Her geçen gün yeni gelişmeler ile karşımıza çıkan teknoloji dünyasında, bu kez devrim yaratacak bir gelişme yaşandı. Yapılan çalışmalarda insan vücudunun çok büyük bir parçası olan deri elektronik olarak geliştirildi. Sağlık sektörüne yeni bir bakış açısı getiren bu gelişmeden bahsedeceğiz.
Deri Nedir?
Elektronik deri konusuna değinmeden öncesinde, vücudumuzdaki beş duyumuzdan birisi olan dokunma duyusunun gerçekleştiği deriye bakalım. Deri tüm vücudumuzu baştan sonra sarmaktadır. Bu şekilde derinin içerisinde bulundurduğu her şeyin güvenliği sağlanır. Derinin içinde bulunan dokular, kas ve organlar için deri neyse, evi çevreleyen duvarlar da aynıdır. Derimizi bir örtü sistemi organı olarak da tanımlayabiliriz. Derinin alt katmanına göz attığımızda ise karşımıza bir yağ tabakası çıkar. Bu yağ tabakası sayesinde vücudumuzda gerekli sıcaklık dengesi yapılır ve gelebilecek ufak dengelere karşı da bizim korunmamız sağlanır. Dışarıya karşı bir bariyer görevi gören derimiz aynı zamanda su dengesini ayarlamak ve vücudumuzdaki zararlı maddeleri ter yoluyla atmakla da görevlidir. Toplamda üç tabakadan oluşmaktadır. Tüm vücudumuz kendisini sürekli olarak yenilemeye devam etmektedir. Derimiz de kendi yenilenme periyodunu ortalama olarak bir ay içerisinde tamamlar. Bu süre erkeklere göre daha uzun sürmektedir, sebebi ise erkek derisinin daha kalın olmasıdır.
İlginizi Çekebilir: Teknolojinin 5 Alt Dalı Nedir? - StartupTeknoloji
Dokunma Hissi Veren Elektronik Deri Üretildi
Bilim insanları ampute bireylerin protez uzuvları kullanarak “doğrudan beyinle konuşan” bir dokunma hissi sağlayacak olan elektronik deriyi icat etti. Bu yapay deri üzerinde sıcaklık, basınç ve gerginlik ölçebilen sensörler taşıyor. Bu teknolojiyi, Stanford Üniversitesi’nden bir ekip icat etti. Aynı zamanda Monolitik e-deri olarak karşımıza çıkabilmektedir. Çalışmanın kıdemli yazarı Zhenan Bao bir süredir monolitik bir elektronik der, üzerinde çalıştıklarını ve bu teknolojinin robotik bir uzvu uzaktan kontrol ederek fiziksel nesneleri hissetmek için de kullanılabileceğini söyledi. Elektronik deri bunların yanında gömülü sensörleri sayesinde kalp ritmi, vücut sıcaklığı, kandaki şeker seviyesi türündeki bilgileri de gözlemleyebilecek ve bunları hiçbir batarya kullanmadan bluetooth ile iletebilecek. Hatta sinir sistemimizi bile gözlemeyebilecek. Batarya görevi için de vücudun artıkları kullanılarak enerji sağlanacak.
Çalışmalar sırasında araştırmacıların karşısına çıkan en büyük sorun ise duyusal yetenekleri taklit edecek mekanizmalar bulmak değil, bu mekanizmaları deri gibi malzemeler yardımıyla bir araya getirmekti. Aynı şekilde araya getirilecek olan bu malzemeleri de sinirlere benzer şekilde nabız dalgaları üretecek kadar uygunlaştırılmış bir şekilde yapmakta çok önemliydi.
Ortalama olarak baktığımızda bir kağıt kalınlığında olan elektronik deri prototipi, elektrik ve mekaniği birlikte kapsayan, bunu dayanıklı bir biçimde bir araya getiren ilk ürün oldu. Aynı ekip bu teknolojiyi biraz daha geliştirmeyi düşünüyor ve vücut üzerindeki çevresel sistemi kullanarak kablosuz iletişim sağlamak için vücuda yerleştirilecek bir çip geliştirmeyi planlıyor.
Elektronik deri teknolojisinden sonra; Son araştırmalarla birlikte, robotlar üzerinde duyusal geri dönüş ve fiziksel olarak bir farkındalık oluşturmak amaçlanıyor. Bu sebeple de robotik alanda doğru bir dönüş var. Edinburgh Üniversitesi’nde bulunan bir grup, geçtiğimiz günlerde insan ve hayvanlarınkine benzer duyular sağlayan bir cihaz tanıttı. Bunun yanı sıra Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde mühendislerin 2023 yılında yürütülen bir çalışma ise, robotlar kullanılarak nehir içerisinde bulunan kirliliğe, sinir gazları ve biyolojik tehlikelere kadar tümünün tespit edilmesi sağlanacak.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...