Bitcoin yalnızca merkezi olmayan bir eşler arası ağ üzerine kurulu bir kripto para birimi dalgasını başlatan bir trend belirleyici olmakla kalmadı, aynı zamanda kripto para birimleri için fiili standart haline geldi ve sürekli büyüyen bir takipçi ve yan ürün lejyonuna ilham verdi.
Mevcut tek kripto para birimi olmadığı için, diğerlerini araştırmak ve Bitcoin dışında hangilerinin iyi durumda olduğunu bulmak çok önemlidir. İşte dik fiyat tırmanışları ve düşüşler boyunca tutunan bazı kripto para birimleri.
Önemli Çıkarımlar
İlginizi çekebilir: Ülkelerin Kripto Paraya Yaklaşımı Nasıl İlerliyor?
Kripto Para Birimleri Nelerdir?
Bu Bitcoin (BTC) alternatiflerinden bazılarına daha yakından bakmadan önce, biraz geri çekilelim ve kripto para birimi ve altcoin gibi terimlerle ne demek istediğimizi kısaca inceleyelim. Geniş tanımlı bir kripto para birimi, jeton veya “madeni para” şeklini alan sanal veya dijital paradır. Bazı kripto para birimleri fiziksel dünyaya kredi kartları veya diğer projelerle giriş yapmış olsa da, büyük çoğunluğu tamamen soyut kalıyor.
Kripto para birimlerindeki “kripto”, merkezi olmayan sistemlerde dijital para birimlerinin ve işlemlerinin oluşturulmasına ve işlenmesine izin veren karmaşık kriptografiyi ifade eder. Bu önemli “kripto” özelliğinin yanı sıra, ademi merkeziyetçiliğe yönelik ortak bir taahhüt; kripto para birimleri tipik olarak, düzenleme mekanizmaları (her zaman olmasa da, madencilik adı verilen bir süreç aracılığıyla ) ve diğer kontroller oluşturan ekipler tarafından kod olarak geliştirilir.
Kripto para birimleri neredeyse her zaman hükümet manipülasyonu ve kontrolünden uzak olacak şekilde tasarlanmıştır - ancak daha popüler hale geldikçe endüstrinin bu temel yönü ateş altında kalmıştır. Bitcoin'den sonra modellenen kripto para birimleri topluca altcoinler ve bazı durumlarda alt paralar olarak adlandırılır ve genellikle kendilerini Bitcoin'in değiştirilmiş veya geliştirilmiş versiyonları olarak sunmaya çalışmışlardır. Bu para birimlerinin bazıları, Bitcoin'in sahip olmadığı bazı etkileyici özelliklere sahip olsa da, Bitcoin ağlarının büyük ölçüde elde ettiği güvenlik düzeyine ulaşmak henüz bir altcoin tarafından görülmedi.
Altcoin Türleri
kripto para birimleri
Kripto para birimleri, merkezi olmayan bir kullanıcı ağı üzerinden değer (dijital paraya benzer) ileten ödemeler için tasarlanmıştır. Birçok altcoin (yani Bitcoin veya bazen Ethereum olmayanlar) bu şekilde sınıflandırılır ve bazen değer jetonları olarak adlandırılabilir.
Jetonlar
Ayrıca, paradan farklı bir amaca hizmet etmesi amaçlanan blok zinciri tabanlı belirteçler de vardır. Bir örnek, bir blok zinciri veya merkezi olmayan finans (DeFi) projesinde bir hisseyi temsil eden ilk madeni para teklifinin (ICO) bir parçası olarak verilen bir token olabilir. Belirteçler şirketin veya projenin değerine bağlıysa, bunlara güvenlik belirteçleri denilebilir (hisse senetleri gibi menkul kıymetlerde olduğu gibi, güvenlik değil).
Diğer belirteçlerin belirli bir kullanım durumu veya işlevi vardır. Örnekler arasında, insanların merkezi olmayan bir ağ üzerinden dosya paylaşmasına izin veren Storj belirteçleri veya İnternet adresleri için merkezi olmayan Alan Adı Sistemi (DNS) hizmeti sağlayan Namecoin sayılabilir. Bunlar, yardımcı program belirteçleri olarak bilinir.
Bugün, birçok kripto kullanıcısı bu farklılıkları anlıyor ve takdir ediyor olsa da, tüccarlar ve sıradan yatırımcılar, tüm token kategorileri kripto borsalarında aynı şekilde ticaret yapma eğiliminde olduğu için farkı fark etmeyebilir.
1. Ethereum (ETH)
Listemizdeki ilk Bitcoin alternatifi olan Ethereum (ETH), akıllı sözleşmelerin ve merkezi olmayan uygulamaların (dApps) herhangi bir kesinti, dolandırıcılık, kontrol veya üçüncü bir tarafın müdahalesi olmadan oluşturulup çalıştırılmasını sağlayan merkezi olmayan bir yazılım platformudur. Ethereum'un arkasındaki amaç, milliyet, etnik köken veya inançtan bağımsız olarak dünyadaki herkesin serbestçe erişebileceği merkezi olmayan bir finansal ürünler paketi oluşturmaktır. Devlet altyapısı ve devlet kimliği olmayanlar banka hesaplarına, kredilere, sigortaya veya çeşitli diğer finansal ürünlere erişebildiğinden, bu durum bazı ülkelerdeki sonuçları daha çekici hale getiriyor.
Ethereum'daki uygulamalar, platforma özgü şifreleme belirteci olan eter üzerinde çalıştırılır. Ether (ETH), Ethereum platformunda hareket etmek için bir araç gibidir ve çoğunlukla Ethereum içinde uygulamalar geliştirmek ve çalıştırmak isteyen geliştiriciler tarafından veya şimdi, ether kullanarak diğer dijital para birimlerini satın almak isteyen yatırımcılar tarafından aranır.
15 Eylül 2022'de Ethereum, uzun zamandır beklenen hisse kanıtı (PoS) doğrulama yöntemine geçişini tamamladı. PoS, teşvikli madenciliği ortadan kaldırdığı, blok zinciri daha verimli hale getirdiği ve daha iyi ölçeklenmesini sağladığı için daha az enerjiye ihtyiaç duymaktadır.
2015 yılında piyasaya sürülen Ether, şu anda Bitcoin'den sonra piyasa değeri açısından en büyük ikinci dijital para birimidir, ancak baskın kripto para biriminin önemli bir farkla gerisindedir. 18 Eylül 2022 itibariyle ETH başına yaklaşık 1.383 dolardan işlem gören etherin 169,5 milyar dolarlık piyasa değeri, Bitcoin'in yarısından azdı.
2. Bağ (USDT)
Tether (USDT) , volatiliteyi azaltmak için piyasa değerlerini bir para birimine veya başka bir dış referans noktasına sabitlemeyi amaçlayan, sözde sabit paralar grubunun ilk ve en popülerlerinden biriydi. Çoğu dijital para birimi, hatta Bitcoin gibi büyük olanlar bile, sık sık dramatik dalgalanma dönemleri yaşadığından, Tether ve diğer sabit paralar, aksi takdirde temkinli olabilecek kullanıcıları çekmek için fiyat dalgalanmalarını yumuşatmaya çalışır. Tether'in fiyatı doğrudan ABD dolarının fiyatına bağlıdır. Sistem, kullanıcıların diğer kripto para birimlerinden ABD dolarına, normal para birimine dönüştürmekten daha zamanında daha kolay transfer yapmalarını sağlar.
2014 yılında piyasaya sürülen Tether, kendisini “fiat para birimini dijital olarak kullanmayı kolaylaştırmak için blok zinciri etkin bir platform” olarak tanımlıyor. Etkili bir şekilde, bu kripto para birimi, bireylerin geleneksel para birimlerinde işlem yapmak için bir blok zinciri ağı ve ilgili teknolojileri kullanmasını sağlarken, genellikle dijital para birimleriyle ilişkili oynaklığı ve karmaşıklığı en aza indirir.
18 Eylül 2022 itibariyle Tether, 67,9 milyar dolarlık piyasa değeri ve 1,00 dolarlık jeton değeri ile piyasa değerine göre üçüncü en büyük kripto para birimidir.
3. USD Madeni Para (USDC)
Başka bir stabilcoin olan USD Coin, fiat teminatlı rezervleri kullanarak fiyatını ABD dolarına sabitler, yani dolaşımdaki USD Coin miktarına eşit bir fiat para birimi tutar. USD Coin, Circle ve Coinbase'den oluşan Merkez Konsorsiyumu tarafından 2018 yılında piyasaya sürüldü. Circle ABD'de bulunduğundan, düzenlemeye tabidir - bu, USD Coin'i düzenlenmiş bir sabit para yapar.
18 Eylül 2022 itibariyle, USD Coin'in 55.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri ve madeni para başına 1,00 dolarlık bir fiyatı var. Piyasa değeri ve işlem hacminde dördüncü sırada yer aldı.
4. Binance Coin (BNB)
Binance Coin (BNB) , Binance Borsasında alım satımla ilgili ücretler için bir ödeme yöntemi olarak çalışan bir yardımcı kripto para birimidir. Piyasa değerine göre üçüncü en büyük kripto para birimidir. Token'ı değişim için ödeme aracı olarak kullananlar indirimli işlem yapabilirler.
Binance Coin'in blok zinciri aynı zamanda Binance'in merkezi olmayan borsasının çalıştığı platformdur. Binance Borsası, Changpeng Zhao tarafından kuruldu ve ticaret hacimlerine dayalı olarak dünyanın en yaygın kullanılan borsalarından biridir.
Binance Coin başlangıçta Ethereum blok zincirinde çalışan bir ERC-20 jetonuydu. Sonunda kendi ana ağ lansmanını yaptı. Ağ, bir PoS konsensüs modeli kullanır. 18 Eylül 2022 itibariyle, Binance Coin'in bir BNB değeri yaklaşık 273.34 dolar olan 44,1 milyar dolarlık bir piyasa değeri vardır.
5. Binance USD (BUSD)
Binance USD, kripto para borsası Binance tarafından ABD dolarına sabitlenmiş bir sabit para olarak oluşturuldu. Stabilcoin, New York Eyaleti Finansal Hizmetler Departmanı tarafından onaylandı; dolayısıyla da yine bu departman tarafından düzenlenir.
18 Eylül 2022'de BUSD'nin 20.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri vardı ve madeni para başına 1.00 dolardan işlem görüyordu.
6. XRP
XRP, 2012 yılında Ripple tarafından bir ödeme sistemi olarak oluşturulan XRP Defter için yerel belirteçtir. XRP Defter, iş kanıtı veya hisse kanıtı kullanmayan XRP Defter Konsensüs Protokolü adı verilen bir fikir birliği mekanizması kullanır. Bunu da fikir birliği ve doğrulama için kullanır. Bunun yerine, istemci uygulamaları işlemleri imzalar ve defter sunucularına gönderir. Sunucular daha sonra işlemleri karşılaştırır ve işlemlerin deftere giriş için aday olduğu sonucuna varır.
Sunucular daha sonra işlem adaylarını, sunucuların işlemleri doğru yaptığını kabul etmek ve defter versiyonunu kaydetmek için çalışan doğrulayıcılara gönderir.
18 Eylül 2022'de XRP'nin piyasa değeri 19.6 milyar dolar ve 0.39 dolar civarında işlem görüyordu.
7. Cardano (ADA)
Cardano (ADA) , mühendisler, matematikçiler ve kriptografi uzmanları tarafından araştırmaya dayalı bir yaklaşımla oluşturulan bir "Ouroboros hisse kanıtı" kripto para birimidir. Proje, Ethereum'un ilk beş kurucu üyesinden biri olan Charles Hoskinson tarafından ortaklaşa kuruldu. Ethereum'un izlediği yöne katılmadıktan sonra ayrıldı ve daha sonra Cardano'nun yaratılmasına yardımcı oldu.
Cardano'nun arkasındaki ekip, kapsamlı deneyler ve hakemli araştırmalar yoluyla blok zincirini yarattı. Projenin arkasındaki araştırmacılar, çeşitli konularda blok zincir teknolojisi hakkında 120'den fazla makale yazdı. Bu araştırma Cardano'nun bel kemiğidir.
Bu titiz süreç nedeniyle Cardano, PoS emsalleri ve diğer önde gelen kripto para birimleri arasında öne çıkıyor. Cardano, blok zincirinin daha fazlasını yapabileceği söylendiği için “Ethereum katili” olarak da adlandırıldı. Bununla birlikte, Cardano hala erken aşamalarında. PoS konsensüs modeline Ethereum'u yenmiş olsa da, DeFi uygulamaları konusunda daha kat etmesi gereken uzun bir yol var.
Cardano, Ethereum'a benzer DeFi ürünleri kurarak ve diğer şeylerin yanı sıra zincir birlikte çalışabilirlik, seçmen sahtekarlığı ve yasal sözleşme takibi için çözümler sunarak dünyanın finansal işletim sistemi olmayı hedefliyor. 18 Eylül 2022 itibariyle, Cardano 15,9 milyar dolarla sekizinci en büyük piyasa değerine sahip ve bir ADA yaklaşık 0,47 dolardan işlem gördü.
8. Güneş (Güneş)
2017 yılında kurulan Solana, merkezi olmayan uygulamaları (dApps) desteklemek için tasarlanmış bir blok zinciri platformudur. 'Ethereum katili' olarak da anılan Solana, saniyede Ethereum'dan çok daha fazla işlem gerçekleştirir. Ek olarak, Ethereum'dan daha düşük işlem ücretleri alır.
Solana ve Ethereum, merkezi olmayan finans (DeFi) ve değiştirilemez tokenler (NFT'ler) dahil olmak üzere son teknoloji uygulamaları çalıştırmak için gerekli olan akıllı sözleşmeleri kullanabilir .
Solana blok zincirinde çalışan kripto para birimine Solana ( SOL ) denir . Kurulduğu günden bu yana fiyatı çok artmıştır. Solana 11.5 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahipti ve 18 Eylül 2022'de yaklaşık 32.46 dolar değerindeydi ve bu onu piyasa değerine göre dokuzuncu en büyük kripto para birimi haline getirdi.
9. Dogecoin (DOGE)
Bazıları tarafından orijinal “memecoin” olarak görülen Dogecoin (DOGE), fiyatının hızla artmasıyla 2021'de heyecan yarattı. Avatarı olarak Shiba Inu'nun bir görüntüsünü kullanan madeni para, bazı büyük şirketler tarafından bir ödeme şekli olarak kabul ediliyor.
Dogecoin, 2013 yılında iki yazılım mühendisi Billy Markus ve Jackson Palmer tarafından oluşturuldu. Markus ve Palmer'ın kripto para piyasasının vahşi spekülasyonları hakkında yorum yaparak parayı şaka olarak yarattığı bildirildi.
18 Eylül 2022 itibariyle, Dogecoin'in piyasa değeri 7,9 milyar dolardı ve bir DOGE yaklaşık 0,06 dolar değerindeydi ve bu onu en büyük 10. kripto para birimi haline getirdi.
İlginizi çekebilir: Daha İyi Anlamak İçin : Takastan Kriptoya
10. Polka noktaları
Polkadot (DOT), diğer blok zincirler arasında birlikte çalışabilirlik sağlamayı amaçlayan benzersiz bir PoS kripto para birimidir. Protokolü, sistemlerin tek bir çatı altında birlikte çalışmasına izin vermek için izinli ve izinsiz blok zincirleri ve oracle'ları birbirine bağlamak üzere tasarlanmıştır. Polkadot'un temel bileşeni, çeşitli ağların birlikte çalışabilirliğini sağlayan röle zinciridir. Aynı zamanda, özel kullanım durumları için kendi yerel belirteçleri ile paralel blok zincirleri olan parachains sağlar.
Polkadot'un Ethereum'dan farkı, geliştiricilerin Polkadot'ta yalnızca dApp'ler oluşturmak yerine, Polkadot zincirinin zaten sahip olduğu güvenliği kullanırken kendi blok zincirlerini oluşturabilmeleridir. Ethereum ile geliştiriciler yeni blok zincirleri oluşturabilir, ancak yeni ve daha küçük projeleri saldırıya açık bırakabilecek kendi güvenlik önlemlerini oluşturmaları gerekir, çünkü bir blok zinciri ne kadar büyükse, o kadar fazla güvenliğe sahiptir. Polkadot'taki bu kavram, paylaşılan güvenlik olarak bilinir.
Polkadot, Ethereum projesinin geleceği hakkında farklı fikirleri olan çekirdek kurucularının bir başka üyesi olan Gavin Wood tarafından yaratıldı. 18 Eylül 2022 itibariyle, Polkadot'un yaklaşık 7.5 milyar dolarlık bir piyasa değeri vardı ve bir DOT 6.78 dolardan işlem gördü.
Kripto Para Birimleri Neden Önemlidir?
Merkezi olmayan platformlar olarak, blok zinciri tabanlı kripto para birimleri, bireylerin eşler arası finansal işlemlerde bulunmalarına veya sözleşmelere girmelerine olanak tanır. Her iki durumda da banka, para otoritesi, mahkeme veya yargıç gibi bazı güvenilir üçüncü taraf aracılara ihtiyaç yoktur. Bu, mevcut mali düzeni bozma ve finansı demokratikleştirme potansiyeline sahiptir. Kripto para birimi alanının boyutu, son on yılda, yeni yenilikler ve 952 milyar doları aşan toplu piyasa değeri ile katlanarak büyüdü.
Neden Bu Kadar Çok Kripto Para Var?
Günümüzde çoğu kripto para birimi, açık kaynak kodu ve sansüre dayanıklı bir mimari kullanan Bitcoin'den şu veya bu şekilde türetilmiştir. Bu, herkesin kodu kopyalayıp ince ayar yapabileceği ve kendi yeni parasını oluşturabileceği anlamına gelir.
Diğer Bazı Önemli Kripto Para Birimleri Nelerdir?
Birçok kripto para birimi önem kazandı veya bunu yapma sözü verdi. Diğer önemli paralar XRP , Solana, USD Coin ve Cardano'dur.
Bitcoin Neden Hala En Önemli Kripto Para Birimi?
Ortaya çıkan binlerce rakibe rağmen, orijinal kripto para birimi olan Bitcoin, kullanım ve ekonomik değer açısından baskın oyuncu olmaya devam ediyor. Şimdiye kadar hiçbiri piyasa değeri ve değeriyle eşleşmedi.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...