğaya zarar veren zehirleyici kimyasalların salınımını azaltmak üzerine kurulu.
Bill Gates olmak üzere bir çok şirket ve girişimci bu nedenle yeşil enerjiyi savunuyor. İskandinavya'nın önemli ulaşım limanlarına sahip Norveç ise Yara Birkeland'in yapımıyla gurur duyuyor.
"Yaptığımız bu kargo gemisi ile geleceğin gemi endüstrisini değiştirmeyi hedefliyoruz" diyen Haoy, bu amaç için gerekli olan maddi ve teknolojik yatırımların arkasında olduğunu belirtti.
Kapasite olarak 60 konteynıra sahip elektrikli kargo gemisi, 7 Megawatt (7000 kilowatt) gücünde bataryalara sahip. Neredeyse bir hidroelektrik santralinin yarısı kadar! Ürün taşımak üzerine tasarlanan geminin denize açılış tarihi pandemi nedeniyle ertelenmişti. Şimdi ise Norveç'in Heroya ve Brevik şehirleri arasındaki kargo yolculuğuna başladı.
Sera Gazı Salınımının 3'te 2'si Gemiler Yüzünden Oluşuyor
Yapılan araştırmalara göre gemiler, endüstrileşmenin ve fabrikalarının meydana getirdi zararlı gaz salınımlarının ardından en çok kirlilik yaratan kaynak. Bunun nedenlerden biri ise dünya ticaretinde gemilerin aktif olarak kullanılması. Öyle ki lojistik verilerine göre, her yıl 90.000 bin gemi okyanuslar arasında yolculuk yapıyor ve global ticaretin %90'ı onlar sayesinde işliyor.
[caption id="attachment_19235" align="alignnone" width="738"]
Ticaret lojistiğinin yüzde 90'ınını gemicilik oluşturuyor[/caption]
Çevreciler tarafından da dikkate alının bu durum, 2015 yılındaki Paris İklim Konferansı'nda anlaşma kapsamına girememişti. Ancak 2018'de yapılan bir araştırmaya göre, gemi endüstrisinin neden olduğu doğa ve iklim kirliliğini 2050 yılında yüzde 50 artmış olacak. Halihazırda kirlilikle verilen yoğun mücadele ise önemli şekilde sekteye uğrayabilecek.
Yeşil Enerjiye Önem Verenlerin Başında İskandinav Ülkeleri Geliyor
Norveç'in yaptığı bu atılım bir ilk değildi. 2018 yılında yine bir İskandinav ülkesi olan Finlandiya, ilk mürettebatsız yolcu gemisini üretmeyi başarmıştı. Kendi kendini yönetebilen yolcu gemisi, aynı zamanda zararlı emisyonlara da karşıydı. Kongsberg şirketinin Yara Birkeland başarısı ise dünyanın ilk elektrikli ve kendi kendini yönetebilen "kargo" gemisi olmasından kaynaklanıyor. Turizmden daha sık olarak ticari amaçlarla kullanılan bu tür gemiler, doğa düşmanı zararları da en çok barındıranlar oluyor.
[caption id="attachment_19236" align="aligncenter" width="387"]
Kongsberg Yara Birkeland'in yapımıyla ilgilenen Norveç firması[/caption]
Yara Birkeland kargo gemisinin yolculuğu, geleceğin ticaret ulaşımı ve teknolojisi için de umut verici görünüyor. Yenilenebilir enerji için bir çok teknolojik gelişim gözleniyor. Diğer yandan ise iklim değişikliğine neden olan unsurların kaldırılması ya da azaltılması hedefleniyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...