Kod yazma programları, verimli ve yaratıcı işler ortaya koymak için önemli bir kriterdir. Kod yazma programının kalitesi yapacağınız işin de kalitesini etkiler. Kullanılan kod yazma programları daha verimli ve yaratıcı olmanıza yardımcı olur, üretkenliğiniz ve iş akşınız üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Herkes farklı şekillerde kod yapar. Bu sebepten belirli bir kod düzenleyiciyi genel olarak iyi bir program olarak tanımlamamak gerekir. Ancak bazı kod yazma programları herkes tarafından daha çok tercih edilir.
Kod yazma programları, kullanan bireye oldukça fayda sağlar. Örneğin; Kod yazmada bireyi daha verimli hale getiren hızlı ve esnek bir ara yüz, kod hatalarının incelenmesine ve düzenlemelerin nerede yapılması gerektiğinin keşfedilmesine yardımcı olacak işlevsellik, kolayca kişiselleştirilme potansiyeli ve uygun kullanıcı ara yüzüdür.
Kod Yazma Programlarının Görevleri
Kod yazma programları, kod editörü ya da IDE adı ile de bilinir. Kod yazma programları, bir yazılımın oluşturulması ve oluşturulduktan sonra test edilmesi için gerekli olan araçları kullanıcılara sunan yazılım türüdür. Kod yazma programları, yazılım oluştururken kodlamanın tekniklerini geliştiriciye sunar ve geliştirici bu teknikleri kullanarak verimini artırmayı hedefler.
Kod yazma programları yazılım oluşturma sırasında geliştiriciye teknikleri sunmadıkları zaman geliştirici, programlama dilinde var olan tüm araçları teker teker seçmek ve bu araçları yönetmek durumunda kalır. Bu durum oldukça yorucudur ve zaman kaybına neden olur. Kod yazma programlarının görevleri şunlardır;
Kod Yazma Programları Seçilirken Nelere Dikkat Edilir?
İhtiyaçların farkında olmak gerek: Kod yazma programı seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli faktör ihtiyaçlarınız doğrultusunda bir seçim yapılmasıdır. Birey neye ihtiyacının olduğuna karar verdikten sonra seçeneklerini başlangıca oranla daha kısıtlı olacağını görecek.
Kodları tamamlama özelliği: Son zamanlarda kullanıla kod yazma programlarının çoğu kod tamamlama desteği sunmaktadır. Bu, editörlerin kodlama sırasında kod yazan kişinin kullanacağı özel yapıları ve ifadeleri bildiği anlamına gelir. Kod tamamlama özelliği sayesinde kodlama işlemlerinin daha pratik ve daha hızlı gerçekleşmesi sağlanmaktadır.
Programlama dili desteği: Kullanılan kod editörleri genellikle birden çok programlama dili ile çalışmaya imkân sağlasa da yalnızca tek bir programlama dilini destekleyen editörler de bulunmaktadır. Bu nedenle bir kod editörü seçerken projede kullanılacak programlama dillerini desteklediğinden emin olmak gerekmektedir.
Hasta tespiti ve hasta tespit raporu: Bir proje oluşturulurken geliştiriciler bazen 1000 satırlık bir çalışma yaparken bazen ise projedeki satır sayısı binlerce hatta on binlerce olabilir. Bu süreçte geliştiriciler birçok farklı hata ile karşılaşabilir. Kullanılan kod editörünün hata tespiti yapması ve hataya yönelik bir raporu geliştiriciye sunması daima yazılım geliştirme aşamasının kolaylaşmasını sağlar.
Kişileştirilebilir grafiksel ara yüz: Bazı programlama dilleri kullanıcılara grafiksel ara yüzde değişiklik yapma imkânı sunar. Bu sayede çalışma ortamı geliştiricinin daha rahat çalışabileceği şekilde düzenlenmiş olur.
Kaynak kod kütüphanesi: Kod editörleri kullanılacak kaynak kodlarının ve farklı çalışmalar yapmaya yardımcı olacak kütüphanelerin bulunduğu kitaplıklara sahip olabilir. Bu, proje geliştirme aşamasında ihtiyaç duyulabilecek kaynaklara kolay erişim sağlamaktadır.
Birim Testi: Bazı kod editörleri yazılan kodun bazı bölümlerine sahte nesneler eklenmesine izin vermektedir. Bu durum tamamlanmamış olsa bile kodları test etme imkânı sağlar.
Kod arama: Bazen editörler geliştiricilere kod arama imkânı sunar. Kodun herhangi bir yerinde değişiklik yapılması gereken durumlar olabilir. Bu özellik bu noktada oldukça kolaylık sağlar.
Sürüm kontrol sistemi entegrasyonu: Editörlerin GitHub ve benzeri platformlarla bütünleşmiş biçimde çalışması projelerin yayınlanmasını, depolanmasını ve bir arada tutulmasını kolaylaştırır.
Hiyerarşi diyagramı: Büyük bir projede çalışılırken kodlama yapılan dosyalar birden fazla olabilir. Editör hiyerarşik bir biçimde dosyaları görüntüleme imkânı sunarsa birbiriyle bağlantılı olan komutları ve dosyaları görmek kolaylaşır. Bu da geliştiricilere projede daha kolay değişiklik ve ayarlama yapma imkânı verir.
Model odaklı geliştirme: Model odaklı geliştirme süreci başlangıçta geliştirici tarafından kodlanmak istenen projenin bir modelinin oluşturulduğu sürece denir. Modelin oluşturulmasının ardından editör kodlama için gerekli olan adımlarda geliştirici için kolaylık sağlar.
En Çok Tercih Edilen Kod Yazma Programları Nelerdir?
En çok tercih edilen kod yazma programları şunlardır;
IntelliJ IDEA
Özellikle Java ile kodlama yapmak isteyen kullanıcılar için en çok tercih edilen kod yazma programlarından biridir. Editör ve geliştiricilere akıllı kod tamamlama, statik kod analizi gibi önemli özellikler sunar.
Visual Studio
Visual Studio, Microsoft ‘un geliştiridiği açık kaynaklı bir yazılımdır. Ücretli ya da ücretsiz olmak üzere iki farklı sürümü bulunur. Editör, kullanıcılara pek çok farklı özellik sunar. Farklı büyüklükteki projeler ile çalışma yapmaya uygundur.
Başlangıçta Microsoft Windows programları, web hizmetleri, web siteleri ve web uygulamaları geliştirmek için oluşturulan Visual Studio, şu anda geliştiricilere pek çok farklı programlama dili ile birçok farklı türde yazılım geliştirme hizmeti sunar.
Android Studio
Android Studio, Android uygulamalar geliştirmek için Google tarafından oluşturulmuş bir kod yazma programıdır. Tüm Android platformları destekleyen çalışmalar sunar. Apache lisansı ile lisanlanmış olan Android Studio, geliştiricilere ücretsiz kullanım imkânı sunar. Sık kullanılan uygulama özelliklerini oluşturmaya yardımcı olarak kod şablonları sunması yazılım geliştirme aşamasında büyük kolaylıklar sağlar.
Notepad++
Notepad++, Windows işletim sisteminde bulunan Not Defteri’nin gelişmiş ve zengin özelliklere sahip sürümüdür. İkisi arasındaki en belirgin fark arayüz tasarımında bulunan geliştirmelerdir. Ücretsiz bir kaynak kod yazma programıdır. C++ ile kodlanmıştır.
NetBeans
NetBeans Oracle tarafından geliştirilmiştir. Tümleşik geliştirme ortamıdır. Java ile kodlanmış ve ücretsiz bir kod yazma programıdır. En çok tercih edilme nedenlerinden biri, kullanıcı arayüzünün kullanışlı olmasıdır.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...