Edirne'de Trakya Üniversitesi bünyesindeki Teknopark'ta yer alan özel bir şirket, elektrikli araç sahiplerine araçlarını şarj edebilmeleri için pratik bir çözüm sunuyor. Şirketin kurucuları olan genç mühendisler, elektrikli araçlar için kullanımı kolay ve taşınabilir mobil şarj istasyonu tasarladı.
İlginizi Çekebilir: Scaleup Programı’nın 5. Dönemi İçin Seçilen 10 Girişim Belli Oldu
Yerli ve Milli Taşınabilir Şarj İstasyonu
Makine mühendisi Berk Ciravoğlu ve elektrik elektronik mühendisi Yılmaz Çelik, yerli ve milli mobil şarj istasyonu geliştirdi. Genç mühendisler tarafından yerli imkanlarla elektrikli araçlar için üretilen mobil şarj istasyonu, sürücülere güvenli ve etkin bir şarj imkanı sunuyor. Ciravoğlu, kullanımı kolay ve taşınabilir olan bu şarj istasyonlarının, elektirkli araç sahiplerinin hayatını kolaylaştırdığını belirtti. Oldukça küçük olan ve yalnızca 2,5 kilogram ağırlığında olan bu ürünlerin araç bagajlarında güvenli bir şekilde taşınabileceğini dile getirdi.
Elektirikli araç sahiplerinin şarj istasyonu bulma sıkıntısından yola çıkarak bu projeyi hayata geçirmeyi planlayan genç mühendisler, artık böyle bir sorunun yaşanmayacağını dile getirdiler. Çelik; “Bu istasyonlar araç bagajında taşınabilir mobil istasyonlar. İlk prototipimiz bittikten sonra çok fazla dışa bağlı komponent olduğunu fark edip, bu komponentleri de yurt içinde yerli imkanlarla kendimiz üretmeye karar verdik. Daha sonrasında bunu hayata geçirip dışa bağımlılığı sonlandırmış olduk. Taşınabilir şarj istasyonlarının azlığından kaynaklı bu ürünü üretmeye yöneldik. Ürün bizim için tamamen yerli bir hale gelmiş oldu ve aslında bu da bizim için bir gurur kaynağı diyebilirim. Yurtdışında üretilip ülkemize gelen bir sürü cihaz var, yani bunları birçoğumuz fark ediyoruz bu farkındalıkla yola çıkarak bizim gibi genç adaylar girişimlerde bulunup bu projeleri gerçekleştirebilirler. Hepimizde bunu yapabilecek yeteneğin olduğunu düşünüyorum” dedi.
Araç istasyonarının aynı zamanda güneş paneli destekli çalışabildiğini de söyleyen Ciravoğlu, hedeflerinin uluslararası alanda da ürünlerini yaymak olduğunu söyledi. Ciravoğlu; "Şuanda yüzde yüz güvenilir, testlerden geçmiş ve global olarak da ilerleyecek bir ürün yaptık. Fiyatımız 650 dolar civarında, emsallerinden çok daha düşük neredeyse yüzde elli daha düşük şekilde aslında bunu üretmeyi hedefliyoruz ve ürünümüz çok hafif, taşınabilir iki buçuk kilo ağırlığında daha da hafifletmeyi hedefliyoruz. ARGE’lerimiz devam ediyor. Daha da geliştirmeye çalışıyoruz. Teknolojiyi takip ediyoruz. Bizim artık kendi ürünlerimizi üretmemiz gerekiyor. Burada ilham olmamız, insanlara ivme kazandırmamız, teknolojik altyapıya destek sağlamamız gerekiyor. Herkes elini taşın altına koymalı. Ülkemiz için yeni ürünler üretmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Ciravoğlu ve Çelik, tasarladıkları mobil şarj istasyonuyla KOSGEB AR-GE ve İnovasyon Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Almış oldukları bu destekle ürünleri için Türk Marka ve Patent Kurumuna patent başvurusunda bulundular. Genç mühendisler şimdi ise seri üretim için sabırsızlandıklarını belirtiyorlar.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...