Yapay zekanın birçok alanda karşımıza çıktığı kaçınılmaz gerçeklerden birisi. Sağlık, savunma ve sanayi, finans ve eğitim gibi ülkeye ekonomik, kültürel ve sosyal birçok katkı sağlayan alanlarda yapay zekanın izlerini görmek mümkün. Yapay zekanın hakim olduğu bu alanlarda insanları geliştirmek için eğitim alanında yapay zeka ile ilgili bazı değişiklikler yapılıyor. Bu değişikliklerin bir diğer sebebi de yapay zeka teknolojileriyle birlikte eğitimi yaygın, ekonomik hale getirmek ve eğitimi kolaylaştırmak. Bu yazımızda eğitim alanında yapay zeka, eğitim alanında yapay zekanın etkisi ve yapay zekanın eğitimde kullanımlarını ele aldık.
İlginizi Çekebilir: Oyun İçi Reklam Girişimi Ubisoft’tan Yatırım Aldı
Eğitim Sisteminin Eğitim ve Yapay Zeka ile İlgili Gereklilikleri
Eğitim sistemini oluşturan yapıların öğretmen, öğrenci, eğitim alanı ve eğitim müfredatı olduğu bir gerçek. Eğitimin kaliteli ve verimli gerçekleşebilmesi için bu yapılar birbiriyle dinamik bir ilişki içinde yer alıyor. Bu ilişkinin kaliteli ve verimli bir şekilde işliyor olması eğitimin de aynı şekilde kaliteli ve verimli olmasını sağlıyor.
Bu ilişkinin kolay, verimli, ekonomik ve işlevsel olabilmesi için teknolojiden de faydalanılıyor. Özellikle öğrencilerin farklı ve kendine özgü öğrenme stilleri olduğundan eğitimde bazı zorluklar ortaya çıkabiliyor. Yapay zeka teknolojileri her öğrencinin kendine özgü bir şekilde eğitim almasına olanak sağlanabiliyor.
Yapay zeka uygulamalarının genellikle öğretmenlere yönelik bir şekilde gelişmesi gerekliliği düşüncesi ve öğrencilerin bu hizmetten faydalanamıyor oluşu dikkat çekici. Bu yüzden bir gereklilik olarak tüm eğitim sistemine entegre edilme ihtiyacı ortaya çıkıyor. Eğitimin ekonomik ve kolay bir şekilde işleyebilmesi için yapay zeka gerekliliği de gözler önüne seriliyor.
Eğitim ve Yapay Zeka Arasındaki Etkileşim
Eğitim ve yapay zeka arasındaki etkileşim düşünüldüğünde birçok olumlu etkiler saymak mümkün. Yapılan araştırmalarda yapay zeka uygulamalarının eğitimde kullanılması eğitim sistemi açısından olumlu bir gelişme sağlıyor. Öğrencilere kişileştirilmiş bir öğretim imkanı sunuyor ve paralel bir şekilde öğrencilerin akademik başarıları da artıyor. İşbirlikçi öğrenme için akıllı bir destek sağladığı da söyleniyor.
Yapay zekanın eğitimdeki etkilerinde öğretmenler ve idare için zaman kaybının önlenmesi açısından da olumlu etkileri mevcut. Özellikle materyallerin kendi kendilerine hazırlanması ve dijital kitaplar konusunda yardımcı oldukları bir gerçek. Öğrencilere yönelik sürekli olacak şekilde değerlendirme ve geri bildirim sağlıyor. Bu durum da öğretmenler açısından zamandan tasarruf sağlayabiliyor. Daha iyi bir sınıf yönetimi ve özel eğitime ihtiyaç duyan, bireysel farklılıklara yönelik etkili bir eğitim gerçekleştirilmesine de katkı sağlıyor.
Eğitim İçerisinde Yapay Zeka Kullanımı ve Öğretmenlerin Rolü
Yapay zeka uygulamalarının eğitimde kullanılması ve eğitime entegre edilmesinde öğretmenler başrol konumunda. Yapay zeka araçlarının ne zaman ve ne şekilde kullanılacağının belirleyicisi olan öğretmenler, aynı zamanda bazı yeni becerilere de sahip olmalı. Bu becerileri yapay zeka uygulamaları hakkında değerlendirme ve yargılama yapabilmek, verileri doğru değerlendirebilmek, araştırma becerileri geliştirmek, veri analizini iyi bir şekilde anlayıp öğrencileri doğru bir şekilde yönlendirebilmek ve yapay zeka asistanlarını etkin bir şekilde yönetebilmek şeklinde sıralamak mümkün. Öğretmenlerin yapay zeka teknolojileriyle uyum sağlaması ve yapay zeka teknolojileriyle birlikte değişen öğretim yöntemleri konusunda gelişmesi de eğitim sistemindeki verimin ve kalitenin artmasını sağlıyor.
Dünyada Eğitim ve Yapay Zeka Uygulamaları
Dünyadaki eğitim ve yapay zeka uygulamaları göz önüne alındığında yapay zekanın eğitime entegre edilmesi ile ilgili olan küresel yapay zeka harcamaları genellikle Çin ve ABD’de gerçekleşiyor. SquirrelAI, Çin tarafından geliştirilen her öğrencinin kullanabileceği yapay zeka destekli uyarlanabilir eğitim sağlayıcısı geliştirdi. ABD aynı şekilde ALEKS isimli bir yapay zeka uygulaması geliştirdi. Yine ABD tarafından geliştirilen Watson hem okullarda hem de bütün işletmelerde kullanılıyor. Bu program da öğrencilere kişiselleştirilmiş bir öğrenme sunuyor. Third Space Learning isimli yapay zeka programı da öğrencilerle çevrimiçi bir şekilde öğretmenleri buluşturuyor. Yapay zekanın eğitimde kullanıldığı UTIFEN programı da uyarlanabilir öğrenme ilkelerine dayanan ve mobil eğitim için yararlı olan bir başka program.
İlginizi Çekebilir: İklim Değişikliğini Tersine Çevirebilmek İçin Sadece 3 Yılımız Var!
Türkiye'deki Eğitim ve Yapay Zeka Uygulamaları
Türkiye’deki eğitim ve yapay zeka uygulamaları, Eğitim ve Sanayi Teknolojisi Enstitüsü tarafından altı defa yapay zeka ve eğitim konulu çalıştay düzenlenmesiyle ve altıncı çalıştay sonucunda da “Akıllı Sınıf Davranış Yönetimi” ile başlıyor. Bu uygulamada da öğrencilerin sınıf içine yerleştirilen kameralarla derslerdeki yüz ifadelerinin tespiti sonucunda öğrencilerin derslerin hangi bölümünde aktif olduklarının ve ilgilerinin hakkında bilgi sahibi olunması amaçlanıyor. MEB ve İTÜ gibi kurumların işbirliğine dayanan kişiselleştirilmiş eğitim içeriklerinin oluşturulması konusunda da ülkemizde çalışmalar yapılıyor. Tüm bunların yanında “Çocuklar İçin Yapay Zeka Eğitimi” ile ilgili çalışmalar da başlatılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapay zeka destekli MEB Asistan’ı duyurması da eğitimdeki yapay zeka uygulamalarına örnek olarak gösteriliyor.
Stem Sınıflarında Eğitim ve Yapay Zeka
STEM sınıflarında kullanılan PhotoMath isimli yapay zeka uygulaması matematik alanında öğrencilere yardımcı oluyor. Öğrencilere yabancı dil konusunda yardım sağlayan bir başka uygulamanın adı ise Duolingo. Sanat sınıflarında da birçok tarihi gazetelere ulaşılan Newspaper Navigator kullanılabiliyor. Aynı zamanda veri okuryazarlığı ve kodlama becerilerini geliştirmek için öğrencilere kod öğretimiyle ilgili çalışmalar da yapılabiliyor. Tüm bunların yanında “Okullar İçin Yapay Zekanın Temel Ögeleri” konulu çevrimiçi bir şekilde verilen derse katılarak da yapay zeka sistemlerinin kullanımı hakkında da bilgi sahibi olabilirler.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...