Güzellik, kişiden kişiye, toplumdan topluma ve geçmişten günümüze kadar her zaman değişken bir durumda olmuştur. Dünyanın değişmeye başlaması ile 1900 yıllardan itibaren ilk önce Avrupa'da, ardından da Amerika tarafında bir sektör haline gelmeye başlamıştır. Güzellik sektörü çıkışından itibaren her geçen gün daha da popülerlermiş ve gün geçtikçe bu sektör ile alakalı ürünlerin üretimi ve tüketimi artmıştır. Bununla beraber kozmetik sektörünün 2024 yılı sonunda ise 750 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda hayatımıza giren Covid-19 salgının etkisi ile güzellik sektörü bir dönüm noktasına daha ulaşmış oldu. Arttırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojilerinin gelişmişliği sebebi ile güzellik alanında yeni bir dönem başlatmış oldu. Techno Beauty, yani tekno güzellik anlamında Türkçeleştirebileceğimiz bu kavram dünyada çoktan popülerleşmeye başladı. Bahsettiğimiz bu kavramın yarattığı akıma ise dünyanın dört bir yanındaki kozmetik firmaları yatırım yapmaya başladı.
Bu alana yatırım yapmalarının en büyük sebeplerinden biri ise kozmetik şirketlerinin gelecekte çıkartacakları güzellik ürünlerini ve deneyimlerini yaratmaları için bu teknolojinin peşindeler. Bu yatırımlar doğrultusunda çıkan sanal cilt analizi yapan uygulamalar, online güzellik koçluğu gibi platformlar bu rekabeti yeniden şekillendirmekte. Uygulamaları hep birlikte inceleyim;
Tenko Güzellik Uygulamaları
Haut.AL
Estonya merkezli olan bu uygulama kullanıcılara cilt bakım profilleri oluşturmalarına olanak tanıması ile öne çıkıyor. Bahsini ettiğimiz bu platform, kullandığı teknolojiler sayesinde cilt analizi yapmamız için dijital simülasyon ve kendi altyapısındaki algoritmalardan yararlanıyor. Yaptığı bu analizler sayesinde ciltteki en ince çizgileri, kırışıklıkları ve cilt dokusunu inceleyip kullanıcıya göre bir yol haritası oluşturuyor.
İlginizi Çekebilir: Linktree Nedir? Nasıl Kullanılır?
Charm
Karşımıza güzellik ve cilt bakımı için hazırlanmış bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Uygulamayı ise iki girişimxi insan tarafından kuruluyor. 2019 yılında çıkış yapan uygulama, Christian Rocha ve Toby Padilla adlı iki girişimxi tarafından kurulmuştur. Charm uygulaması, bünyesinde barındırdığı 50'den fazla güzellik uzmanları sayesinde, günlük güzellik rutini ile ilgili hazırlanan bilgiler bulunuyor. Bu uygulama sayesinde, kullanıcılar kendi ciltleri için günlük bakım rutinleri oluşturmasına olanak sağlıyor. Bunun dışında uygulamayı kullanan kişi için cilt tipini analiz ederek kozmetik ürünler öneriyor.
FaceCake
Kozmetik ürünlerde dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden biride ten uyumudur. Bu konuda ise yardımımıza FaceCake koşuyor. 2010'da piyasaya sürülmüş olan FaceCake, uygulamayı kullanan kişilerin ten rengine uyan kozmetik ürünlerini bulmasına yardım ediyor. Kendisini diğer uygulamalardan ayırmayı başaran FaceCake'in en güzel avantajı ise akıllı telefonlarındaki web kameralarını kullanarak ürünleri canlı olarak denenmemize olanak sağlıyor.
Fab.by
İnsandan insana değişen farklı saç tipleri, boyama sürecinde farklılık gösterebileceği için saç boyama veya boyatma kendi içinde riskler taşıyor. Tam bu esnada ise Fab.by uygulaması bu riskler ortadan kaldırmak veya en aza indirmek için karşımıza çıkıyor. Bahsettiğimiz bu uygulama, saçımızı boyamadan önce istenilen rengi gerçek zamanlı olarak ekrandan sanal olarak bize gösteriyor. Bu sayede ise kullanıcı kendine en uygun saç rengini bulabiliyor.
CureSkin
Geçen Mart ayında tam olarak 5 milyon dolar yatırım almış olan bu uygulama Hindistan merkezli bir şirketten çıkmıştır. Uygulama, yapay zeka destekli güzellik ve kişisel bakım özellikleri ile bir adım öne çıkıyor. 2017 yılında kurulmuş olan CureSkin; cilt, saç, vücut ve bambaşka kişisel bakım sorunlarını çözmek için kullanıcılara özel kişiselleştirilmiş tedavi yöntemleri sunuyor.
Proven
Her insanın cilt tipi, kişisel ihtiyaçları ve sorunları farklı olabilir, bu uygulama ise bunun için özel olarak tasarlanmış ve kişiselleştirilmiş güzellik bakımları oluşturmaya çalışıyor. Uygulamayı geliştiren şirket ise gelişmiş yapay zeka teknolojilerini merkez alan ve bu teknolojileri kullanan bir şirketi olarak ön plana çıkıyor. ABD merkezli olan Proven'in ilginç bir projesi var. Fazla bir detay örenememiş olmamıza rağmen şirket, kasım 2018'de Skin Genome Projesi ismi ile bilinen bir yapay zeka platformu oluşturmuş durumda. Bakalım bu proje gelecekte bizleri ne ile karşılayacak.
ModiFace
Şimdi bahsedeceğimiz şirketi 2018 yılında L'Oreal firması tarafından satın alınmıştır. ModiFace, kullanıcılarına güzellik düzeylerini, cilt problemlerini ve hangi kozmetik ürünlerini kullanması gerektiğini söylüyor. Toronto merkezli kurulan bu şirket, Sephora’dan Estée Lauder’e kadar birçok kozmetik odaklı şirkete hizmet verdiğini biliyoruz. Parham Aarabi tarafından kurulmuş olan Modiface, sistemin verimli ve yararlı bir şekilde kullanılması için manuel bir şekilde 22 binden fazla yüz görseli eklenmiştir.
Beauty Mirror
Laneige şirketi tarafından çıkarılmıştır. Bu şirket, kozmetik alanında artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojisini birleştiren uygulamalar ile piyasada kendinden söz ettirmeye başladı. Bunların başında gelen ve en bilindik ürün ise akıllı aynalar. Ürün, yapay zeka ve analizleri sayesinde size çok kısa bir sürede cilt analizi sağlayabiliyor.
NakedPoppy
NakedPoppy, kullandığı yapay zeka teknolojisi sayesinde kullanıcıların yaşını, cilt tipini, göz ve saç rengine göre toksin içermeyen kozmetik ürünleri alternatif olarak bizlere gösteriyor. Söz ettiğimiz bu sistemi kuran şirketin başı ise Jaleh Bisharat'tır. Size uygun kozmetik ürünleri bulması için ise 3 dakikalık bir anket yeterli oluyor.
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...