Scooter yönetmeliği; İçişleri Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ortak çalışmasıyla hazırlanmıştır.
Scooter yönetmeliğiyle; 16 yaşından küçüklerin artık trafikte scooter sürmeleri yasak. Aynı zamanda azami hız sınırı da 18 km olarak belirlenmiştir. 16 ile 18 yaş arasındaki kişilerinde motosiklet ehliyeti olup olmadığına bakılıyor. Ehliyet şartı, 18 yaşından büyüklere koyulmamıştır. Scooter’a 2 kişinin binmesi de yönetmelikte yasaklanmıştır. Kaldırım ve yaya yollarında scooter kullanımına izin yoktur. Gelişi güzel Scooter’larin kaldırımlara bırakılması ve park edilmesi de yasaktır. Düzenlenen yönetmelikte scooter, “e-skuter” olarak adlandırılmıştır. Scooter yönetmeliğini ihlal edenler, cezaya tabi tutuluyor.
Elektrikli Scooter Yönetmeliğe Göre Nerelerde Kullanılabilir?
[caption id="attachment_24927" align="alignnone" width="1200"]
Elektrikli Scooter Yönetmeliğe Göre Nerelerde Kullanılabilir?-
Startup Teknoloji[/caption]
Scooter’in kullanılacağı yerler
Scooter yönetmeliği kapsamında belirlenmiştir.
Elektrikli Scooter’i Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Scooter kullanılırken ve park ederken birtakım kurallara mutlaka uymak gerekiyor. Scooter kullanımında en dikkat edilen nokta; sürücüsünün minimum 16 yaşında olmasıdır. 16 yaşından küçüklerin elektrikli scooter kullanımı yönetmelikle yasaklanmıştır. Yaya yolunda scooter’in sürülmesi yönetmelikle engellenmiştir. Taşıt yolunda 2 kişiden fazla kişi scooter’i kesinlikle süremez. Scooter’in üzerinde akrobatik hareketler yapılamaz.
Elektrikli scooter yönetmeliği içerisinde scooter’in tek ele sürülmesiyle ilgili yasakta belirtilmiştir. Sırtta taşınabilen küçük eşya dışında hiçbir yük scooter sürerken taşınamaz. Başka araçlara scooter’i bağlayıp sürenlere de ceza verilmektedir.
Scooter’i kamu nizamını bozan ve özel mülkiyeti ihlal eden yerlere park etmek yasaktır. Scooter’i park ederken; araç ve yaya trafiğini engellememesi sağlanmalıdır. Hareket kısıtı, yaya ve engellilerin geçmesini engelleyecek şekilde park edilmemelidir.
Elektrikli Scooter Yönetmeliğinin Amacı Nedir?
[caption id="attachment_24926" align="alignnone" width="1200"]
Elektrikli Scooter Yönetmeliğinin Amacı Nedir?-
Startup Teknoloji[/caption]
Elektrikli scooter yönetmeliğindeki amaç; diğer ulaşım türleriyle entegre edilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda ulaşım sektörüne scooter’in kazandırılması da amaçlanmaktadır.
Elektrikli scooter yönetmelik içerisinde şöyle tanımlanmıştır: Maksimum olarak hızı 25 km/saate ulaşan, dikey direksiyon ile fren mekanizmasına sahip araçlardır. Elektrikli scuterlar aynı zamanda ayakta kullanılan, tutamağı, tekerleği ve ayak tahtası olan araçlar olarak da tanımlanmaktadır.
Elektrikli scooter yönetmeliğine göre e-skuter işletmeciliği faaliyetinin yapılması için bazı yetki belgelerinin alınması gerekiyor. Paylaşımlı e-skuter izni almış olan tüzel ve gerçek kişiler işletmecilik faaliyetlerini yürütebiliyorlar. Yönetmelik yetki belgelerinin devredilmesini ve satılmasını da yasaklamıştır.
Yetki belgesine sahip olmak için firmaların 500 bin TL işletme sermeyesine ya da normal sermayeye sahip olmaları gerekiyor. Bir işletmenin yetki belgesini alabilmesi için minimum 250 tane scooter sahibi olması da gerekiyor. Scooterlar’in U- Net üzerine; seri/plaka/id numaralarının da kaydedilmesi gerekiyor. Paylaşımlı e-skuter izni; Büyükşehir belediyesinin olduğu şehirlerde UKOME tarafından verilecek. Büyükşehir belediyesi olmayan yerlerdeyse izin, il trafik komisyonunca verilecektir. Yetki belgesini alan kişiler, 7 gün 24 saat hizmet sunacaklar. Yetki belgesi olan kişilerin hem mobil uygulama hem de çağrı merkezi hizmeti vermesi gerekiyor.
Elektrikli scooter yönetmeliği içerisinde yetki belgesinin geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Yetki belgesini alabilmek içinde 10 bin TL’ i göz çıkarmak gerekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...