E-ticarette gelir modelleri, internet kullanımının yaygınlaşmasına bağlı olarak hayatımıza girdi. Elektronik ticaret şeklinde de isimlendirebileceğimiz e-ticaretin genişlemesi birçok gelir modelinin ortaya çıkmasına sebep oldu. Alanı çok genişleyen e-ticaret gelir modelleri sadece alışverişi kapsamıyor. Alışverişin yanında dijital ortamda gerçekleşen ticari ilişkileri de içine alıyor.
İlginizi Çekebilir: Techcareer.net Startup ve Dijital Yetenekleri Online Kariyer Festivalinde Bir Araya Getiriyor
E-Ticarette Gelir Modellerinin Önemi
E-ticarette gelir modelleri hem satıcı hem de alıcıları niteliklerinden oluşuyor. E-ticaret gelir modelleri; kurum ve kişiye göre değişiyor. Yaptığınız ya da yapmayı düşündüğünüz işe göre e-ticaret gelir modelleri de şekilleniyor. E-ticaret üzerinden belirlenen gelir modelleri;
Kendine özgü hacmi olan bu gelir modelleri; ürün stoku ile sermayeye ihtiyaç duymaktadır. Dijital ortamda; ticaret taraflarına, platforma ve çalışma prensibi doğrultusunda elektronik ticaret gelir modelleri şekilleniyor. Alışveriş hangi platformda ve kimlerin arasında yapılacağı konularını elektronik ticaret gelir modelleri belirliyor.
E-Ticarette 5 Gelir Modeli
E-ticaret üzerinden faaliyet gösteren işletmeler için birçok gelir sağlama yöntemi geliştirilmiştir. Elektronik ticarette 5 gelir modelini şöyle sıralayabiliriz:
Abonelik Gelir Modeli
Herhangi bir hizmete abone olmak adına kullanıcıların; yıllık, günlük, aylık şekilde ödeme yapmalarını ifade eden gelir modelidir. Abonelik modeli; genellikle web sitesi ve işletmeler tarafından kullanılıyor. Abonelik modeline; Netflix ile Spotify başta olmak üzere Ipsy, Hello Fresh, Zattoo, Bark Box, New York Times örnek verilebilir. Abonelik modelini benimseyen işletmeler; güvenli gelir akışına sahiplerdir. İşletme tarafından müşteri devamlı ek abonelikler almaya yönlendirilir. Dünya genelinde tahmini olarak 7.000 civarında abonelik modeli var. Dijital ortamda abonelik modeliyle;
Reklam Gelir Modeli
Reklam modeli; web sitelerinin belirli alanlarında reklamların kullanılmasıdır. Başka bir deyişle; ücret karşılığında web sitesinde reklam yayınlanmasıdır. Geleneksel reklam modelinden türeyen bu kavram, e-ticaret sitelerinin bel kemiğini oluşturuyor. Yalnız e-ticarette kullanılan reklam modeli gelenekselden çok farklı işliyor. Reklam modelinin maliyeti; tıklama başına hesaplanmaktadır. Özetle; reklamı tıklayan kişilerin sayısına göre web sitesine ödeme yapılmaktadır.
Ortaklık Gelir Modeli
E-ticaret gelir modelleri arasında yer alan ortaklık yani bağlı şirketler modeli şöyle açıklanabilir:Bir şirketin başka şirkete ait hizmet ve ürünleri kendi web sitesinde tanıtmasıdır. Şirket, satış sonucunda elde ettiği gelirden bir kısmını tanıtımını yapan şirkete öder.
İşlem Ücreti Gelir Modeli
Web sitelerin aracılığıyla işletmelerin; işlem sayısı ve onların boyutlarına göre gelir sağlamasıdır. Web sitesi sahibi herhangi bir işlemin tamamlanması adına doğru bilgiyi müşterilerine ulaştırır. Bu bilginin karşılığında web sitesi belirli miktarda gelir elde eder. İşlem ücreti gelir modeline, çevrimiçi seyahat acentelerini örnek verebiliriz. Çevrimiçi seyahat acenteleri, tatile gitmek isteyenler için rezervasyon oluşturarak onlara kolaylık sağlıyor. Fakat seyahat acentesi bu rezervasyon işleminden belirli komisyon ücreti almaktadır.
Satış Gelir Modeli
E-ticarette gelir modelleri içerisinde en yaygın kullanılanıdır. İşletmelerin; hizmet, mal ve bilgi satarak kazanç sağladığı geleneksel gelir modelidir. Elektronik ortamda bir işletme, fiziksel mağazalara karşı ürün ve hizmet sunmaktadır. Giyim, çanta, ayakkabı işletmelerini satış gelir modeline örnek verebiliriz.
İlginizi Çekebilir: Brilliant Planet Küresel Isınmayı Engellemek için Yosun Çiftlikleri İşletiyor
Gelir Modeli Nasıl Oluşturulur?
İşletmelerin para kazanma yollarını belirleyen etkene gelir modeli adını veriyoruz. Her işletme, kendine uygun gelir modelini seçer. İşletmenin seçtiği gelir modeli geleceğini belirler. Doğru seçilen gelir modeli hem kısa hem de uzun vadede işletmeye fayda sağlamaktadır. Gelir modeli oluşumunda öncelikle;
Gelir modelleri oluşturulurken; hedef kitlenin de mutlaka belirlenmesi gerekiyor. Gelir modeli, girişimlerin ölçeklendirerek onları uzun ömürlü yapar. Gelir modelini; müşterilere katılacak değere ve ürün ya da hizmetlerin ne olacağına göre belirlenmelidir. Ürün ve hizmet belirlendikten sonra rakipler incelenmelidir. Rakiplerin gelir akışları, maliyetleri yönetme tarzları ve hangi mekanizmaları kullandıklarına bakılmalıdır. Doğru gelir modeli oluşturmak için diğer önereceğimiz yöntemse, Pazar durumunun keşfedilmesidir. Kullanıcı kişiliğinin tanımlanması ile tüketicilerin ürün ve hizmetleri nasıl satın aldıkları öğrenilmelidir. Pazarlardan bazılarında sadece ürün satımı yapılırken; bazılarındaysa uygulama satın alımlar gerçekleşiyor. Buna Apple Music ve YouTube Music’i örnek verebiliriz.
Yazımızda e-ticarette gelir modelleri nelerdir ve gelir modeli nasıl oluşturulur konusunda bilgi verdik. Sizde işletmeniz için oluşturduğunuz gelir modelinden yorum kısmında bahsedebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...