İnternetin var oluşu ile birlikte eski usul ticaret yerini elektronik ticarete yani e-ticarete bıraktı. Dünya nüfusunun tamamına yakını elektronik ticareti kullanmakta, bu alanda hem müşteri hem de hizmet veren konumundadır.
İngilizce kavramı ile e-commerce olan, e-ticaret, tanım olarak ‘’fiziksel olarak bir araya gelmeden, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrim içi iktisadi ve ticari her türlü etkileşim’’ anlamına gelmektedir.
E-Ticaretin Faydaları Nelerdir?
E-ticaret sektörü, her geçen gün faaliyet hacmini katlanarak artırmaktadır. İnsan hayatında giderek daha değerli ve önemli bir alan haline gelen e-ticaretin işletmelere sağladığı olanaklardan bazıları ise şunlardır.
Ürün ve mal şekillerine göre e-ticareti kategorize etmek gerekirse; hizmet tabanlı e-perakendeciler, fiziksel mal satan mağazalar ve dijital ürün satan firmalar. Ayrıca bu noktada e-ticaret türlerine de değinmeden olmaz.
E-ticaret türleri ise, İşletmeler arası e-ticaret (B2B), İşletmeden tüketiciye e-ticaret (B2C), İş süreci, Tüketiciden tüketiciye e-ticaret (C2C), İşletmeden hükümete e-ticaret (B2G), Tüketiciden işletmeye e-ticaret (C2B), mobil e-ticaret şekillerinde yapılmaktadır.
İlginizi çekebilir:
Müşterinin Kahramanı Olmak Önemli Mi? Hangi Kahramansınız?
Ünlü E-Ticaret Markaları
Her alanda olduğu gibi elektronik ticaretin de artık bir pazarı var. Ve her pazarın olduğu gibi bu pazarın da önde gelen isimleri oluşmuş durumda. Dünya e-ticaret gemisinin kaptan köşkünde oturanlar bahsedecek olursak hiç şüphesiz ilk sıraları; Amazon, eBay, Alibaba, Etsy, Hepsiburada, Sahibinden.com, Grupanya, n11, gittigidiyor, Trendyol gibi markaların olduğu görülmektedir.
Dünya E-Ticaret Pazarı
Bugün dünyada perakende e-ticaret pazar değeri 2020 yılında 4,28 trilyon ABD dolarına ulaşmıştır. Ayrıca e-perakendedeki bu gelir değerinin 2022’de 5,4 trilyon dolara ulaşması beklenmektedir. Online alışveriş de dünya çapında oldukça popülerdir.
Popülaritesini her geçen gün artıran online alışveriş; 2019’da 3,5 trilyon ABD dolarına ulaşarak küresel e-perakende satışlarıyla dünya çapında en popüler çevrimiçi etkinliklerden biri olmayı başarmıştır. Hindistan bu pazarda lider konumundadır.
İspanya ve Çin; Hindistan pazarını takip ederek ikinci ve üçüncü sırada bu alanda en hızlı büyüyen pazarlar konuma erişmeyi başarmıştır. Bununla beraber 2020 yılında e-perakende satışları, dünya çapındaki tüm perakende satışlarının % 18’ini oluşturmuştur. Otoriteler tarafından da bu değerin 2024 yılında yüzde 21,8’e ulaşması ön görülüyor.
Dikkatinizi çekebilir:
2022 Müşteri Deneyimi Girişimlerinizi Planladınız mı?
Türkiye E-Ticaret Pazarı
E-ticaret pazarı da Türkiye’de her yıl gelişme göstermektedir. Ülkemizde bugün itibariyle E-ticaret faaliyetlerinde bulunan işletme sayısı 2020’de büyük bir artış göstererek 256.861 işletmeye ulaşmayı başarmıştır.
Ülkemizdeki e-ticaret hacmi bir önceki yıla göre 2020 yılında % 66 artış göstererek 226 milyar 200 milyon liraya yükselmiştir. E-ticaret hacminin genel ticarete oranı yine aynı yıl 5,9 puan artış ile ortalama 15,7’ye çıkarak yükselişini sabitlemiştir.
Verilen sipariş bazında bakıldığında ise siparişler, 2020 yılında 2019 yılına göre % 68 artışla 2 milyar 297 milyona çıkmıştır. E-ticarette özellikle beyaz eşya, giyim, ayakkabı, elektronik, ev, bahçe, mobilya ve dekorasyon, metalürji ve kimya sektörleri en fazla artış gösteren alanlar olarak kaydedilmiştir.
E-ticaret alanında her geçen gün hem dünyada hem de ülkemizde artış gözlenmekte. Bu artışın nabzını ve gelişim sürecini
Gooinn tarafından yapılan rapora detaylı bakarak takip edebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...