Robot, teknolojinin kendi adına konuşmasına izin vermeyi amaçlayan deneysel bir sanat projesinin parçası. Yapay zeka destekli robot Ai-Da, yaratıcısı, sanatçısı ve galericisi Aidan Meller ile birlikte Lordlar Kamarası'na hitap ettikten sonra Birleşik Krallık Parlamentosu'nda konuşan olarak türünün ilk örneği oldu.
İşte bu robot, teknolojinin yaratıcı endüstriler üzerindeki etkisi hakkında kanıt sunmak için İletişim ve Dijital Komite'nin meslektaşlarının önüne çıktı. Bu ilgi çekici haberimizin ayrıntılarına hemen geçelim istiyorum.
İlginizi Çekebilir: Evcil Robot Köpekler Gerçeğini Aratmıyor!
Robot Ai-Da, Teknolojinin Karmaşıklığını Gözler Önüne Seriyor
Adı matematikçi Ada Lovelace'a ithafen olan insansı robot ressam, 2019 yılında Cornish robotik şirketi Engineered Arts ve computer A.I. tarafından geliştirildi.
Yapay zekanın sanatsal potansiyelini keşfetmeyi amaçlayan çağdaş bir sanat projesi olarak tasarlanan robot Ai-Da, son yıllarda Platinum Jübilesini kutlamak için Kraliçe Elizabeth'in portresi ve "Metaverse'e Sıçrayış" da dahil olmak üzere bir dizi sanat eseri için manşetlerde yer aldı.
Parlamento oturumu sırasında robot Ai-Da'yı tanıtırken Meller, "Teknolojinin kendisi adına konuşmasıyla bu teknoloji dünyasını eleştirmemiz, yorumlamamız ve ona bakmamız gerçekten mümkün mü diye düşündüm" dedi.
AI tarafından önceden hazırlanmış daha yüksek kalitede yanıtlar vermek için, robot önceden gönderilen soruları yanıtladı.
Ai-Da, "Sanat yaratmada teknolojinin rolü, sanatçılar kendilerini ifade etmek ve teknoloji, toplum ve kültür arasındaki ilişkiyi yansıtmak ve keşfetmek için teknolojiyi kullanmanın yeni yollarını buldukça büyümeye devam edecek" dedi.
“Teknolojinin, sanatı yaratma ve tüketme biçimimiz üzerinde, örneğin kamera, fotoğraf ve filmin ortaya çıkması üzerinde şimdiden büyük bir etkisi oldu. Bu trendin yeni teknolojilerle devam etmesi muhtemel” dedi.
"Teknoloji sanatçılar için hem bir tehdit hem de bir fırsat olabileceğinden, daha geniş alandaki etki konusunda net bir cevap yok."
Ai-Da, teknolojinin sanat yaratmada gelecekteki rolü hakkında soru soran Liberal Demokratlar Partisi'nden Barones Featherstone'a yanıt veriyordu. Featherstone, Meller'e robotun "kukla ustası" olup olmadığını sormaya devam etti.
Ai-Da'nın sanat yapmak için kullandığı veri kümesinin tüm internet kadar büyük olabileceğini açıkladı. “İnsanlar için çok üzücü olan bunun ne kadar kapsamlı olduğuna dair bir örnek vereceğim” dedi. “Aslında ona işi, ne yapmak istediğini ve bunun için fikirlerini soruyoruz. Hangi potansiyel veri alanlarına bakabileceği konusunda oldukça işbirlikçi bir konuşma yapabiliyoruz.”
Featherstone, “Bu, AI ile ilgili tüm filmleri besliyor,dünyayı ele geçiriyor” dedi ve teknolojinin karmaşıklığının beklentilerini aştığını da sözlerine ekledi.
Sorgu Videosu
Bir noktada, Ai-Da uyuyakalmış gibi göründü ve yeniden başlatılması gerekiyordu. İşlem sırasında güneş gözlüğü taktı çünkü Meller, "Onu sıfırladığımızda bazen oldukça ilginç yüzler çekebiliyor" diye açıkladı.
Robot Ai-Da, önündekini yorumlamak için gözlerindeki kameraları ve bilgisayar görme algoritmalarını kullanıyor. Robotik kolları daha sonra bu bilgilere tepki olarak özel bir kontrol sistemi aracılığıyla harekete geçirilerek resim yapmasına izin veriliyor.Ne kadar ilginç değil mi?
Aynı zamanda galeri direktörü olan Meller, “en büyük sanatçılar kendi zamanlarındaki toplumsal değişimleri sorguladılar ve bunlarla meşgul oldular. Gelecek ve dünya olarak nereye gittiğimiz hakkında daha çok okudukça, teknolojinin doğasıyla ilgili bu çok ihtiyaç duyulan tartışmanın çok fazla yayın süresi olmadığını fark ettim. Bu konuda giderek daha fazla endişelenmeye başladım.”
“Robotları veya belirli bir teknolojiyi tanıtmak için burada olmadığımızı çok net bir şekilde belirtmek istiyorum. Bu gerçekten bir çağdaş sanat projesi.”
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...