Günlük hayatta sıklıkla kullanılan ve belirli iş modellerinin kısaltmaları olan B2B, B2C ve C2C hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için bu yazımızda ele aldık.
B2B, B2C ve C2C Nedir?
Son zamanlarda sıklıkla kullanılan B2B, B2C ve C2C kavramları, e-ticarette yer alan taraflara göre belirlenen iş modellerini tanımlamak için kullanılan kısaltmalardır. Bu kısaltmalar, alıcı ve satıcılar tarafından İngilizce "Business" ve "Customer" kelimeleri kullanılarak satışın yönünün belirlendiği e-ticaret iş modelleridir. Kısaltmalar kısaca şu şekilde açıklanıyor:
C(Customer): Müşteriler, kullanıcılarB(Business): İş, satıcılar, tedarikçilerBu harflerin kombinasyonu ise iş modellerini tanımlamaktadır:B2B(Business to Business): İşletmeden İşletmeyeB2C(Business to Customer): İşletmeden TüketiciyeC2C(Customer to Customer): Tüketiciden Tüketiciye
B2B İş Modeli
Tam açılımı "Business to Business" olan ve Türkçeye "İşletmeden İşletmeye" olarak geçen kavram, şirketlerin kendi aralarında gerçekleştirdikleri pazarlama ve satış uygulamalarını ifade etmek için kullanılıyor. Ortaya çıktığı durumlar ise tedarikçi ve üretici, üretici ve toptancı, toptancı ve perakendeci gibi işletmeler arası ticari işlemler olarak sıralanıyor. Aslında tüm şirketler, üretim faaliyetlerini devam ettirmek amacıyla B2B iş modelini uygulamak zorundadır. Özellikle B2B’de işletmeler, işlemin diğer tarafı ile iyi bir kişisel ilişki kurmak zorundadır. Kısaca özetlemek gerekirse B2B iş modelinde bir işletme, başka bir işletmeye bir şeyler satmaktadır. Öte yandan tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu modelin yaygın olduğu bilinmektedir. B2B iş modelinin uygulandığı en popüler platform ise modelin lokomotif ülkesi Çin'e ait olan Alibaba şirketidir. Ülkemizden de pek çok işletme bu sisteme dahil olarak depolarda ürün birikmesi problemi yaşamadan doğrudan işletmeler arası ticarete katılmaktadır.
B2C İş Modeli
Tam açılımı "Business to Customer" olan ve Türkçeye "İşletmeden Tüketiciye" olarak geçen kavram, şirketlerin tüketicilerle direkt olarak kurduğu ticari ilişkiyi açıklamak için kullanılıyor. Bireysel olarak yapılan tüm alışverişler B2C iş modeli kapsamına giriyor. Bu modelde işletmeler her zaman pazarlamaya ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle geniş bir müşteri listesine pazarlama hizmetleri sunan şirketlerin hayatta kalma şansı daha yüksektir. Bununla birlikte, dünyada ve Türkiye’de en yaygın karşılaşılan e-ticaret modelinin B2C olduğu biliniyor. Bu iş modelinde Netflix, Amazon, Spotify, Trendyol, Hepsiburada gibi platformlar en popüler örnekler olarak sıralanıyor. Öte yandan üreticiler ve tüketiciler için pek çok avantaj sağlayan B2C iş modeli, büyük bir hızla etki alanını genişletmeye devam ediyor.
C2C İş Modeli
Tam açılımı "Customer to Customer" olan ve Türkçeye "Tüketiciden Tüketiciye" olarak geçen kavram, tüketicilerin birbirleriyle kurdukları ticari ilişkiyi tanımlamak için kullanılıyor. C2C, herkesin etkili stratejiler kullanarak ürünlerini tanıtabileceği bir pazarlama tekniği olarak da görülüyor. E-ticaretin büyümesiyle ortaya çıkan bu iş modelinde, tüketiciler sahip oldukları ürünleri belirli pazar yeri uygulamaları aracılığıyla diğer tüketicilere kendi belirlediği bir fiyat üzerinden satışa sunuyor. Son yıllarda ise pazar platformlarının bir sonucu olarak hızla büyüyen model, ağırlıklı olarak e-ticaret alanında işlem yapmak için kullanılıyor. Bu iş modelinin sıklıkla uygulandığı yerler ise çevrimiçi açık artırma siteleri, e-ticaret siteleri, para transfer platformları ve sosyal medya siteleri olarak biliniyor. Letgo, Gitgigidiyor, eBay, Sahibinden gibi platformlar, bu iş modelinin en popüler örnekleri olarak gösteriliyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...