Dünya nüfusundaki artış ve kaynakların sınırlı olması sürdürülebilir çalışmaların önemini daha çok artırdı. Birçok girişimci harekete geçerek sürdürülebilirlikle ilgili çeşitli çalışmalar yaptı. İşte en popüler sürdürülebilir girişim örnekleri!
Girişimcilik ekosistemi son zamanlarda enerjinin az kullanıldığı, geri dönüşümün mümkün olduğu ve doğal kaynakların etkin kullanıldığı çalışmalar yapmaya başladı. Önceden hayal olarak nitelendirilebilecek bu girişimler, “yaşanabilir bir dünya” felsefesi ön planda tutularak geliştirildi.
En Popüler 10 Sürdürülebilir Girişim Örneği
Çevre sağlığı düşünülerek ortaya çıkan 10 sürdürülebilir girişim örneğini şöyle sıralayabiliriz:
Energym
En popüler sürdürülebilirlik girişimleri listemizin en başına Energym’i ekleyebiliriz. Londra merkezli sürdürülebilir girişim Energym, spor salonlarında kullanılan enerjilerden tasarruf edilmesini sağlıyor. Aynı zamanda sıfır karbon izi elde etmeyi sağlıyor. Bunları gerçekleştirebilmek için kendi kendine sürdürülebilir sistem kurmaya çalışıyor. Energym, spor yaparken insanların bir taraftan da enerji üretmesini sağlıyor.
Bluedot
Elektrikli araç kullanıcılarına anlık şarj ünitesi sunan bir girişimdir. Bluedot aynı zamanda şarj için rezervasyon ve ödemede yapabiliyor. Bluedot girişimi sayesinde şarj ünitesi sahipleri paylaşım ekonomisi kapsamında gelirde elde edebiliyor.
Sheep Inc
Edzard Van der Wyck ve Michael Wessely tarafından kurulan Sheep Inc isimli girişim, moda dünyasında sürdürülebilir alternatifler sunuyor. Londra merkezli girişim, karbon-negatif triko kazaklar üretiyor. Trikoların üzerinde yer alan etiketlerden kazakların üretim döngüsündeki tüm süreçleri takip edilebiliyor.
Pulsec
Sürdürülebilir girişimler listemize bir Türk girişimi olan Pulsec’ten devam edebiliriz. Pulsec, elektronik atıkları toplayarak sürdürülebilir çalışmalar doğrultusunda eğitim müfredatına göre programlanabilir, fonksiyonel ve estetik ürünlere çeviriyor. Böylelikle atıklar tekrar kullanılabilir hale getirilmiş oluyor.
Refurbed
Avusturya merkezli Refurbed; ikinci el telefon, tablet ve dizüstü bilgisayarları geri dönüştürüyor. Refurbed girişimi, geri dönüştürerek karbonun daha az salgılanmasını sağlıyor. Aynı zamanda bu girişimden ürün aldığınızda sizin adınıza ağaç dikiyor.
Greenly
New York merkezli girişim Greenly, işletmelerin karbon emisyonlarını azaltmasına yardımcı oluyor. Greenly, 400’ün üzerinde kurumsal firmaya hizmet veriyor. Karbon emisyonlarının azaltılması, dengelenmesi ve hesaplanması noktasında devreye giriyor.
Avus
Bir başka sürdürülebilir Türk girişimi Avus, enerji tasarrufu ve akıllı şehirle alakalı faaliyet gösteriyor. Avus, gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmayı amaçlıyor. Avus’un sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında sunduğu diğer hizmetler;
Avus’un hizmetlerinden biriyle ilgili şu örneği verebiliriz: Sokak lambalarının zamanında açılmasını sağlıyor. Erken açma ve geç kapatma problemlerine çözüm oluyor.
Tower Garden
En popüler sürdürülebilir girişimler arasında dikey tarım çalışmalarıyla Tower Garden’te yer alıyor. Tower Garden, besinlerin tedarik zincirini kontrol ediyor. Ayrıca insanlara kendi taze meyve ve sebzelerini yetiştirme olanağı da sunuyor. Tower Garden, tarımı yeniden canlandırmayı amaçlıyor. Dikey tarım yöntemiyle %95 az su ve topraksız şekilde çeşitli bitkiler yetiştirilebiliyor. Bu yöntemle her yerde tarım ürünleri yetiştirilebiliyor.
Ecording
Ecording girişimi, inovatif yaklaşımlarla çevre dostu çözümler üretiyor. EcoDrone ismi verilen insansız hava araçlarıyla ulaşılması zor alanlara tohum ve tohum topu atıyor. EcoDronlar, iklim krizine karşı mücadele ediyor. Aynı zamanda bu insansız hava araçlarıyla biyoçeşitlilik çalışmalarına da destek veriliyor.
Got Bag
En popüler sürdürülebilir girişim örnekleri listemizin son sırasında Got Bag yer alıyor. Got Bag, plastik atıkları toplayıp geri dönüştürüp şık çantalar tasarlıyor. Got Bag sayesinde plastik atıklar yararlı hale getirilmiş oluyor. Got Bag, plastik atıklardan sürdürülebilir seyahat malzemeleri tasarlama fikriyle kurulmuştur. Bu sürdürülebilir girişim, tamamen geri dönüştürülebilen okyanus plastiklerinden yararlanarak 2016 yılında ilk sırt çantasını kullanıcılarıyla buluşturdu.
İlginizi Çekebilir: Visa, Sürdürülebilir Bir Dünya için Perakende Markaları ile Yeni İş Ortaklıklarını Duyurdu!
Bu habere henüz yorum yazılmamış, haydi ilk yorumu siz bırakın!...