Elektrikli araçlar son dönemde oldukça popüler. Günümüzde hatırı sayılır kullanıcıya ulaşan elektrikli araçlar gelecekte en çok kullanılan araç türlerinden biri olacak gibi gözüküyor. Şu an ABD’de 1,8 milyon elektrik araç bulunurken şarj noktaları yeterli sayıda değil Başkan Joe Biden, şarj noktalarını önemli ölçüde artıracağını açıklasa da uzmanlar bunun zor olduğu görüşünde.
Bu sebepten dolayı farklı çözümler aranıyor. Cornell Üniversitesi’nde yapılan araştırma bu çözümler arasındaki en önemlilerinden biri. Araştırmaya göre elektrikli araçlar seyir halindeyken kablosuz bir şekilde şarj edilebilecek.
Yetersizliklerden Dolayı Elektrikli Araç Kullanan Sayısını Artmıyor
Önceki paragrafta değindiğimiz gibi şarj merkezleri ABD’de yeterli sayıda değil. ABD’de 41.000 şarj noktası ve bu şarj noktalarında toplamda 100.000 adet şarj yeri bulunmaktadır. Kaliforniya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre elektrikli araç kullananların beşte biri şarj merkezlerinin yetersizliğinden dolayı gaz ile çalışan araçları kullanmaya başladılar. JD Power isimli şirketin yaptığı araştırmaya göre de elektrikli araç kullanımındaki bir diğer problemse araçların sıkça şarj edilmesi gerekliliğidir. Elektrikli araçların seyir halindeyken kablosuz şarj edilmesiyle ilgili araştırmayı yönetin ekibin lideri Khurram Afridi’ye göre insanların elektrik araç almasını sağlayacak en büyük etken şarj olanaklarının kolaylaştırılması olacaktır.
Araştırmanın Detayları: Elektrikli Araçlar Nasıl Şarj Olacak?
[caption id="attachment_5265" align="alignnone" width="360"]
Araştırmanın yürüten ekibin lideri Khurram Afridi[/caption]
Araştırmanın üzerinde yedi yıldır çalışan Afridi yollara kablosuz şarj donanımının yerleştirileceğini söylerken diğer detayları şöyle açıklıyor
: "Otoyollara şarj için şeritler eklenebilir. Şarjınız azaldığı vakit bu şeritlere gelebilirsiniz. Sonrasında sistem, şeritteki hangi aracın şarja ihtiyacı olduğunu saptayacak ve şarj edecek. Şarj işleminden sonra sistem size faturanızı gönderecektir.’’ Gerekli teknolojilerin üretildiğini belirten Afridi projenin hayata geçirilmesini konusunda birtakım sıkıntıların olduğunu dile getiriyor. Bu sorunlardan ilki otoyolların büyük oranda elden geçirilmesi gerekliliğidir. Afridi, öncelikle yoğun otoyollardan ve şehirlerden başlanılması gerektiğini söylüyor. İkinci olarak sistem için gerekli parçaların bulunmasındaki ve üretilmesindeki zorluk da bir diğer problemdir.
Teknolojinin otoyollarda kullanılmadan önce daha küçük yerlerde kullanılarak test edilmesi gerektiğini söyleyen Afridi bunun için Toyota’yla anlaştıklarını belirtti. Bu anlaşmaya göre sistem ilk önce forkliftlerde ve üretim yerlerindeki robotlarda kullanılacak.
Kaynak
Insider
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...