Dünya çapında teknolojide birçok gelişmeler meydana gelmekte. Teknolojik gelişmelerle birlikte insan hayatında birçok kolaylıklar oluştu. İnsanlar istedikleri herhangi bir bilgiye bir tık ile evlerinden kolaylıkla ulaşabilmektedir.
Bunlar beraberinde siber saldırılara karşıda güvenlik almaları gerektiğini getirdi. Siber güvenlik sistemi; donanım, yazılım ve veriler dahil olmak üzere internete bağlı sistemlerin herhangi bir siber saldırısına karşı korunmasına yardımcı olan bir sistemdir.
İnsanların en çok merak ettiği konulardan birisi de yapmış oldukları işlemlerin güvenilir bir şekilde koruna bilirliğini merak etmektedirler. Bilgi işlem bağlamındaki güvenlik, siber güvenlik ve fiziksel güvenliği içermektedir. Siber güvenliğin ve fiziksek güvenliğin, işletmeler tarafından veri merkezlerine ve diğer bilgisayarlı sistemlere karşı koruma sağlamakla görevlidir.
Bu sistemde, verilerin gizliliğini, bütünlüğünü korumak için tasarlanmış olan bilgi güvenliği, bir siber güvenliğin bir alt kümesi mevcut. Sizler için siber güvenlik nedir? konusuna ayrıntılı bir şekilde değineceğiz. Siber güvenliğin yapı taşları nelerdir? işte tüm detaylar…
Siber Güvenlik Nedir?
Dijital çağda olmamızla beraber her türlü teknolojiye hâkim olmaktayız. Teknoloji gelişmeler beraberinde akıllı cihazları, sosyal medyayı, interneti, e-ticaret sistemini ve daha birçok yenilikler getirdi. Bununla birlikte bilişim sistemlerinde insanlarla veya kurumlar arası kurulan iletişimin, yaşamın, maddi veya manevi varlıklarımızın ve hatta elektronik ortamdaki verilerimizin güvenliğinin, bütünlüğünün ve gizliliğinin korunmasına siber güvenlik denilmekte. Siber güvenliğin sistemi sayesinde yapmış olduğumuz bilgi ve işlemlerin gizliliği ve güvenliği korunmaktadır.
Siber Güvenliğin Yapı Taşları
Siber güvenliğin en önemli 3 yapı taşı bulunmaktadır. Bunlar; İnsanlar, süreç, teknoloji olarak bilinmektedir.
İnsanlar: Her çalışmakta olan kişilerin, siber tehditleri önleme ve azaltmadaki rolünün farkında olması büyük önem arz etmekte. Ayrıca uzman teknik siber güvenlik personeli, siber saldırıların azaltılması ve bunlara yanıt verilmesi için tam olarak tecrübeli olması gerekmektedir. İnternet üzerinden yapılacak olan tüm işlemlerde dikkatli olunması gerekmektedir.
Süreç: Teknolojik gelişmelerle beraber siber tehditlerde de hızla değişim gözlenmektedir. Bundan dolayı, meydana gelen süreçlerin kendilerine uyum sağlayabilmesi için sürekli olarak gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Teknoloji: Yapmış olacağınız kuruluşunuzun karşı karşıya olduğu siber riskleri tanımlamanız, hangi kontrolleri uygulamanız gerektiğini ve hangi teknolojileri yapmanız gerektiğine bakmalısınız. Bununla birlikte ayrıca risk değerlendirmenize ve siber risklerin etkisini önlemek veya azaltmak için çeşitli teknolojilerden faydalanabilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...