Genel olarak eğitim alanında yapılan teknolojik girişimler; çoklu ulaşıma olanak tanıyan dijital platformlara yöneliktir. Günümüzde girişimcilik faaliyetleri birçok alanda arttı. Girişimcilik faaliyetlerinin ön plana çıktığı alanlardan biri de eğitimdir. Eğitim alanında teknolojik girişimlere imza atıldı. Bu durum eğitim dünyasına yepyeni bir ivme kazandırdı. Covid-19 salgınının ortaya çıkması sonucunda hem kurumsal yatırım fonları hem de girişim sermayeleri ivmeyi eğitim teknolojisi girişimlerine kaydırdı. Eğitim teknolojisi girişimleri, tüm masaüstü ve mobil platformlara yönelik geliştirildi.
İlginizi Çekebilir: Eğitim Alanında Yapay Zeka Etkisi
Eğitim Teknolojisi Girişimleri
Eğitim alanında yapılan teknolojik girişimler; Türkiye ve dünyada çok yaygınlaşmıştır. Dünya ve Türkiye’deki eğitim teknolojisi girişimleri şöyle ifade edilebilir:
Kurslab
Canlı ders seçenekleriyle dikkat çeken bir platformdur. Mustafa Gençoğlu tarafından Kurslab kurulmuştur. YÖKDİL, matematik, ALES, fen gibi pek ders ve sınavla ilgili canlı dersler sunan girişimdir.
ODTÜ Bilgeİş
ODTÜ’nün geliştirdiği bir girişimdir. ODTÜ Bilgeİş platformundan eğitim alıp onu başarıyla tamamlayanlar büyük avantaj yakalıyor. ODTÜ rektörünün imzalayıp onayladığı sertifikanın sahibi oluyorlar.
EduTrac
EduTrac girişimi; Uganda Eğitim ve Spor Bakanlığı ile UNICEF’in pilot uygulamasıdır. EduTrac; eğitimin planlanması ve yönetilmesi için tasarlanmıştır. Bu platform sayesinde okul yöneticileri tarafından SMS ile veriler rapor edilmektedir. Rapor edilen veriler ilerleyen süreçte çevrimiçi portalla hem bakanlığa hem de eğitim görevlilerine ulaştırılıyor.
eKitabu
Küresel e-kitap koleksiyonu ağı olan bir girişimdir. eKitabu; Kenya ve 13 Afrika ülkesine hizmet veriyor. Görme bozukluğu olan öğrencilere eKitabu; yüksek sesle kitap okuyor. Aynı zamanda işitme engelliği öğrencilere de işaret diliyle videolar sunmaktadır.
Kunduz
Melih Şener, Barış Bilgiç ve Başar Başaran üçlüsü tarafından kurulmuştur. ALES, KPSS gibi sınavlara hazırlananların yararlanabileceği bir girişimdir.
Open Learning Exchange Gana
Open Learning Exchange Gana, öğrencilerle öğretmenlerin teknolojiye ilgisini artırmak için farklı girişimler ortaya sundu. Bu girişim faaliyetlerin Gana Milli Eğitim Bakanlığı’yla ortak çalışıldı. Öğrencilerin temel okuryazarlık eğitim düzeylerinin geliştirilmesi adına el cihazları geliştirilmiştir. Birçok öğrenme sistemleri geliştirildi.
Bridge International Academies
Eğitim alanında yapılan teknolojik girişimler arasında yer alan Bridge International Academies; bulut, akıllı telefon ve dijital öğretmen kılavuzlarını içeriyor. Sınıf etkinliklerinin ve derslerin izlenmesinde önemli rol oynuyor.
AkademiDuru
AkademiDuru, farklı farklı üniversitelerden onay alarak katılımcılara sertifika veriyor. Psikoloji, bilişim vb. uzmanlık alanlarında online eğitimler düzenleniyor.
Udemy
Türkiye’nin yanı sıra dünyada da popüler olan bir platformdur. Udemy; çok sayıda farklı ders, eğitmen ve eğitim kategorisini barındırıyor.
Yazımızda eğitim alanında yapılan teknolojik girişimler hakkında bilgi vermeye çalıştık. Sizde yorum kısmında konuyla ilgili başka örnekler verebilirsiniz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...