Dünya'nın en derin ikinci mavi deliğinin sürpriz keşfi, Dünya tarihine bir pencere açabilir değil mi? En derin ikinci mavi delik, Meksika'nın Yucatan Yarımadası açıklarında keşfedildi.
Devasa su altı mağarası yaklaşık 900 fit derinliğinde ve 147.000 fit karelik bir alanı kaplıyor.
İlginizi Çekebilir: NASA, Süper Kütleli ve Çok Hızlı Hareket Eden Yeni Bir Kara Delik Keşfetti
Güneş Sistemimizin Herhangi Bir Yerindeki Aşırı Koşullarda Hangi Yaşamın Var Olabileceğine Dair İpuçları da Sunabilir
Mavi delikler, kıyı bölgelerinde bulunan büyük, deniz altı dikey mağaraları veya obruklarıdır. Birçoğu mercanlar, deniz kaplumbağaları ve köpek balıkları dahil olmak üzere çok çeşitli bitki ve deniz yaşamı içerir. Maya dilinde "derin su" anlamına gelen Taam Ja' adlı Chetumal'daki mağaranın yaklaşık 80 derece eğimli dik kenarları vardır. Ve mağaranın ağzı deniz seviyesinden yaklaşık 15 fit (4,6 m) aşağıdadır.
Meksika Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi (Conacyt) tarafından koordine edilen bir kamu araştırma merkezi olan El Colegio de la Frontera Sur'dan (Ecosur) bilim adamları bunu ilk olarak 2021'de keşfetti. Bulguyla ilgili bir çalışma da Frontiers dergisinde 23 Şubat'ta yayınlandı.
Deniz suyu kireç taşı ile buluştuğunda mavi delikler oluşur. Kireç taşı çok gözeneklidir. Bu nedenle su kayaya kolayca nüfuz ederek sudaki kimyasalların kireç taşı ile reaksiyona girerek onu yemesini sağlar. Dünyadaki mavi deliklerin birçoğu, muhtemelen, kıyı bölgelerinin tekrarlanan sel ve drenajının kayayı aşındırdığı ve boşluklar yarattığı geçmiş buzul çağlarında oluşmuştur. Aktarılana göre, son buzul çağı yaklaşık 11.000 yıl önce sona erdiğinde ve deniz seviyeleri yükseldiğinde, bu mağaralar suyla doldu. Ve bazıları tamamen sular altında kaldı.
Ancak şunu da belirtelim ki; mavi deliklere ulaşmak çok zor. Bu nedenle bilim adamları bunların çoğunu incelememiştir.
Diğer deniz altı düdenlerini inceleyen ancak son araştırmalarda yer almayan U.S. Geological Survey'de (USGS) bir kıyı jeoloğu olan Christopher G. Smith, mavi deliklerdeki benzersiz deniz suyu kimyasının, bunların yer altı suları ve muhtemelen yer altı suyunu tutan kaya veya tortu kütleleri ile etkileşime girebileceğini öne sürdüğünü belirtti.
Mavi delikler çok az oksijen içeriyor. Ve güneş ışığı yalnızca yüzeyde parlıyor. Bu koşullar mevcut. Fakat, devasa boşluklar, düşük oksijenli ortama uyum sağlamış yaşamla dolup taşıyor.
Mavi delikler, hayatın binlerce yıl önce nasıl bir şey olduğuna dair bir anlık görüntü sunabilir. Araştırmacılar, fazla oksijen veya ışık olmadan fosillerin iyi korunabileceğini belirtti. Ayrca bilim adamlarının soyu tükenmiş türlerin kalıntılarını belirlemelerini sağlayabileceğini de belirtti.
Mavi delikler ayrıca bize diğer gezegenlerdeki yaşam hakkında daha fazla bilgi verebilir. 2012'de Bahamalar'daki mavi deliklere bakan araştırmacılar, başka hiçbir yaşam formunun yaşamadığı mağaraların derinliklerinde bakteri buldu. Bu tür bulgular, güneş sistemimizin herhangi bir yerindeki aşırı koşullarda hangi yaşamın var olabileceğine dair ipuçları da sunabilir. Araştırmaya göre, daha da çok araştırmamız gerekiyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...