Panasonic, Eski adıyla Matsushita Electric Industrial Co. Ltd. Japonya merkezli elektronik markasıdır. 1918 senesinde Japonya Osaka’da kuruldu. Kuruluş zamanlarında sadece 3 çalışanı bulunan şirket, şu an yüzlerce kişiyi istihdam ediyor.
Matsushita, dünyanın en büyük tüketici elektroniği üreticilerinden birisi konumunda. 1 Ekim 2008 yılında adını Panasonic Corporation olarak değiştirmiştir. Aynı zamanda Nokia’nın ürettiği cep telefonlarının bataryalarının üreticisidir.
Panasonic Nasıl Kuruldu?
Başarılı şirket temellerini 1918’de kurucu Konosuke Matsushita’nin iki soketli ampulü bulması ile attı. Matsushita, hayatı boyunca elektrikli araçlara ilgili oldu. Küçük yaşlarda girdiği iş sektörüne 22 yaşına geldiğinde elektrik ile ilgili bir iş yapmaya karar verdi. Kısa bir zaman sonra Osaka Electric Light Company’de işe başladı. Matsushita, başlangıçta 3 çalışanı ile geliştirdiği iki soketli ampulü üretip satar. Tüm bu başarılardan sonra 1923 yılında bisiklet lambasını, 1931 yılında ise radyo geliştirmeye devam ettiler. 4 yıl sonra da ilk televizyonlarını üreten ekip, tüketici elektroniği alanındaki başarısını ispatlamış oldu.
[caption id="attachment_17889" align="alignnone" width="1200"]
Panasonic-First-Radio-
www.startupteknoloji.com[/caption]
1935, Panasonic Corporation aynı zamanda bir büyümenin habercisiydi. Matsushita, tüm bu başarıları elde ederken Toshiu Lue ile beraber çalışıyordu. Lue sonrasında Sanyo Electric’i kuracak kişiydi. Birlikte kurdukları üretim alanı ile elektrikli ev aletleri üretme konusunda motivasyon sağladılar. Aldıkları pres makinesi ile daha hızlı üretim sağlayabiliyorlardı. İlerleyen zaman içinde bir fabrika kiralamayı uygun gördüler fakat savaş döneminde gelişimi oldukça yavaşlamıştı. Bu dönemi kurucu Matsushita’nın çalışanları ile yakından ilgilenmesi ile aşmayı başardılar. İşverenin bu zor günlerde çalışanları ile ilgilenmesi bir güven ortamı oluşturmuştu.
Yerinde Politikalar ile Büyüme Hızlandı
Tokyo’ya seyahat halinde olan girişimci, piyasayı iyi takip ediyordu ve bu davranış da markanın ilerlemesini sağlamıştı. Kurucu daha sonra kesin olarak bir fabrika kiraladı ve ofis yönetiminin temellerini attı. Matsushita’nın üretme tutkusu her geçen gün artıyor ve bu ivmede çalışan sayısı da artıyordu. 1924 yılında Tokyo’da bir şube açmaya karar verildi. Ürünleri birçok başarı elde ederken şirket 1929 Buhram’ından olumsuz etkilendi. Fakat Panasonic, bu dönemde hiçbir çalışanını çıkartmayarak gibi bir karar almıştı. 1930 yılında satışları yarı yarıya düşmesine rağmen üretim devam etti. Krizi en az hasarla atlatabilen şirket dönemin gözde eşyası radyo üretimini hızlandırmaya yöneldi. Bunun üzerine üretimi birlikte gerçekleştirecekleri firma Kokudo Electric Co. ile ortaklık sağlandı.
[caption id="attachment_17891" align="alignnone" width="600"]
Panasonic-kurulus-hikayesi-
www.startupteknoloji.com[/caption]
1931 yılının Mart ayında uzun bir tasarım sürecinden sonra üretilen R-31 tüplü radyoların lansmanı yapıldı. Piyasada daha ucuz fiyatlarda satılan benzer ürünler olmasına rağmen üretilen bu radyo şirkete çok fazla getiri sağladı. Teknik kısmının çok iyi bir şekilde tasarlandığı bilinen ürün, piyasa çok övgü kazandı. Şirket, radyo getirisinden sonra istediği finansmanı sağlamıştı. Bundan sonra ürün çeşitliliği konusunda emin adımlar attı. Yelpazesini telsizler, elektrik motorları, elektrikli vantilatörler, aydınlanma sistemleri gibi ürünlerle genişletmişti. Ayrıca yönetim konusunda da kesin kararlar verildi. Şirketin büyümesini hızlandırmak için birimlerin kendi operasyonlarını yönetme yetkisi verildi.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra ev aletlerine rağbet arttı ve Panasonic bu rağbete adeta önceden hazırlanmıştı. Bu zaman aralığında markanın piyasada 600’den fazla ürünü bulunmaktaydı. Avrupa pazarı da bu ürünlere ilgiliydi. Savaş sonrası vergilendirme sistemi şirketi zorladı ve şirket ilk defa işten çıkarma politikası uyguladı. Zorlu günleri Philips ile iş birliği yaparak atlatma yoluna gitti.
Ürün Yelpazesi Her Geçen Gün Genişledi
Philips, Panasonic markasının bugünlerine gelmesini sağlayan bir destekleyici konuma geldi. 1950 senesinin yarısında büyük bir ivme kazandı. Kuru akü pillerinden sonra iş birliği ile üretilen elektrikli buzdolabından sonra Panasonic yeni bir çağa başladı. Panasonic ev aletlerinde yeni bir ürün yelpazesi oluştururken renkli televizyon üretimi ile piyasadaki yerini sağlamlaştırdı. Japonya’nın ilk renkli televizyonu K21-10 Avrupa ve Amerika pazarında oldukça ilgi gördü. Amerika’ya satış Matsustiha Electric Corp of America üzerinden yönetildi.
[caption id="attachment_17892" align="alignnone" width="1200"]
Panasonic-Business-Header-Master-
www.startupteknoloji.com[/caption]
1961’de kurucu emekliye ayrıldı. Ama başarılar hız kesmedi. 1962 yılında SD ve LD faks makinelerinin lansmanı yapıldı. Ardından hoparlörler, konsol stereolar, tam otomatik çamaşır makineleri, televizyonlar, mikrodalga fırınlar gibi pek çok ürün piyasaya sürüldü. Bu gelişmelerin ardından birçok ülkede fabrikalar kuruldu. Panasonic satım gücünü artırdıkça fabrikası olan ülkelerde yeni istihdam sağladı. Ürün çeşitliliği konusunda yapılandırma giden Panasonic, tüm ürünlerini 6 ana kategoride topladı ve buna odaklandı. ‘İnsan elektroniği’ merkeze alınarak, aydınlatma ürünleri, bilgi ekipmanları ve kablolama ürünleri, ev aletleri, otomasyon kontrol ürünleri ve yapı ürünleri geliştirildi. Telekomünikasyon konusunda da oldukça başarılı ürünler geliştirdi.
100 seneyi aşan şirket ömrü ile başarılarına başarı katmış Panasonic gelişim hikayesini belirli hatları ile inceledik. Düşüncelerinizi yorumlarda belirtirseniz çok seviniriz.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...